23. 07. 2009.
BRIGADNI GENERAL MLADEN VURUNA NOVI NAČELNIK VOJNE AKADEMIJE

U Vojnoj akademiji danas je izvršena primopredaja dužnosti između dosadašenjeg načelnika, general-majora Vidosava Kovačevića i brigadnog generala Mladena Vurune koji je Ukazom predsednika Republike Srbije postavljen za novog načelnika ove visokoškolske ustanove.

Primopredaji su prisustvovali zamenik ministra odbrane Zoran Jeftić, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić, državni sekretar Igor Jovičić, načelnik Uprave za kadrove brigadni general Slađan Đorđević, nastavnici, studenti VA i drugi brojni gosti.

Zamenik ministra odbrane Zoran Jeftić istakao je da  je Vojna akademija akreditacijom postala priznati deo visokog školstva Republike Srbije i da je general Kovačević ostvario istorijske rezultate u reformi vojnog školstva i da će po tome ostati zapamćen.

–General Kovačević je objedinio Vojnu akademiju u jednu celinu i jasno definisao akademsku i vojničku priču u obrazovanju savremenog oficira. Ostvario je zapažene kontakte sa akademijama i fakultetima u zemlji i inostranstvu. Potpisao je više sporazuma o saradnji sa Univerzitetom u Beogradu i u Nišu, zahvaljujući kojima su diplome Vojne akademije priznate svuda. Zahvaljujući njemu, Srbija sada ima predivnu svečanost promocije potporučnika ispred Doma Narodne skupštine, ima impozantnu završnu vežbu studenata ''Diplomac'', dodao je zamenik MO Jeftić.

Načelnik GŠ VS general Miletić rekao je da je Vojna akademija uvek bila u funkciji Vojske Srbije i da je školovala kadar za njene potrebe.

- Uveren sam da će reforma vojnog školstva i priznavanje Vojne akademije omogućiti još bolji oficirski kadar i time oplemeniti kompletan sistem odbrane Republike Srbije, dodao je general Miletić.

General Kovačević rekao je da je odlaskom u penziju sa mesta načelnika Vojne akademije ostvario svoj san.

– Biti dobar rukovodilac, dobar menadžer nije lako i verujte sve što sam radio, radio sam iz zadovoljstva jer sam imao privilegiju da radim sa vama, sa mladim i kreativnim ljudima koji su, u proteklih par godina, doveli akademiju na ovu poziciju gde se sada nalazi. Smatram da je moj najveći uspeh taj što sam pronašao način da vašu ogromnu energiju iskoristim na najbolji način i da je usmerim ka pravim vrednostima. Generalu Vuruni bih poželeo da održi i unapredi vrednosti koje smo zajedno postigli i da u svojoj karijeri ostvaruje samo najbolje rezultate, dodao je general Kovačević.

Brigadni general Mladen Vuruna istakao je da mu je velika čast da primi dužnost načelnika Vojne akademije, institucije u kojoj je proveo skoro 15 godina rada.

- Pred nama se i dalje nalaze veliki zadaci, gde bih posebno izdvojio rad na akreditaciji postdiplomskih studija, 3. i 4. stepena, kao i rad na formiranju Vojnog univerziteta i to će svakako biti veliki izazov za mene i sve nas u akademiji. U svom radu zalagaću se na jačanju dve osnovne poluge vojnog školstva, na 

jačanju i održavanju komandira studentskih vodova i jačanju nastavnog kadra, jer oni predstavljaju suštinu našeg rada i od njih zavisi kvalitet naših studenata. Od vas očekujem bezrezervnu podršku, jer samo zajedničkim snagama ćemo uspeti da održimo i još bolje razvijemo našu Vojnu akademiju, poručio je novi načelnik.

General Vuruna je na mesto načelnika VA došao iz Uprave za školstvo, gde je bio na dužnosti načelnika od 9. maja 2009. godine. Rođen je 5. jula 1963. godine u Zemunu, završio Vojnu gimnaziju u Beogradu, Vojnotehničku akademiju u Zagrebu 1987. godine. Magistrirao je na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu 1998. godine, a doktorirao 2005. godine na Vojnoj akademiji.

Dosadašnje radno iskustvo generala Vurune bilo je uglavnom vezano za vojno školstvo i za Vojnu akademiju gde je prošao dužnosti od komandira voda, asistenta, nastavnika sve do Prodekana za nastavu nakon čega je postavljen za mesto načelnika Uprave za školstvo Ministarstva odbrane. Nakon godinu dana rada u Upravi za školstvo vraća se u Vojnu akademiju kao njen načelnik.


General-major Vidosav Kovačević će svakako ostati zabeležen u istoriji Vojne akademije kao načelnik koji je možda i najviše uradio na njenoj promociji i popularizaciji vojničke profesije. Kao kruna njegovog plodonosnog rada može se smatrati priznavanje Vojne akademije u okvire visokog školstva u Republici Srbiji i dobijanje akreditacije za studijske programe. Od aprila ove godine, Vojna akademija je akreditovana u sistem visokog školstva Republike Srbije i diplome koje stiču svršeni studenti priznate su na svim fakultetima u zemlji i svetu.

Jedno od prvih rezultata generala Kovačevića bilo je objedinjavanje vojne i vojnotehničke akademije, koje su se i fizički nalazile na dve lokacije, Banjici i Žarkovu, u jednu jedinstvenu Vojnu akademiju, lociranu na Banjici u kasarni ''General Jovan Mišković''.

Za vreme njegovog rada u Akademiji, zabeležen je veliki rast interesovanja za upis u Vojnu akademiju, što svedoči o popularizaciji vojnog poziva među mladima. Tome su svakako doprinele dve velike manifestacije koje je general Kovačević pokrenuo: završna vežba studenata Vojne akademije ''DIPLOMAC''  na Pasuljanskim livadama i svečana promocija potporučnika ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije. O veličini ovih događaja svedoči i podatak da je prenos promocije uživo, prošle godine, pratilo oko dva miliona građana Srbije.

Kada se govori o radu generala Kovačevića, ne može a da se ne pomene jedna od prekretnica u istoriji vojnog školstva, a to je početak školovanja devojaka u Vojnoj akademiji. Nakon višegodišnjeg istraživanja okolnosti i prilagođavanja specifičnim uslovima života i rada devojaka u uniformi, 2007. godine je primljena prva generacija budućih žena oficira. To je bio još jedan od uslova za postizanje najviših standarda u vojnom školstvu.

Uspešnim radom na realizaciji Univerzijade 2009 u Beogradu, general Kovačević odlazi u zasluženu penziju i za sobom ostavlja neizbrisiv trag u istoriji vojnog školstva.

VOJNA AKADEMIJA - Pavla Jurišića Šturma 33, 11000 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190; E-pošta: office@va.mod.gov.rs
copyright © Vojna akademija Beograd / sva prava zadržana
dozvolu za upotrebu materijala objavljenih na sajtu tražite preko e-adrese: office@va.mod.gov.rs