30.09.2021

Потписан Међуинституционални споразум између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Краљевине Норвешке
Дана, 29.09.2021. године на Војној академији Универзитета одбране је потписан Међуинституционални споразум између Министарства одбране Републике Србије – Војне академије Универзитета одбране и Министарства одбране Краљевине Норвешке – Колеџа норвешког Универзитета одбране о размени кадета и наставног особља двеју војних високошколских установа у школској 2021/22. години.

Међуинституционални споразум у име К. Норвешке потписао је изасланик одбране Краљевине Норвешке у Београду потпуковник Даг Магне Лунде, док је у име Војне академије споразум потписао пуковник др Драган Трифковић, продекан за научно-истраживачки рад Војне академије уједно задужен за међународну сарадњу.Изражавајући своје задовољство првом посетом Војној академији, потпуковник Лунде истакао је да је ово историјски тренутак за два министарства одбране и да представља почетак сарадње на пољу високог војног образовања, те да овакву сарадњу треба наставити и у будућности проширивати. Импресиониран је дугом историјом Војне академије, а посебно садашњом организацијом и начином функционисања високошколског војног образовања Републике Србије.
 
Пуковник Трифковић је пожелео добродошлицу пп Лундеу и норвешким кадетима, упознао их са програмом наставе коју ће похађати норвешки кадети на нашој академији, те разговарао са изаслаником о наредним задацима у вези реализације потписаног споразума.
 
Кадети са Колеџа норвешког универзитета одбране су пренели позитивне утиске са наставне коју похађају на нашој Академији као и о условима живота и рада.