11.09.2021

Уручена уверења и додељене награде кадетима завршне годинеКадетима 141. и 142. класе Војне академије, поводом завршетка интегрисаних и основних академских студија, данас су уручена уверења и додељене награде. Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, командант 98. вбр бригадни генерал Зоран Продановић, госпођа Зора Никитовић и представници Универзитета одбране и Војне академије.
 

 
Поред кадета из Републике Србије, школовање је завршило и седам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине. Просечна оцена 141. класе студијског програма Војно ваздухопловство износи 8,45, а 142. класе, у којој су у оквиру седам студијских програма кадети похађали 12 модула, просечна оцена износи 7,98.
 
Честитајући успех будућим најмлађим официрима Војске Србије проректор за развој и квалитет Универзитета одбране пуковник професор др. Бобан Ђоровић истакао је да су током школовања кадети следили богату образовну и војничку традицију и да сада, наоружани знањем, мотивисани и спремни за храбар и частан позив официра, крећу на прве официрске дужности, како би служили својој отаџбини и њеним грађанима.
Кадетима је поручио да буду спремни за нове изазове које војнички позив носи са собом, а исто тако да буду сигурни у себе и своја знања и да поштују праве војничке вредности. Поред тога, проректор за развој и квалитет Универзитета одбране је нагласио да је војни позив развојни и будући официри треба да теже свом личном и каријерном усавршавању и да све задатке  извршају часно и професионално. Истакао је и да је породица највећи ослонац у различитим ситуацијама кроз будући војнички живот. Одао је признање командирима, начелницима, командантима и наставницима на несебично пружање подршке и преношење неопходних знања како би прве официрске дужности што лакше прихватили и савладали. Кадетима из Босне и Херцеговине пожелео је сигуран повратак кућама и успешну каријеру у оквиру ОС Босне и Херцеговине и поручио их да искуства током школоловања пренесу и на друге старешине ОС БиХ како би се и у будућности наставила војно-образовна сарадња двеју земаља.
 

 
Проректор за развој и квалитет Универзитета одбране пуковник професор др. Бобан Ђоровић уручио је дипломе  кадетима који су постигли најбољи успех по студијским програмима:
 
 • са студијског програма МЕНАЏМЕНТ У ОДБРАНИ кадету АШЋЕРИЋ МИЛАНУ  модул Пешадија, просечна оцена 9,50;
 • са студијског програма ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНА ОДБРАНА кадету  ПЕТРОВИЋ БОЈАНУ модул Артиљеријско ракетне јединице за противваздухопловна дејства, просечна оцена  8,92;
 • са студијског програма Атомско биолошко хемијска одбрана кадету ВУЈИЧИЋ БОГДАНУ просечна оцена  8,96;
 • са студијског програма ВОЈНОЕЛЕКТРОНСКО ИНЖЕЊЕРСТВО кадету ТОШИЋ ФИЛИПУ, модул  Ракетни системи, просечна оцена 9,04;
 • са студијског програма ВОЈНОМАШИНСКО ИНЖЕЊЕРСТВО кадету РАТКОВИЋ МИЛОШУ, модул ваздухоплови и ваздухопловни мотори, просечна оцена  8,12;
 • са студијског програма ЛОГИСТИКА ОДБРАНЕ кадету ЖИВКОВИЋ СТЕФАНУ, модул  Саобраћај и транспорт, просечна оцена 9,17;
 • са студијског програма ВОЈНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО кадету ИЛИЋ ПЕТРУ, модул   Пилот авиона, просечна оцена 9,66 и
 • кадеткињи  ПЛАНИЋ ЈОВАНИ, из Оружаних снага БиХ,   модул Саобраћај и транспорт, просечна оцена  9,29;

Најбољим кадетима у оквиру видова и служби и кадетима са најбољим завршним радом награде је уручио начелник департмана друштвено-хуманистичких наука пуковник доц. др Ацу Ранђеловића:
 
У виду Копнене војске:
 • првом у рангу кадету Ашћерић Милану, студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Пешадија, са просечном оценом (9.50);
 • другој у рангу кадеткињи Матић Милици, студијски програм  Менаџмент у одбрани, модул Пешадија са просечном оценом (8.58) ;
 • трећем у рангу кадету Раденковић Саши, студијски програм  Менаџмент у одбрани, модул Оклопне јединице са просечном оценом (8,37).

У виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана:
 • првом у рангу кадету Илић Петру, студијски програм Војно ваздухопловство, модул  пилот авиона са просечном оценом (9,66);
 • другом у рангу кадету Грбић Стефану, студијски програм Војно ваздухопловство, модул  пилот авиона са просечном оценом (8,88);
 • трећем у рангу кадету Митровић Војкан, студијски програм Војно ваздухопловство, модул  пилот хелихоптера са просечном оценом (9,10).
 
У оквиру служби:
 • првом у рангу кадету  Живковић Стефану, студијски програм Логистика одбране,  модул Саобраћај и транспорт, са просечном оценом (9,17);
 • другој у рангу кадеткињи Ђуричић Ивана, студијски програм Логистика одбране , модул Саобраћај и транспорт са просечном оценом (9,15);
 • трећем у рангу кадету Тошић Филип, студијски програм Војноелектронско инжењерство, модул Ракетни системи са просечном оценом (9,04).За најбољи Завршни рад у оквиру поља друштвено-хуманистичких наука проглашен је  рад на тему: „Противтерористички вод у решавању талачке ситуације“, кадета Шајић Вукашина, са студијског програма Менаџмент у одбрани, модул Пешадија.
 
За најбољи Завршни рад у оквиру поља техничко-технолошких и природно – математичких наука проглашен је рад на тему „Развој адсорбената на бази природних материјала за уклањање пестицида из воде“, кадета Богдана Вујичића са студијског програма АБХО.
 
Командант 98.вбр бригадни генерал Зоран Продановић  уручио је летачки знак кадетима 141. класе Војно ваздухопловство: Бачлић Немањи, Грбић Стефану, Димовски Александру, Илић Петру, Јовановић Александру, Јовановић Владимиру, Миловановић Богдану, Митровић Војкану, Ристић Милану, Чорбић Ђорђу.
 И ове године традиционално је уручена награда Фонда „Потпоручник Борко Никитовић“. Најбољем кадету рода пешадије Ашћерић Милану, награду је уручила мајка погинулог потпоручника ЈНА, Зора Никитовић.
 

 
На крају свечаности, извршена је примопредаја прелазне заставице између кадета 142. класе Милана Ашћерића и кадета 143. класе Костић Милоша. 
 

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА