20. 10. 2009.
ПОСЕТА СТУДЕНАТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ ЕПАРХИЈИ БРАНИЧЕВСКОЈ

Са благословом Његовог преосвештенства, епископа хвостанског, Г. Атанасија, у недељу 18. октобра, у склопу поклоничког путовања, студенти 132. класе и старешине Војне академије, на челу са пуковником Јанком Грандићем, посетили су манастире Браничевске епархије.
 
Будући српски официри прво су посетили манастир Раваницу, где су се причестили и поклонили моштима светог кнеза Лазара. Након литургије јеромонах Јефтимије и мати Марија приредили су ручак и пријем за припаднике Војне академије у просторијама манастира. Отац Јефтимије упознао је студенте и старешине са историјом и развојем манастира. У свом обраћању припадницима Војне академије истакао је значај светог кнеза Лазара за развој српског друштва у средњем веку. У име припадника Војне академије присутнима се обратио пуковник Јанко Грандић, који се захвалио на гостопримству. Игуманија је на крају вечере поклонила старешинама златник са ликом Св. кнеза Лазара. Свештеник Јован Бабић замолио је сестринство да пренесе захвалност епископу Игњатију што је широкогрудно благословио долазак припадника Војне академије у Епархију браничевску.
 
Након тога припадници Војне академије упутили су се у манастире Сисојевац и Манасију, где су се упознали са историјом манастира.
 
Током боравка у манастиру Манасија поклонили су се моштима Св. Деспота Стефана Лазаревића, а отац Јован Бабић их је упознао са животом и делом Деспота Стефана. Били су одушевљени тиме што су у градитељском подухвату и иконопису ове светиње, војска и војни мотиви присутни на сваком кораку.
У смирај дана студенти Војне академије посетили су Радовањски луг и цркву Захвалницу где су имали прилику да се упознају са местом страдања вожда Карађорђа и посете његов првобитни гроб. Од црквењака храма Захвалнице, који је подигнут на месту вождовог убиства, чули су разне и занимљиве народне приче о Карађорђу Петровићу, које се чувају у предању локалног становништва.

Поклонички пут завршен је вечерњом молитвом у манастиру Покајница након које су наши домаћини, мати Евгенија и отац Бобан, приредили пријем са богатом трпезом за припаднике Војне академије. Мати Евгенија рекла је да је долазак младих српских војника за њену обитељ велики празник и да она, њено сестринство и локално становништво није могло на другачији начин да дочека толико драге и радо виђене госте. 
 
Студенти и њихове старешине су тога дана имали симболичан поклонички ход. Прво су узели благослов од Св. кнеза Лазара, који је у нашу војничку традицију трајно уградио свест о вези између богољубља и родољубља. Потом су се код кивота Св. Деспота Стефана Лазаревића подсетили какав је он узор свим војницима. Узор храбрости, достојанствености, часности, витештва, мудрости и отмености и свих оних особина које заузимају централно место у  кодексима части светских армија. Ход се завршио подсећањем на неустрашивог Карађорђа, који је одлучношћу и смелошћу покренуо мали српски народ да се подигне против великог и моћног непријатеља.
 
Ако успеју само део свега поменутог да уграде у сопствени официрски пут којим корачају, студенти 132. класе Војне академије биће достојни настављачи дела славних претходника.
ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs