ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / SVEČANA PROMOCIJA NOVIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE

Aktuelnosti 2009
21. 09. 2009.   15:49:25

SVEČANA PROMOCIJA NOVIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE

19-09-2009 20:52:58

Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečana promocija 129. i 130. klase studenata Vojne akademije u oficire Vojske Srbije. Radi se o četvrtoj generaciji potporučnika koja je na ovaj način, svečanim defileom i jedinstvenom vojnom ceremonijom, predstavljena građanima Srbije. 

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Mirko Cvetković, predsednik Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, ministar odbrane Turske Mehmed Vedždi Gonul, ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore vice-admiral Dragan Samardžić, najodgovornije ličnosti iz sistema odbrane, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, verskih zajednica, grada Beograda, roditelji, rodbina i prijatelji mladih oficira.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić tom prilikom je rekao da je uprkos izazovima sa kojima se suočava svet usled globalne krize koja utiče na unutrašnju situaciju svake zemlje, Srbija uspela da očuva svoju ekonomsku i političku stabilnost.

- Protekla godina bila je veoma dinamična i možemo da je ocenimo uspešnom za našu državu i diplomatiju. Profilisali smo spoljnu politiku zemlje kroz konstantne diplomatske napore koji su počeli da daju rezultate. Zaokružili smo doktrinu naše spoljne politike čiji je sastavni činilac i Vojska Srbije – rekao je predsednik Tadić. 

Podsetivši da je na početku 21. veka svet doživeo značajne promene, predsednik je rekao da u je sklopu političkih i geostrategijskih pomeranja koja su, između ostalog, posledica globalne ekonomske krize, Srbija uspela da svoj međunarodni kredibilitet osnaži i u zadatim okolnostima nađe svoje mesto.

Kada sve to uzmemo u obzir, Srbija danas ima definisana četiri stuba spoljne politike: Evropsku uniju, Rusiju, SAD i Kinu. Ova činjenica će biti temelj naših međunarodnih odnosa na duže staze. Sa Sjedinjenim Američkim Državama neprekidno radimo na poboljšanju bilateralnih odnosa. Želim da podsetim da sa Amerikom imamo potpisan sporazum SOFA - dokument na kojem se temelje vojni i bilateralni odnosi naše dve zemlje. Vojska Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja ima najviši mogući stepen saradnje, ona je je dugogodišnja, za nas veoma korisna i zato je smatram izuzetno značajnom. Uskoro, pre odlaska na Generalnu skupštinu UN u Njujork, posetiću Ohajo i imati sastanak sa predstavnicima štaba Nacionalne garde o daljim koracima u našoj vojnoj saradnji. 

U odnosima sa Rusijom imamo značajne ekonomske i spoljno-političke potencijale i veliku podršku koju nam ova prijateljska zemlja daje u odbrani integriteta naše zemlje na Kosovu i Metohiji. Sa Ruskom Federacijom, kao i sa zemljama EU, očekuje se povećanje obima saradnje posebno na polju vojnog obrazovanja. Kina je potpuno jasno nastupila kao budući svetski ekonomski lider i sa tom zemljom ostvarili smo strateško partnerstvo kao jedina evropska zemlja. 

Nedavno je Srbiju posetio načelnik Generalštaba kineske Vojske što je potvrdilo potencijale obostrano korisne vojne saradnje. Otvorene su nove oblasti saradnje u vojno-medicinskoj i odbrambenoj industriji.

Sve one koji imaju primedbe na ovakva strateška partnerstva želim da podsetim, Srbija je u svojoj nedavnoj prošlosti imala mnogo neprijatelja i zato nam sada nijedan prijatelj nije suvišan – naglasio je predsednik.

Tadić je kazao da će naša zemlja u budućnosti stvarati nova politička i ekonomska partnerstva, jer je to dobro za našu državu i građane. Politika koja se tome protivi, rekao je predsednik, bila bi duboko štetna i vodila bi zemlju u izolaciju, privredu u potpunu ekonomsku neizvesnost, a bezbednost države u rizike sa nesagledivim posledicama .

On je podsetio da nas i za mnoge zemlje iz Pokreta nesvrstanih veže istorijsko prijateljstvo, a da naša privreda, pre svega građevinarstvo i vojna industrija, ima veliku šansu da obnovi nekadašnju tradiciju saradnje i nastupa na tim tržištima.

Srbija, prema njegovim rečima, ne pravi strateški zaokret i nema nameru da postane članica Pokreta nesvrstanih, već želi da obnavljanjem političkih veza osnaži međunarodni uticaj, a unapređenjem privredne saradnje otvori vrata za nastup preduzeća na tim tradicionalno prijateljskim tržištima. 

Predsednik je rekao da Srbija obnavlja i vojno-ekonomsku saradnju sa zemljama Bliskog istoka. On je podsetio da su sa Irakom sklopljeni ugovori vredni oko 400 miliona dolara, a da su u toku razgovori o novim ugovorima sa još nekoliko zemalja.

- Nikakvih dilema ne treba da bude - za Srbiju je centralni politički cilj članstvo u Evropsku uniju. Najveći interes svih građana jeste da postanemo ravnopravna i uvažena članica evropske porodice naroda, sa našim ukupnim privrednim i bezbednosnim potencijalom, našom kulturom i identitetom. To je politički cilj koji nema premca niti alternative.

Naglašavam da uspostavljena strategijska partnerstva ne samo da ne ometaju postizanje tog cilja već mu upravo doprinose. Srbija ima svoju evropsku budućnost. Spremni smo da u potpunosti ispunimo uslove i uklonimo sve prepreke na našem putu ka EU – rekao je srpski predsednik.

On je podvukao da će saradnja sa Haškim tribunalom biti okončana jer time se otvara i pespektiva za sve ljude, porodice, za decu. Do sada je, istakao je Tadić, mnogo urađeno u tom pravcu i nadležne institucije rade danonoćno kako bi svoj posao upešno privele kraju.

- Iskreni smo zagovornici regionalne saradnje i pokretači brojnih regionalnih inicijativa. Srbija želi stabilnost i što bolje regionalne odnose. Naša Vojska je faktor mira i stabilnosti i tako će ostati u budućnosti. 
Srbija štiti svoje nacionalne interese, tradiciju, kulturu, identitet i brine o našim sunarodnicima koji žive van granica naše zemlje, ali potpuno garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih regionalnih suseda, članica UN.

Podsetiću da je u Beogradu nedavno održana konferencija načelnika generalštabova balkanskih država koja je okupila čelne ljude vojski Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Turske i Srbije. Mnoge od tih vojski danas jesu članice NATO. 

Mi smo se opredelili da budemo punopravan i aktivan član Partnerstva za mir i želimo da potpunim uključenjem u ovaj program Srbija dobije važan spoljno -politički kvalitet za izgradnju odnosa poverenja i saradnje sa drugim zemljama.

Srbija želi da vremenom, kroz svoje aktivnosti u potpunosti iskoristi sve što joj omogućava program Partnerstvo za mir.

Školovanje u sistemu vojnog školstva predstavlja čvrsto povezan sistem studijskih programa, vojne obuke i vojno-stručnog usavršavanja starešinskog kadra, koji je potpuno u skladu sa konceptom interoperabilnosti i našim angažovanjem u okviru Partnerstva za mir. Time se naši oficiri osposobljavaju za učešće u mirovnim operacijama i rad u međunarodnom vojnom okruženju čemu je Republika Srbija nedvosmisleno posvećena. 

Dokaz za to je nedavno angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Čadu, pod mandatom Ujedinjenih nacija, kao i napori da podignemo svoje kapacitete i damo svoj doprinos uspostavljanju mira na globalnom nivou, tamo gde je naša pomoć dobrodošla. To je pretpostavka kredibiliteta jedne zemlje i međunarodno definisana obaveza svake države članice Ujedinjenih nacija – naglasio je predsednik Tadić. 

On je konstatovao da reforma Vojske i našeg odbrambenog sistema teče po jasno utvrđenom planu.
- Dugoročno gledano, možda najznačajnija za pitanje odbrane je činjenica da u skupštinsku proceduru ulazi šest zakonskih projekata od vitalnog značaja za reformu sistema odbrane, među njima su strategija nacionalne bezbednosti i strategija odbrane. 
Ono što želim posebno da istaknem kao prioritet jeste završetak procesa profesionalizacije vojske do kraja mandata ove Vlade. Profesionalizacijom Vojske Srbije dobićemo obučenog i visoko specijalizovanog vojnika kome će to biti posao i životno opredeljenje i na taj način Vojsku ćemo unaprediti do standarda evropskih vojski.

Što se tiče saradnje sa međunarodnim snagama u našoj južnoj pokrajini mogu oceniti da je ona na zadovoljavajućem nivou. Opredeljeni smo za mir i želimo sigurnost za sve naše građane.

Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova. Istovremeno, Vlada Republike Srbije će u svakom momentu i nadalje, pronalaziti praktična rešenja za mnoga pitanja svakodnevnog života. 
Ostajemo privrženi stavu da se mora pronaći kompromisno rešenje za pitanje Kosova i da se ono može naći jedinu kroz nove pregovore, za koje će se prostor otvoriti posle buduće odluke Međunarodnog suda pravde. Na taj način brinemo o životima Srba koji su na Kosovu i Metohiji najugroženiji, ali i svih drugih građana i doprinosimo miru i stabilnosti u ovom našem delu Evrope- rekao je Tadić.

Predsednik je podsetio da je nedavno usvojen Zakon o nacionalnim savetima koji manjinama u Srbiji garantuje najviši stepen zaštite. Taj zakon, rekao je, Tadić, ocenjen je odličnom ocenom u međunarodnim stručnim krugovima. 

- Ustav Republike Srbije takođe garantuje manjinama pravo na različitost. Posebno podvlačim da Ustav Republike Srbije garantuje svim građanima pravo na izražavanje stavova i na okupljanje, kao što svima garantuje i slobodu mišljenja. 

Pravo na različitost je pretpostavka slobodnog društva. Na ovom mestu želim još jednom da naglasim: Srbija jeste i biće slobodna, nezavisna, sigurna i demokratska zemlja. Državni organi Republike Srbije će na svako nasilje i ugrožavanje osnovnih ljudskih i demokratskih prava, reagovati u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. Samo država ima pravo da primeni silu, u skladu sa zakonima, i država će zaštiti sve svoje građane - bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu, ili političku pripadnost. Dakle, država neće dozvoliti nasilje, a Srbija jeste i biće zemlja slobode i mira za sve koji u njoj žive – naglasio je predsednik Srbije.

Zaključujući izlaganje predsednik Tadić ponovo se obratio najmlađim oficirima Vojske podsetivši da im je po uspešnom završetku vojne vežbe „Diplomac“ rekao da je suština odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta – vođenje odgovorne i miroljubive politike. 

- Sada, kao predsednik Srbije vam kažem: tražim od vas da branite Srbiju i čuvate mir. Zahvalan sam svim pripadnicima Vojske Srbije što su reafirmisali vojni poziv. Danas je ponovo čast biti srpski vojnik – rekao je on.

Predsednik Republike Srbije novoproizvedenim potporučnicima čestitao je prvi čin pozdravom – živela Srbija!

Predsednik Tadić dodelio je, tradicionalno, oficirske sablje prvom drugom i trećem u rangu, potporučnicima Milanu Kovačeviću, Bojanu Tanaskovskom i Milutinu Mojsiloviću. 

Oficirsku sablju predsednik Tadić uručio je i dosadašnjem načelniku Vojne akademije, general-majoru u penziji Vidosavu Kovačeviću. 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac dodelio je pištolje sa posvetom najuspešnijim potporučnicima u bataljonima Kopnene vojske, Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Logistike – Filipu Stošiću, Nikoli Dimitrijeviću i Momiru Stankoviću.

Načelnik Vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna zahvalio je visokim zvanicama kao i okupljenim građanima zato što su svojim prisustvom učinili da današnji događaj bude na najvišem državnom i vojničkom nivou. On je rekao da je Vojna akademija u proteklih godinu dana izvršila sve zadatke.

- U Vojnoj gimnaziji gde školujemo oko 300 učenika školovanje je završila 33. klasa, a najbolji među njima nastavili su školovanje na Vojnoj akademiji. Ove godine, kao i prethodnih, jednog učenika te klase poslali smo na školovanje u vojnu akademju Sjedinjenih Američkih Država. Na osnovnim studijama VA školujemo oko 700 studenata za Kopnenu vojsku, ViPVO, logistiku i rečne snage. Maja meseca ove godine Vojna akademija dobila je uverenje o akreditaciji institucije i studijskih programa. Izvršena je harmonizacija vojnog obrazovanja sa sistemom visokog obrazovanja u našoj državi i VA je svrstana u red visokoobrazovnih institucija Republike i Evrope – rekao je brigadni general Vuruna.

On je istakao da se studenti VA danas školuju na pet studijskih programa osnovnih akademskih studija, a planira se i upisivanje na master studije. Vuruna je istakao da se u Školi nacioalne odbrane, kao najvišem nivou usavršavanja, pored oficira VS nalaze i starešine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Rusije. Na poslediplomskim studijama na VA nalazi se i veća grupa oficira iz Alžira.

Načelnik VA rekao je da su glavni akteri današnje sveanosti bili studenti 129. klase logistike i 130. klase KOV, ViPVO koji su svoje petogodišnje, odnosno četvorogodišnje školovanje završili sa vrlo dobrom prosečnom ocenom 8,07. On je podsetio na trajanje i složenost nastavnog procesa kroz koji su mladi potporučnici prošli.

- Koliko znaju i koliko mogu pokazali su na naučnim konferencijama u zemlji i u inostranstvu, na takmičenjima u poznavanju međunarodnog humanitarsnog prava i na završnoj taktičkoj vežbi gde su položili ispit. Stigli su da učestvuju i u realizaciji 25. letnje Univerzijade i na kraju uspešno su odbranili diplomske radove pred svojim profesorima. Nakon svega što su učinili, spremni i osposobljeni za početne dužnosti, oni su pokazali i dokazali da su svoje diplome i činove potporučnika zaslužili – rekao je Vuruna. 

Potporučnik Milan Kovačević, u tradicionalnom obraćanju prvog u rangu rekao je da je njegova generacija danas spremna za sve zadatke koje svaka država postavlja pred svoje vojnike. 

- Spremni smo da u svakom trenutku sledimo tradiciju Srpske vojske i unapređujemo je u novom dobu, pred novim izazovima. Na ovaj radostan i častan dan želimo da se zahvalimo svima koji su stajali uz nas tokom godina obuke učenja i rada. U bilo kojoj misiji da se nađemo pokazaćemo da poverenje koje ste nam ukazali i podrška koju ste nam pružili nisu bili uzaludni – rekao je potporučnik Kovačević.

Svečani defile jedinica Vojne akademije pratio je i nalet avijacije Vojske Srbije sa avionima mig 29, orao i supergaleb. 

Posebnu atrakciju činila je i velika zastava Srbije, poklon našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, koju su ispred svečanog stroja nosili pripadnici Garde. 

Prvi put, među podešelonima Vojne akademije našli su se i studenti prve generacije osnovnih studija Vojnomedicinske akademije. 

Pozdrav pilota majora Milomira Miljkovića iz aviona mig 29 koji je nadleteo plato ispred Doma Narodne skupštine označio je kraj svečanosti i tradicionalno bacanje šapki.

Na prijemu koji je posle promocije novih oficira održan u Domu Narodne skupštine, ministar odbrane Turske Mehmed Vedždi Gonul najboljim mladim potporučnicima poklonio je računare. 

Nastavni proces po kojem su školovane 129. i 130. klasa VA realizovan je sa fondom od 4.200 do 5.200 časova i polaganih 41 do 56 ispita. Realizacija nastavnog procesa, uključujući i ocenjivanje studenata je prema univerzitetskim standardima. Tokom studiranja realizovano je 145 posebnih oblika nastave po Nastavnom planu i programu i posebnom Planu angažovanja jedinica, sredstava, objekata i poligona Vojske Srbije.

Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2009
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna