ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / POTVRĐEN NOVI GRIP I KOD ČETIRI UČENIKA VOJNE GIMNAZIJE

Aktuelnosti 2009
29. 10. 2009.   17:01:30

POTVRĐEN NOVI GRIP I KOD ČETIRI UČENIKA VOJNE GIMNAZIJE

Načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane Veljko Todorović potvrdio je danas da je kod četvorice učenika Vojne gimnazije u Beogradu dijagnostikovana infekcija izazvana novim virusom gripa H1N1.

Todorović je rekao da su oboleli učenici Vojne gimnazije izolovani, kao i oni koji su bili u kontaktu sa njima iako, kako je rekao, kod njih nema znakova oboljenja.

Prema njegovim rečima, svi oboleli od novog gripa, kao i oboleli od sezonskog gripa ili neke druge virusne ademoinfekcije su dobrog opšteg stanja.

Njihov tok bolesti je bio povoljan i niko nije imao komplikacije na plućima, sinusima ili bronhijama, dodao je on.

"Ostali imaju znakove akutne respiratorne infekcije i može se reći da jedan manji broj, verovatno i onih kod kojih nismo dokazali, ima infekciju virusom H1N1. Možemo da kažemo da je epidemija sada stavljena pod kontrolu, jer je u protekla dva dana bilo osam novoobolelih, a juče samo dvoje", naveo je Todorović.

Todorović je objasnio da je u poslednjih sedam dana kod učenika Vojne gimnazije primećen nešto veći broj oboljevanja od akutne respiratorne virusne infekcije.

"S obzirom na to da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju novog gripa pre nekoliko meseci, a da se u zdravstvenom sistemu Republike Srbije očekuje povećani broj oboljevanja i epidemije praktično novog gripa u toku ove sezone, mi smo celu tu pojavu shvatili veoma ozbiljno i odmah uradili mere koje su neophodne, što se tiče brze dijagnostike oboljevanja, zatim izolacije obolelih, kao i izolacije onih koji su bili u kontaktu sa obolelima iako nemaju znakove oboljenja", naveo je Todorović.

On je objasnio da se ne može jasno odvojiti klinička slika ispoljavanja bolesti novog gripa, jer i sezonski i novi grip H1N1 su veoma slični i s razlogom se može pretpostaviti da je broj obolelih od novog gripa veći.

Ipak, dodao je Todorović, taj broj je sigurno mnogo manji nego broj obolelih od sezonskog gripa ili neke druge virusne infekcije.

Tanjug


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2009
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna