latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / ПОСЕТА ХИЛАНДАРУ УЧЕНИКА ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ

ПОСЕТА ХИЛАНДАРУ УЧЕНИКА ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ

Ученици Војне гимназије боравили су од 31.јула до 06. августа 2009. године на поклоничком путовању „Стазама Светог Саве“ у манастир Хиландар, на Светој гори. Групу од 30 ученика предводио је поручник мр Негован Иванковић, испред Војне академије, и представник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, ђакон Јован Бабић. На пут их је испратио Његово Преосвештенство викар Патријарха српског Павла Г. Атанасије Ракита, који је служио молебан за срећан пут у цркви Св. Архангела Гаврила.

Ово је била последња организована посета припадника Војне академије Светој Гори и манастиру Хиландару. Братство Царске Лавре Немањића, на челу Првим епитропом Царске Лавре Немањића манастира Хиландара, јеромонахом Методијем, са одушевљењем је прихватило ђаке и студенте истичући немерљив значај који братство манастира Хиландара придаје припадницима српске војске. Боравак у Хиландару обележило је учешће у свечаној литургији на Светог Илију, када су се сви поклоници причестили. Ђаци Лепојев Милан, Ћирић Александар, Милош Недовић, и студент Бранимир Вулевић, Свету тајну крштења примили су као у апостолска времена, крштењем у мору, на обали Егејског мора. Током посете манастиру Хиландар домаћин је био јерођакон Доситеј Хиландарац који је ђацима Војне гимназије приказао део богате историјске Ризнице манастира где се чувају повеље потписане руком наших краљева и царева, и упознао са његовим значајем за духовно уздизање српског народа и државе.

По обиласку манастира Хиландар, група је боравила у Кареји, седишту прота Свете Горе. Ту су у обиласку Поснице Светог Саве имали прилику да се поклоне икони Пресвете Богородице Млекопитатељнице и виде место на којем се наш Путеводитељ подвизавао. Потом се цела група упутила на врх Свете Горе, Врх Православља. Ту су после напорног пењања, провели дивну ноћ под ведрим небом, осветљену месецом, одакле се цело полуострво види као на длану. У одећи са обележјима Војне гимназије и Војне академије присуствовали су Светој литургији када су се још једном сви причестили. Одушевљењу и радости свих присутних није било краја.


HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна