latinica | english
HorSeparator

Насловна / МОЛЕБАН ЗА НОВЕ ПОТПОРУЧНИКЕ И ОРДЕН ЗА СТАРОГ НАЧЕЛНИКА

Активности
25. 09. 2009.   09:42:53

МОЛЕБАН ЗА НОВЕ ПОТПОРУЧНИКЕ И ОРДЕН ЗА СТАРОГ НАЧЕЛНИКА

Бранко Копуновић - Одбрана 15.09.2009. године
 
Jутарња звона Храма далеко су се чула у недељу 13. септембра. Датум са много симбола и за многа сећања. Будући потпоручници, који ускоро очекују промоцију, њихове млађе колегинице и колеге са начелником Војне академије бригадним генералом Младеном Вуруном на челу, нашли су се у светом здању. Милозвучна литургија, а у црквеном хору студенткиње Војне академије у свечаним униформама. Призор за памћење, појање за најузвишенија осећања. Литургију служи митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић, саслужују владика Атанасије Ракита и јерођакон Доситеј у име манастира Хиландар. У Храму много верника, рођака и најближих пријатеља будућих официра.
 
Причешће
 
У току литургије младићи у униформама, они који су се за тај чин припремали по својој слободној вољи, прилазе олтару... Није тешко разазнати шта им је на срцу, колико им је испуњена душа. Уосталом, тај осећај ће после сви листом описати... Призор све говори. Повратак вери, традицији и духовности.

Још један свечани чин. Ђакон Јован Бабић, вероучитељ у Војној гимназији бива рукоположен у свештеника. Признање за све што је учинио за веру, њено учење и тумачење. Омиљен међу својим ученицима, радо слушан и дубоко поштован. И због њега изборни предмет у Војној гимназији добија све више простора и слушалаца.
 
Много је његових ђака у Храму, честитаће свом вероучитељу и старијим колегама који су надомак прве официрске розете на еполетама. Кажу до им никада раније није тако пријала ранојутарња шетња од интерната на Тапчидерском брду до врачарског платоа, који краси храм Светог Саве. У њиховим свескама остаће речи сећања на тај дан, а у свеаи запис трајне вредности. Када се сунце примакло зениту, девојке и младићи у униформа-ма нашли су се на платоу испред храма. Честитали су један другоме, преточили утиске у речи.
 
На понос униформи
 
Будући пилот потпоручник Милош Роксандић из Земуна није крио одушевљење:
- Ово је дан незаборава. Признајем, дуго сам га прижељкивао. Ускоро ће промоција. А онда прва дужност. Са много мира и самопоуздања летећу када ми се укаже поверење. Даће Бог, ускоро...
 
Младен Мастиловић је завршио информатички смер. Стасити момак из Требиња истиче значај свечаног чина:
- Српска војска је увек била часна, христољубива. После много година настављамо традицију на најбољи начин. Убеђен сам да тако мисле сви моји другови...
 
Кажу да је пешадинац прави војник. Вођен том идејом Иван Павловић из Шапца завршио је студије на том смеру:
- Заиста сам поносан на свој род, чија је традиција у српској војсци добро позната. Традиција се тиче и вере. С њом у души, војник је чвршћи, непоколебљив.
 
Скорашњи потпоручник саобраћајне службе Зоран Станковић рођен је у Смедереву. У њему је вера присутна од ране младости: 
- Са студија ћу понети најлепше успомене. Радујем се промоцији и првој дужности, а овај чин је као круна претходних узнесења. Tоком студентских дана обишао сам многе манастире, а поклоничко путовање у Хиландар и српску светињу носим у срцу.
 
Београђанин Немања Ранковић завршио је Смер ПВО. Надах-нуто је причао о недељном јутру:
- Причешће пред промоцију у официрски чин доживео сам као приближавање универзалном духу постојања наше вере у човеку и човека у вери. Осећам се посебно, не могу тачно да опишем нарасле емоције.
 
Њихове млађе колегинице, које су певале у хору, на свој начин су доживеле причешће. Радица Радовановић из Куршумлије, студенткиња је друге године на Смеру везе.
- Сам чин причешћа је узвишен, поготово када се завршава једна и почиње друга етапа у животу. Посебан значај за сваког младог официра јесте да осети веру у себи и надахнуће у традицији. Величанствено, незаборавно, памтићу овај дан...
 
Њена вршњакиња, али са Смера техничке службе, Александра Јелић из Врања, сматра:
- Официр је тај који ће сутра повести младе људе на задатак. Обучаваће их и биће им пример. Вера повезује људе. Бити старешина и носити частан печату души, непроценљива је вредност...
 
Милица Стевановић из Варварина студира трећу годину на Смеру везе. Имала је веома занимљиво запажање:
- За моје старије колеге које постају потпоручници Војске Србије, молебан и причест даће снагу и улиће сигурност да с новом вољом крену на своје прве дужности. Сигурна сам да ту духовну моћ од данас јасно препознају у себи...

ОРДЕН ЗА ГЕНЕРАЛА КОВАЧЕВИЋА 
 
Када неко остави дубок траг, добра дела и надахнуту мисао у свом послу, право је да понесе и одговарајуће признање. Генерал-мајору у пензији Видосову Ковачевићу, вишегодишњем начелнику Војне академије, уручен је орден Светог Саве другог реда. Име великог просветитеља, родоначелника нашег школства, све говори. 
 
Војна академија је развила на многим пољима плодну сарадњу са Српском православном црквом, а њени припадници и студенти су, сем осталог, посетили многе светиње, ишли на поклоничко путовање на Свету Гору и до манастира Хиландара.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна