ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / DODELjENA PRIZNANjA ZA NAUČNO ISTRAŽIVAČKI RAD

Aktuelnosti 2010
11. 02. 2010.   14:39:35

DODELjENA PRIZNANjA ZA NAUČNO ISTRAŽIVAČKI RAD

Povodom Dana Vojske Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac danas je u Centralnom domu VS uručio tradicionalne godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Projekat Vojnotehničkog instituta „Zvukometrijske metode izviđanja“ ove godine proglašen je za najuspešniji, a reč je o radu tima stručnjaka kojim je rukovodio pukovnik prof. dr Miljko Erić.

Tim projektom razvijena je originalna metoda za lociranje artiljerijsko-raketnih oruđa na bazi zvuka. Reč je o kategoriji primenjenih istraživanja čiji je osnovni cilj da se istraže metode i tehnička rešenja radi realizacije domaćeg razvoja i opremanja vojske sistemom za zvukometrijsko izviđanje.

Najuspešnija doktorska disertacija je "Naponsko-deformaciona analiza ponašanja gume avionskog stajnog trapa sa promenjivim tragom točkova" kapetana dr Dalibora Petrovića iz Uprave za strategijsko planiranje.

Nagrade za najuspešniji magistarski rad pripala je kapetanu mr Jovici Bogdanovu iz Vojne akademije za "Numeričko modelovanje procesa detonacije eksplozivnih materija".

Dodeljena je i nagrada naučnog časopisa «Vojno delo». U konkurenciji 34 članaka objavljenih u ovom časopisu, na predlog komisije i odlukom ministra odbrane za najbolju članak publikovan u 2009. godini izabran je rad «Geopolitička polazišta strategije nacionalne bezbednosti» profesora dr Zorana Kilibarde, vanrednog profesora Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

- Zadovoljstvo mi je da danas prisustvujem dodeli nagrada za najbolje naučnoistraživačke radove, projekat, doktorat, magistarski rad, a svakako i najbolji godišnji rad objavljen u „Vojnom delu“, rekao je ministra odbrane Dragan Šutanovac na dodeli godišnjih nagrada za naučnoistraživački rad. - Ne postoji nijedna država na svetu koja je razvijena, bilo da pripada nekom bloku ili ne, neutralna ili nezavisna, koja nema naučnoistraživačku komponentu u svom sistemu odbrane. Čak je primetno da države koje ne pripadaju blokovima, imaju možda i jaču naučnoistraživačku komponentu, pre svega inženjersku i veoma jaku odbrambenu industriju na osnovi tih naučnoistraživačkih radova.

Ministar je ukazao na činjenicu da je za nama period kada je Srbija je bila opterećena velikim problemima. U takvim uslovima teško je da se nađu sredstva za nauku i istraživanje. „Kada se bavite preživljavanjem, teško je odvojiti sredstva za nauku, koja traži da se u nju dugi niz godina investira, a onda u najvećoj meri donosi određene beneficije društvu, državi, sistemu odbrane, ali je te beneficije neophodno sačekati“.

Šutanovac je istakao da su protekle dve godine posvećene naučnoistraživačkom radu na jedan ozbiljniji način, da investiramo više, da stvorimo bolje uslove.

„Ne želim da kažem da su apsolutno dobri uslovi u potpunosti i stvoreni. Takvi uslovi nigde ne postoje, pogotovo u vreme recesije u celom svetu. Međutim, sama činjenica da su ovi radovi, po meni kao inženjeru, radovi koji su primenljivi ne samo u sistemu odbrane već i u civilnom društvu, ukazuje da smo prešli iz faze naučnih radova koji su se kretali u domenu teorije, do faze naučnih radova koji treba da omoguće da naše društvo napreduje“, rekao je ministar odbrane i izrazio zadovoljstvo što su dva laureata, čiji su doktorski i magistarski rad nagrađeni, mladići od tridesetak godina. „To je nova snaga i budućnost naše Vojske“, rekao je ministar Šutanovac.

U ime nagrađenih zahvalio je pukovnik prof. dr Miljko Erić.

IZJAVE NAGRAĐENIH

Pukovnik profesor dr Miljko Erić:
- Zaista je lep osećaj kada nešto radite dugi niz godina, privedete uspešno kraju a onda čitav tim stručnjaka dobije ovako značajno priznanje. To je svakako motivišuće, pogotovo za moje mlađe saradnike, koji su se na vreme uključili u projekat i koji će nastaviti dalje da rade.

Metoda koja je razvijena ovim projektom može da se primeni svuda gde postoji analogija matematičkih modela. Može da se primeni i u medicini pri snimanju unutrašnjih organa.

Kapetan dr Dalibor Petrović, dobitnik nagrade za najbolju doktorsku disertaciju:
- Metodu analize naponsko-deformacionog ponašanja numeričkim metodama vrše velike firme poput Mišelina, Danlopa, ali to kriju kao svoju poslovnu tajnu. Naš cilj je bio da uradimo takvu metodu za analizu naponsko-deformacionog ponašanja avionskog pneumatika prilikom konstruisanja savremenih stajnih trapova. Metoda ima praktičnu primenu u inženjerskom smislu u rešavanju praktičnih problema pri konstruisanju. Ova nagrada mi potvrđuje da ništa nije uzalud rađeno i zaista je sjajan osećaj dobiti je kao krunu dugogodišnjeg rada.

Kapetan mr Jovica Bogdanov, dobitnik nagrade za najbolji magistarski rad:
- Nagradu koju sam danas dobio ne osećam kao svoju ličnu, već je to priznanje svim kolegama koji su pisali i objavljivali slične radove u domaćim i stranim stručnim časopisima. U ime svih njih zahvalan sam Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za maksimalnu pomoć i podršku koju su pružili svima nama, koji smo na neki način doprineli naučnoistraživačkoj delatnosti u sistemu odbrane. Jedan od delova mog rada je i izrada računarskog programa, koji ima praktičnu primenu.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna