latinica | english
HorSeparator

Насловна / ''ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ – АПОСТОЛ ВАСЕЉЕНСКЕ ЉУБАВИ''

Предавања
25. 12. 2009.   13:17:07

''ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ – АПОСТОЛ ВАСЕЉЕНСКЕ ЉУБАВИ''

Његово Преосвештенство, викар Патријарха српског, Епископ хвостански г. Атанасије, одржао је, поводом 40 дана од упокојења блаженопочившег Патријарха Павла, трибину кадетима Војне академије на тему ''Патријарх Павле – апостол васељенске љубави''. Поменутим предавањем председник Одбора за верску наставу започео је други годишњи циклус одржавања трибина у Војној академији.

Трибину је отворио начелник Катедре друштвено-економских наука пуковник др Илија Кајтез, истакавши велики значај сарадње Одбора за верску наставу Архиепископије и Војне академије за темељно изграђивање младих у систему војног школства.

Владика Атанасије, у надахнутом обраћању, покушао је да приближи кадетима личност и дело Патријарха Павла. Истакао је да је његов лик био заиста јединствен и непоновљив. Износио је сопствена искуства, с  обзиром да је као професор Призренске богословије, имао непосредну сарадњу са тадашњим Епископом Павлом.
 
- Патријарх Павле живео је тако да је свој живот осмишљавао узимајући у обзир другога, прецизније, уобличавајући га тако да на најбољи могући начин подстакне другога у напредовању у добру. Чињеница је да је овакав приступ људима и довео до тога да срца милиона Срба и других који са нама живе не остану равнодушна према овом светом човеку, рекао је Владика.

Епископ Атанасије је, речником војне тактике, објаснио младима зашто је својим начином живота наш покојни Патријарх просијао у целом хришћанском свету.

– Патријарх Павле је живот прошао као пешак, као најобичнији пешадинац у некој јединици пешадије. Најпоштованија титула Патријарха нимало га није понела да високо гледа и високо мисли о самом себи. Не! Напротив! Патријарх Павле је својом личношћу ову титулу винуо на ниво највећег поштовања и достојанства. Он је титули српског Патријарха дао снагу и углед, а не обрнуто. Ово је за све нас капитални пример и образац по којем можемо да живимо као људи. Да живимо као људи а не нељуди често је истицао покојни Патријарх – нагласио је владика Атанасије.

Трибини је присуствовао велики број кадета Војне академије, ученика Војне гимназије, студенти Факултета безбедности и Грађевинског факултета, као и старешине Војне академије.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна