latinica | english
Вести

Министар Вулин: Кадети Војне академије показују изузетне резултатеСвечаност поводом завршетка школовања 44. класе Војне гимназијеУвид јавности докторске дисертације кандидата Владе МитићаМинистар Вулин на обуци кадета: Наше оклопне јединице добиће првокласне официреОбавештење о другом делу селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниОбавештење о допунском термину првог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниИзбор у звања сарадника на Војној академијиСвечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академијиНових 3.300 квадрата за смештај кадета Војне академијеСписак кандидата који су успешно реализовали први део селекције и стекли услов да наставе даљи процес селекције за упис у Војну академијуСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / ПОСЕТА СТУДЕНАТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ ЕПАРХИЈИ СРЕМСКОЈ

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ ЕПАРХИЈИ СРЕМСКОЈ

 Студенти 133. класе Војне академије, у недељу 08. новембра, на празник светог Димитрија, посетили су манастире у Епархији сремској.  Поклоничко путовање  реализовано је, на основу Годишњег програма сарадње Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке СПЦ и Војне академије, а са благословом Његовог преосвештенства, епископа хвостанског,  Г. Атанасија.
Будући српски официри, у пратњи старешина, проф. др Илије Кајтеза и проф. др Борислава Гроздића, потпуковника Драгана Аврамовића и капетана Дејана Михајловића, упутили су се прво у манастир Јазак где су присуствовали  Св. Литургији. Окупљени око моштију Св. цара Уроша, студенти су надограђивали своју духовност, познавање православне културе и српске историје. Јеромонах Арсеније их је у својој беседи подсетио да је војничка част и спремност да се положи живот за оне које волиш, највећа људска вредност на коју указује и сам Спаситељ. Св. Димитрије је савршен пример реченога. Сестринство манастира Јазак, на челу са игуманијом, монахињом Параскевом, припремило је ручак за драге госте. Мати Параскева је у свом обраћању, указала да је њена породица била привржена војсци и да се увек радо сусретала са војницима, под куполама манастирског храма. Професор др Борислав Гроздић захвалио се мати Параскеви на бризи и старању за духовно здравље и снагу припадника српске војске. Студентима је указао на то да је физичко супротстављање злу само један од начина ратовања и да као војници треба да будемо увек спремни да физички одговоримо на све изазове, за добробит свог народа и државе. На крају је истакао да је супротстављање злу, снагом чистог срца, оснаженог силином искрене љубави ка оном кога штитимо битан елемент заштите својих ближњих. 

У наставку поклоничког путовања студенти су се упутили у манастир Мала Ремета, у којем већ низ година живи мати Рафаила, потпуно сама. Сви су били одушевљени природним лепотама краја у којем је смештен овај манастир, који је посвећен покрову пресвете Богородице. 

Након тога студенти су се упутили у манастире Сремска Раваница и Хопово, где су имали прилику да се поклоне деловима моштију Св. кнеза Лазара и  светог ратника Теодора Тирона, посеченог за време цара Диоклецијана, као и да се подсете на историју великих сеоба Срба у Панонску низију. Током боравка у манастиру Хопово свештеник манастира објаснио је студентима како војник хришћанин, у ратним околностима, може својим понашањем да буде сврстан у светитеље.

На крају овог врло садржајног поклоничког и образовног путовања, студенте и старешине примио је домаћин епархије, Епископ сремски Г. Василије. 
Прво су, у саборном храму Св. Оца Николаја, будући српски официри присуствовали канону Св. Арсенију Сремцу, наследнику Св. Саве на трону српских архиепископа. Поред њих су стајали ученици Карловачке богословије. Ова служба била је величанствени догађај сусрета српске младости и лепоте. 
 
 У Патријаршијском двору, уприличен је свечани коктел, у част припадника Војне академије. Владика Василије није крио велико задовољство због доласка будућих и садашњих официра у некадашње седиште живота српског народа северно од Саве и Дунава. Кратко их је подсетио на богату историју Карловачке митрополије и њен значај за опстанак српског народа. Током обиласка Митрополије, показао је студентима богату ризницу Карловачке митрополије, у којој су се могли видети оригинални стари документи, рукописи, предмети и одежде из тога времена. На крају, поручио је да ће припадници Министарства одбране и Војске Србије увек бити радо виђени гости у Епархији сремској.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна