latinica | english
HorSeparator

Насловна / ПОСЕТА КАДЕТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ СРПСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

Активности
28. 12. 2009.   11:44:21

ПОСЕТА КАДЕТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ СРПСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

Kадети Војне академије, предвођени начелником академије бригадним генералом др Младеном Вуруном, посетили су у петак, 25. децембра 2009. године, Патријаршијски двор Српске православне цркве.  

Припадници Војне академије прво су посетили Музеј Српске православне цркве, где их је дочекао војни секретар владике Атанасија, јереј Јован Бабић. Након топле добродошлице отац Јован је упознао кадете о кратком историјату Музеја, а затим је кустос Музеја испричала кратку историју Цркве и српског народа. Кадети су имали прилику да у богатој поставци Музеја виде оригинални плашт светог Кнеза Лазара и плаштаницу светог Краља Милутина.

Након обиласка Музеја, припаднике ВА поздравио је Владика Атанасије, са којим су заједно дочекали начелника Академије, бригадног генерала Младена Вуруну, и упутили се на пријем код Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског  Г. Амфилохија. 

Миторполит Амфилохијe је, топлом и очинском беседом, поздравио кадете, упознавши их са богатом и дугом историјом Српске цркве, почев од Св. Саве, преко Пећке патријаршије, па све до данас. Након тога присутнима се обратио бригадни генерал Младен Вуруна, који се захвалио Митрополиту Амфилохију и владици Атанасију за све што су урадили и што ће убудуће урадити на духовном образовању ученика Војне гимназије и кадета Војне академије. Истовремено се захвалио на указаној части кадетима и ученицима да учествују у испраћају покојног Патријарха Павла. 

У име кадета Војне академије, председник Кадетског парламента, кадет Илија Смиљанић, уручио је плакету – Државни грб Републике Србије Митрополиту Амфилохију, а његове колеге су Епископу Атанасију уручиле државну заставу са посветом и свештенику Јовану Бабићу захвалницу, рађену на кожној подлози. На крају пријема, начелник Војне акдемије још се једном захвалио, на гостопримству и домаћинима уручио пригодне поклоне.

Митрополит Амфилохије је генералу и вишим официрима поклонио плакету – Грб Српске Цркве, а свима осталима по један фото-албум са сахране Патријарха Павла.

На крају пријема припадници Војне академије обишли су  Патријаршијски придворни храм Светог Симеона Мироточивог и свечану салу у којој се одржавају седнице Архијерејског сабора. 

Ово је био још један у низу догађаја који илуструје традиционално добре односе између Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, и који показује значај духовног образовања у свакодневном животу и раду српских кадета и официра, а према угледу на највеће армије света.  

Посета је реализована на основу Годишњег програма сарадње за академску 2009/2010 годину између Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање Активности
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна