latinica | english
HorSeparator

Насловна / Јануар 2010 / ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ИВИЦЕ ДАЧИЋА У ШКОЛИ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

Јануар 2010
25. 01. 2010.   15:07:44

ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ИВИЦЕ ДАЧИЋА У ШКОЛИ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ


Министар одбране Драган Шутановац, са сарадницима из Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, присуствовао је предавању које је слушаоцима 53. класе генералштабног и 56. класе командноштабног усавршавања у Школи националне одбране одржао заменик председника Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. 

Поред припадника Војске Србије, предавању на тему „Безбедност Републике Србије, систем, организација, изазови и ризици безбедности“, присуствовали су и официри оружаних снага из Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, који су на једногодишњем школовању у Школи националне одбране. 

Говорећи о глобалном карактеру безбедности у савременим условима, министар Дачић је нагласио да на стање безбедности у националним оквирима све више утичу и услови безбедности у окружењу. 

- Транснционални и асиметрични карактер савремених ризика и претњи по безбедност проширио се са претежно војне безбедности на друге облике, првенствено економске, технолошке, еколошке, опште и појединачне безбедности. У таквим условима свет и свака земља понаособ суочена је с традиционалним и новим изазовима и претњама безбедности, заснованим првенствено на великим разликама у економском, социјалном и културном развоју, чија су последица сиромаштво и етнички и верски екстремизам. Тероризам, организовани криминал, пролиферација оружја за масовно уништење, трговина људима и илегалне миграције, неслућене климатске промене и све израженији дефицит енергетских ресурса су извори угрожавања безбедности. Суштина и карактеристика свих изазова, претњи и ризика безбедности је да постају непредвидљиви, асиметрични транснационални. Кад је реч о изворима огрожавања безбедности у Србији, посебно се издваја једнострано проглашење независности јужне српске покрајине Косова и Метохије. Признавање такозване Републике Косово од неких држава у непосредном окружењу Републике Србије и одређеног броја држава у свету неповољно се одражава на јачање мера поверења и сарадње и успорава процес стабилизације на овим просторима, рекао је Дачић.

Наглашавајући да тероризам и организовани криминал, корупција, недозвољена трговина наркотицима и оружјем, илегална трговина људима на простору бивших југословенских република представља опасност по безбедност у региону, министар Дачић је,слушаоцима Школе националне одбране, између осталог, представио улогу Министарства унутрашњих послова и потчињених организација и установа у систему безбедности, као и систем и организацију државних институција Србије, које се на организован и ефикасан начин супротстављају савременим претњама и ризицима по безбедност. 

Министар Дачић је, при томе, нагласио да је сарадња између министарстава одбране и унутрашњих послова на највишем нивоу у последњих две деценије, с чиме се сложио и министар одбране Драган Шутановац, захваљујући потпредседнику Владе Србије на исцрпном и веома значајном предавању.

- Сарадња државних органа ангажованих у систему безбедности је на зависном нивоу, што је потврђено и реорганизацијом Управе за ванредне ситуације, која је сада у оквиру Министарства унутрашњих послова, истакао је министар Шутановац, напомињући да ће Министарство одбране истрајати у напорима да припадници МО и Војске Србије учествују у мировним операцијама у свету, баш као што то чини Министарство унутрашњих послова, кад је реч о снагама МУП, јер то на свој начин доприноси афирмацији Србије у Европи и свету и доказује њено опредељење и способност да очува мир и стабилност, како у региону, тако и у знатно ширим оквирима.

Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Јануар 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна