latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА

 
Богојављење је свечано прослављено у храмовима Општине Чукарица, где је у храму Свете Петке Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио архијерејску литургију. 
Свечаној литургији присуствовали су ученици 2. разреда Војне гимназије и кадети Војне академије, које је предводио пуковник Јанко Грандић. После свечане литургије митрополит Амфилохије је са свештенством, у присуству грађана и припадника Војне академије, осветио воду за коју се сматра да је лековита. Након освећења воде формирана је свечана литија која је, предвођена ученицима Војне гимназије, кренула пут Савског језера.  
 
 
Пред Адом Циганлијом сусреле су се литије из храма Св. Петке и храма Св. Ђорђа. Јединственој литији прикључили су се министар вера др Богољуб Шијаковић, представник градске власти, Зоран Алимпић, и председник општине Чукарица Милан Тлачинац. 
Богојављенску молитву и освештавање воде на Савском језеру обавили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ хвостански Атанасије, након чега су митроплолит Амфилохије и министар културе у Влади Републике Србије, Богољуб Шијаковић, спустили Часни крст у воду, како би такмичење за Крст започело.
Међу 50 такмичара били су представници Жандармерије, Српског витешког борилаштва - Свибор, грађани и спортисти. Војну академију представљали су кадети Александар Соколов, Виктор Младар, Стева Вујичић и Милош Станимировић, које је предводио професор физичког васпитања, Ђорђе Козомара. Стазу дужине 33 метра први је препливао и извукао Богојављенски крст кадет четврте године Војне академије, Александар Соколов. Победнику је Часни крст уручио протојереј ставрофор Славко Божић, а победнички плашт председник Општине Чукарица Милан Тлачинац.
 
Победа кадета Соколова изазвала је одушевљење присутних колега, а он је задовољан победом изјавио:
„Ове године сам се, четврти пут, пријавио да пливам за Богојављенски крст. Како сам прва три пута пливао без успеха нисам губио наду и жеља ми се напокон остварила да први допливам до Богојављенског крста... Када сам дотакао Крст, нисам могао да поверујем да сам баш ја први стигао до њега. Све што се касније догађало гледао сам на тв и тек тада сам схватио да ја тога, у ствари, нисам био свестан. Био сам јако радостан што сам напокон успео, али сам био срећан и због другова са Академије и професора који су безгранично веровали да ћу успети, иако ми то није полазило за руком прва три пута... Ипак, ја и сада сматрам да је јако тешко успети први допливати до Крста, јер није потребна само брзина, већ и огромна срећа и сналажљивост, 
а можда је највећа драж свега тога да те сам Бог погледа у том тренутку и да успеш то да оствариш... И сада када сам успео захваљујући својој упорности и огромној жељи да то учиним, остаје ми да будем задовољан што сам успео и да то задовољство поделим са својим најближима...”
Дванаесто пливање за Часни крст у оквиру прославе хришћанског празника Богојављења, организовали су Општина Чукарица, Српска православна црква и ЈП „Ада Циганлија“.
 
 

Богојављењем се прославља дан крштења Исуса Христа, који је од Јована затражио да га крсти. После крштења Јован, назван Крститељ, видео је како се небо отвара и Дух свети, као голуб, силази на Исуса. Верници се на Богојављење поздрављају речима „Христос се јави“, а отпоздрављају са „Ваистину се јави“. На овај празник освештава се богојављенска вода за коју се верује да је лековита. Од пре десетак година обновљен је стари обичај да се у реку баци крст, а младићи се такмиче да до њега што пре стигну. Плива се 33 метра, што симболизује године Исуса Христа.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HorSeparator
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна