09.10.2021

Отворен 7.меморијални турнир „Иштван Пољанац“Данас је у Спортском центру Војне академије отворен 7. Међународни меморијални турнир у стрељаштву Иштван Пољанац“.


Меморијални турнир отворио је пуковник Дејан Куртов, захваљујући свима који негују сећања на потпуковника Иштвана Пољанца. Свим присутнима пожелео је успех у такмичењу, али пре свега пожелео им је добро дружење.


На отварању турнира присуствовали су пуковник доц. др Аца Ранђеловић, представници Стрељачког савеза Србије и Стрељачког савеза Београда, такмичари, чланови Стрељачког клуба „Академац“ и припадници Војне академије.


Турнир се одржава од 2015. године у част сећања на исткнутог припадника Војне Академије потпуковника Иштвана Пољанца. Своју официрску каријеру започео је у Средњојој војној школи у Сарајеву, која га је увела у војнички живот. Након ратних дешавања деведесетих година, премештен је у Војну гимназију, где као командир, наставник и васпитач, са ученицима постиже врхунске резултате. Изузетан рад и постигнути резултати крунисани су преласком на Војну академију и то у Катедру наоружања и опреме Копнене војске, где је обучавао и васпитавао многе генерације официра.  Исказујући велику љубав према оружју и гађању, највећи део свог живота посвећује Стрељачком клубу „Академац“. Као тренер и председник са својим стрелцима постиже изузетне резултате, не само у војсци већ и на државним и међународним такмичењима. Потпуковник Иштван Пољанац преминуо је изненада након кратке болести 31. јула 2013. године у Београду.Данас стрељачки турнир представља традиционални турнир са међународним карактером који се налази у календару такмичења европске стрељачке федерације и представља један од значјнијих спортских догађаја у земљи и свету. Ове године турнир ће трајати до 10.10.2021. године.