ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / OTVOREN MEĐUNARODNI NAUČNO-STRUČNI SKUP «POTREBNA ZNANjA OFICIRA VOJSKE SRBIJE 2010-2020»

Aktuelnosti 2009
03. 12. 2009.   14:22:15

OTVOREN MEĐUNARODNI NAUČNO-STRUČNI SKUP «POTREBNA ZNANjA OFICIRA VOJSKE SRBIJE 2010-2020»

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Jeftić otvorio je danas dvodnevni međunarodni naučno-stručni skup «Potrebna znanja oficira Vojske Srbije 2010-2020» koji se održava u Domu Garde na Topčideru. 

Prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, direktor Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane general-potpukovnik Milan Zarić i načelnik Vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna.

Pozdravljajući učesnike, državni sekretar Jeftić istakao je da budući oficir Vojske Srbije svojim kapacitetima i zalaganjem mora da ispunjava standarde najrazvijenijih vojski sveta. Kako je naglasio, trebalo bi da bude sposoban za komandovanje profesionalnim sastavom jedinica, uz upotrebu najsavremenijih oružanih sistema. 

– Reformskim procesima uspostavljena je nova organizacija Vojske koja omogućava efikasniju upotrebu jedinica. Teži se razvoju kapaciteta interoperabilnosti vojske, tehničkoj modernizaciji i postupnoj profesionalizaciji naših oružanih snaga. Naša vojska tako će postati pouzdan partner armijama ostalih zemalja i moći će da uspešno učestvuje u suzbijanju svih oblika ugrožavanja bezbednosti, ne samo na našem prostoru – naglasio je Jeftić. 

Govoreći o značaju Vojne akademije za sistem vojnog školstva Srbije, Jeftić je učesnike skupa informisao da je u toku završna faza formiranja Vojnog univerziteta. Kako je objasnio, to podrazumeva da će tokom decembra biti prikupljene sve potrebne saglasnosti i da će se u najskorijem roku pred Vladom Republike Srbije naći odluka o formiranju univerziteta koji će činiti Vojna akademija i Vojnomedicinska akademija. 

Na skupu učestvuje više od 40 izlagača iz Srbije i inostranstva. Osim predstavnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva finansija, mišljenje o znanjima i sposobnostima oficira budućnosti daće i gosti iz stranih vojnih akademija i instituta. Među njima su predstavnici Univerziteta odbrane Češke, Hrvatskog vojnog učilišta «Petar Zrinjski», Vojne akdemije Slovačke, francuske Vojne akademije «San Sir». Na skupu učestvuju i predstavnici Odseka za studije bezbednosti Velike Britanije, Kraljevske vojne akademije Belgije i Nacionalnog univerziteta odbrane Mađarske «Zrinji Mikloš».


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2009
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna