ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / GODIŠNjA ANALIZA RADA VOJNE AKADEMIJE U ŠKOLSKOJ 2008/2009

Aktuelnosti 2009
24. 12. 2009.   16:28:50

GODIŠNjA ANALIZA RADA VOJNE AKADEMIJE U ŠKOLSKOJ 2008/2009

 
24-12-2009 17:41:22
 
Godišnja analiza rada Vojne akademije u školskoj 2008/2009. godini održana je 24. 12. 2009. godine u svečanoj sali Vojne akademije. 

Tom prilikom načelnik VA brigadni general Mladen Vuruna čestitao je svim pripadnicima Vojne akademije predstojeće praznike, a kadetima i učenicima poželeo prijatan odmor i dodatnu snagu za zadatke koji ih očekuju u narednoj godini. General Vuruna istakao je tri ključna događaja i zadatka koje je Vojna akademija, pored redovnih i ne tako lakih obaveza, realizovala: 

- Kao prvo, želeo bih da istaknem proces akreditacije Vojne akademije, koji smo zajedničkim snagama priveli kraju i, napokon, postavili Vojnu akademiju na mesto koje ona zaslužuje i koje joj pripada. Takođe, veliki događaj koji je na državnom nivou obeležio, ne samo ovu godinu, već i deceniju, jeste Univerzijada, i ovom prilikom još jednom želim da čestitam svim pripadnicima na odlično izvršenom zadatku, a posebno kadetima na volontiranju i dostojnom prezentovanju Vojne akademije i sistema odbrane. 
Na kraju, možda ne tako veliki, ali svakako značajan događaj, kojim ćemo i započeti sledeću godinu, jeste održavanje međunarodnog stručnog skupa ''Potrebna znanja oficira Vojske Srbije 2010-2020''. Na tom skupu okupili smo eminentne stručnjake iz zemlje i inostranstva i definisali polazišta za naš budući rad u formiranju oficirskog kadra, naglasio je general Vuruna.

Kao prioritet u narednom periodu general Vuruna ističe, proslavu jubileja 160. godina Vojne akademije i Vojnog školstva u Republici Srbiji, koje će obeležiti nizom manifestacija u martu mesecu, a i tokom cele godine.
- Pored jubileja, očekuje nas rad na akreditaciji studijskih programa na postdiplomskom usaršavanju i još jednog modula na osnovnim studijama. Međutim, možda i najozbiljniji posao nas očekuje na formiranju Vojnog univerziteta i njegovoj akreditaciji, dodaje general Vuruna.

Prodekan za nastavu, pukovnik Boban Đorović izneo je podatke o postignutim rezultatima pripadnika Vojne akademije u prethodnoj školskoj godini, posebno naglasivši da je ostvarena prosečna ocena na osnovnim studijama 7,88, što je najveća prosečna ocena u poslednjih pet godina.

- Vrednovanje   kvaliteta   nastavnog   procesa   sprovodi    se    po   utvrđenim standardima  i  kriterijumima   i   sprovedena je  evaluacija  nastavnika. Kadeti su nastavno osoblje vrednovali prosečnom ocenom 4,04. Paralelno sa evaluacijom vrednovani su i sadržaji pojedinih predmeta od strane kadeta, a rezultati tog vrednovanja ukazuju nam da se sadržaji pojedinih predmeta moraju zanavljati. Na osnovu usvojenog dimaničkog plana počela je evaluacija  akreditovanih  studijskih  programa  koju sprovodi tim formiran odlukom ministra   odbrane,   koji   sačinjavaju predstavnici GŠ, uprava MO i VA. Ceo proces trebalo bi da bude okončan do juna 2010. godine, naglašava pukovnik Đorović.

Najbolji pripadnici Vojne akademije u školskoj 2008/2009. godini dobili su priznanja i nagrade od načelnika Vojne akademije. Ovom prilikom proglašeni su najbolji kadeti Vojne akademije, najbolji nastavnik Vojne gimnazije, najbolji nastavnik i saradnik Vojne akademije i najbolji komandir voda.

Posebno je istaknut kadet treće godine, Nemanja Majstorović, koji je na međunarodnoj studentskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti osvojio četvrto  mesto u ukupnom plasmanu od 120 učesnika. 

Svečanosti je prisustvovao načelnik Uprave za kadrove, brigadni general Slađan Đorđević. 
 
U toku programa analize pomenut je jedan od utemeljivača Vojne akademije, profesor mr Slobodan Jeftića, pukovnik u penziji, koji je dao ogroman doprinos izučavanju topografije i kartografije, kao i pisanju mnogih udžbenika u Vojnoj akademiji.

Svečanost je upriličio kulturno-umetnički program u izvođenju gudačkog kvarteta ''Habanera'' i solistkinje Katarine Viškovac.
 


U Vojnoj akademiji je u toku školske 2008/2009. godine osposobljeno 1.774 polaznika (među kojima su bili oficiri, podoficiri, vojni službenici, kadeti, slušaoci za  rezervne oficire i učenici) na svim oblicima školovanja i usavršavanja.

Realizovana su ukupno 65.953 časa, od čega je oko 10% časova posebnih oblika nastave, a nastavu je realizovalo 397 nastavnika i saradnika zaposlenih u VA, sistemu odbrane i drugim visokoškolskim ustanovama RS, a u nastavni proces bila su uključena i penzionisana vojna lica.

Doktorsku disertaciju odbranila su tri nastavnika, magistraski rad odbranilo je pet saradnika i jedan saradnik je položio specijalistički ispit. Nastavnici, saradnici i kadeti učestvovali su na 27 naučno-stručnih skupova, od čega četiri u inostranstvu. 

U toku protekle godine ostvarene su 64 posete u 25 zemalja, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za oko 40%. Vojnu akademiju posetile su delegacije iz 23 zemlje i bilo je ukupno 60 poseta, odnosno oko 150 lica. Pripadnici VA učestvovali su na 33 sportske manifestacije, od čega tri u inostranstvu, i postigli su značajne rezultate.

 
 
Najbolji pripadnici Vojne akademije u školskoj 2008/2009. godini: povratak
 
Kadeti:

Prva godina studija: Đorđe Stojanović, Radovan Žunić, Milko Durlević.
Druga godina studija: Željko Reljić, Nedeljko Šatara, Branislav Krstović, Saša Stefanović, Miloš Ristić, Nenad Kanjevac.
Treća godina studija: Nebojša Jocić, Ivan Tadić, Vladimir Petrović, Mladen Kaznovac, Nemanja Cojić, Miodrag Veljović, Tibor Švarc, Ivan Stamenković, Slobodan Vukovojac, Predrag Andrić, Miloš Ranđelović, Dušan Stanić.
Četvrta godina studija: Miloš Krstić, Đorđe Tasić, Milan Miljković, Ivan Tubin, Nikola Fejsov. 
 
Najbolji nastavnik Vojne akademije u školskoj 2008/09. godini je pukovnik redovni profesor dr Marko Andrejić.
 
Najbolji saradnik Vojne akademije u školskoj 2008/09. godini je potpukovnik Radomir Jović.
 
Najbolji nastavnik Vojne gimnazije u školskoj 2008/09. godini je nastavnik informatike gospođa Gorica Đaković-Doroški.
 
Najbolji komandir voda u Vojnoj akademiji u školskoj 2008/09. godini je poručnik fregate Srđan Miljković.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2009
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna