ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / OBELEŽEN DAN NOVINSKOG CENTRA ODBRANA

OBELEŽEN DAN NOVINSKOG CENTRA ODBRANA

Svečanost obeležavanja 24. januara Dana Novinskog centra Odbrana održana je danas u Centralnom domu Vojske Srbije u prisustvu ministra odbrane Dragana Šutanovca, zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Mladena Ćirkovića, visokih predstavnika MO i GŠ, uglednih zvanica iz kulturnog i javnog života te saradnika i prijatelja redakcije. Time je obeležena i 131. godišnjica postojanja vojne štampe u Srbiji.

Čestitajući 131. godišnjicu postojanja vojne štampe, ministar odbrane Dragan Šutanovac je istakao da rad na organizacijskim reformama u okviru Ministarstva odbrane ima svoju merljivu vrednost. To se, kako je rekao, vidi iz toga što je Ministarstvo postalo najuvaženija i najpoštovanija državna ustanova danas. To je prema njegovom mišljenju veliki uspeh, jer je ugled sistema odbrane u prošlosti bio urušen. 

– Još jedan uspeh je to što je Ministarstvo odbrane najmanje korumpirana ustanova – rekao je Šutanovac podsetivši da je mišljenje građana u direktnoj vezi sa onim što magazin Odbrana radi. On je rekao da su Uprava sa odnose sa javnošću i magazin na vreme oblikovali javno mnjenje i pokušali da čitaocima objasne šta je to što Ministartvo odbrane radi.

Šutanovac je istakao da danas nemamo vremena da čekamo probleme već da im moramo ići u susret. Kao najvažniji državni projekat koji se u okviru Ministarstva sprovodi izdvojio je profesionalizaciju Vojske. 

- Svi preduslovi su ostvareni, a da bi se taj posao priveo kraju moramo nastaviti komunikaciju sa medijima, čineći sve da bi i ove godine ta kampanja bila pozitivna – rekao je Šutanovac.

Ministar je najavio da će ove godine Ministarstvo odbrane i Novinski centar Odbrana biti domaćin međunarodne konferencije vojnih novinara. To je, pre,a njegovim rečima, još jedan dokaz da možemo da organizujemo velike skupove koji prevazilaze granice naše zemlje. 

- Želja nam je da ove godine Odbrana nastavi sa razvojem. Ne može Odbrana biti snažna bez Vojske, niti Vojska bez Odbrane – podvukao je ministar.

Šutanovac je rekao da vanredni događaji sami po sebi dospevaju na naslovne strane, a da je posao novinara Odbrane da javnosti približe pozitivne stvari koje se događaju u sistemu odbrane.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković rekao je da plasiranjem informacija putem magazina Odbrana informišemo javnost o svim aktivnostima Ministartva odbrane. 

Bošković je najavio da će u Centralnom domu Vojske Srbije ubuduće biti smešten medija-centar Ministarstva odbrane, koji će objedniti novinsku i izdavačku delatnost. Prema njegovim rečima, tu će biti smeštena savremena medija-sala i televizijski studio sa potrebnom opremom. 

- U planu je redizajn veb sajta, koji će zajedno sa novim sadržajima biti u funkciji svakodnevnog informisanja javnosti i to u video i televizijskom formatu. Direktno preuzimanje materijala omogućiće brže informisanje građana. O popularnosti naše veb prezentacije najbolje svedoči brojka od dva miliona poseta tokom protekle godine – naglasio je načelnik Uprave za odnose sa javnošću.

Prema njegovim rečima, statistika je pokazala za događaje u Ministartvu odbrane vlada veliko interesovanje. Povodom dana NC Odbrana Bošković je poručio da očekuje još bolje rezultate rada u novom medija-centru, što je u interesu javnosti.

Direktor Novinskog centra Odbrana i glavni i odgovorni urednik magazina Odbrana potpukovnik Slavoljub Marković podsetio je na bogatu tradiciju vojnog novinarstva kao i na napore koje novinari Odbrane svakodnevno ulažu kako bi javnosti približili, tačno i verodostojno informacije iz MO i VS. On je rekao da Novinski centar spremno dočekuje organizacijske promene i da će raditi na poboljšanju rezultata. On se zahvalio menadžmentu MO na podršci kao i saradnicima magazina koji u velikoj meri dopinose njegovom kvalitetu.

Nagrada „Ivan Marković“ za 2009. godinu, za najbolji novinarski prilog o sistemu odbrane, dodeljena je Goranu Janićeviću, novinaru Produkcijske grupe „Mreža“, za prilog Rado ide... – vojska ponovo u modi, koji je 27. oktobra prošle godine emitovan na drugom kanalu RTS. Iza takve odluke stoji stručni žiri u čijem sastavu su bili: dr Miroljub Radojković, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu (predsednik), Zoran Baranac, izvršni producent TV Foks, Helena Milošević, savetnik u Upravi za odnose sa javnošću MO i Zoran Puhač, pukovnik u penziji, nekadašnji novinar i urednik u listu „Vojska. Žiri je ocenio da prilog predstavlja autentičan zapis aktuelnog društvenog trenutka u kome se sve veći broj mladića, umesto za civilnu službu, opredeljuje da vojni rok služi u uniformi. Nagradu Goranu Janićeviću uručio je ministar odbrane Dragan Šutanovac. 

Najuspešniji novinar magazina Odbrana u 2009. godini je major Vladimir Počuč, a najbolju saradnik potpukovnik Ištvan Poljanac, nastavnik u katedri Naoružanja i vojne opreme Vojne akademije.

Najuspešniji sportista Vojske Srbije, prema oceni stručnog žirija je atletičar stariji vodnik Goran Čegar. Iza te odluke stali su: Nenad Ilić, trener naše veslačke reprezentacije i član predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije, višestruki državni prvak u veslanju i svetski univerzitetski šampion 1983. godine, pukovnik mr Branko Bošković, zamenik načelnika Vojne akademije, nekadašnji maratonac i nosilac prvog zvanja vojnog sportiste godine, pukovnik Zoran Šćekić, načelnik referata za fizičku obuku u Upravi za obuku i doktrinu Generalštaba VS, Radenko Mutavdžić, zamenik glavnog i odgovornog urednika magazina „Odbrana“ i jedan od najiskusnijih urednika «Odbrane» Branko Kopunović. Goran Čegar prošle godine pobedio je na prvenstvu Srbije u maratonu u Novom Sadu, trci Kroz istoriju, na međunarodnom Novosadskom maratonu i polumaratonima u Zagrebu i Novom Sadu. Pored toga, postigao je rekord staze Šujičkog polumaratona u Bosni i Hercegovini i trijumfovao na memorijalu Goran Raičević. Prvo mesto osvojio je na polumaratonu Vojske i policije i na regionalnom vojnom takmičenju u BiH, dok je srebro doneo sa regionalnog vojnog prvenstva u Ohridu.

Titulu najbolje sportske ekipe Vojske Srbije u 2009. godini žiri je dodelio atletičarima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u čijem sastavu su bili: kapetani Aleksandar Kračković i Aleksandar Neševski, potporučnici Aleksandar Ćirković i Miloš Đurđević, stariji vodnici Dalibor Stanković i Goran Čegar, vodnik Miroslav Bojović kadeti Vojne akademije Nevena Jovanović, Aleksandar Milosavljević, Darko Živković i vojnici Mirko Petrović, Miloš Salaški, Đorđe Novaković, Nenad Mićić i Nikola Stamenić. Oni su, sem ostalog, pobedili na Regionalnom vojnom prvenstvu u Ohridu, osvojili treće mesto na krosu CISM u Nemačkoj i zauzeli sedmo mesto na 42. svetskom vojnom prvenstvu u maratonu. Za njihove uspehe zaslužni su i treneri i rukovodioci – potpukovnik mr Dragan Todorov, profesori Snežana Stančetić i Sonja Petrović, referenti za fizičku kulturu u Drugoj i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, i profesor Stevan Grujić sa Vojne akademije.

Specijalna priznanja dodeljena su: zastavniku Goranu Todoroviću, pripadniku 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade koji je prošle godine padobranskim tandem skokom sa 8.453 metra oborio sopstveni svetski rekord među paraplegičarima; preduzeću Univerzijada 2009 za izvanrednu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije za vreme održavanja najveće sportske manifestacije u našoj zemlji 2009. godine i doprinosu razvoja vojnog sporta i kadetu starijem vodniku starijem vodniku Aleksandru Sokolovu, pobedniku ovogodišnje plivačke trke za Bogojavljenski krst na Adi Ciganliji.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna