ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / Intervju sa brigadnim generalom Mladenom Vurunom za list "Alo"

Aktuelnosti 2010
09. 03. 2010.   13:13:36

Intervju sa brigadnim generalom Mladenom Vurunom za list "Alo"

Intervju sa načelnikom Vojne akademije, brigadnim generalom Mladenom Vurunom za list "Alo"

U susret jubileju - 160 godina Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna, načelnik VA, u intervjuu za “Alo!” ističe da je reč o događaju “kojim bi se ponosile mnoge zemlje”, te da je reč o „istoriji vrednoj pažnje“.

Otuda će, prema njegovim rečima, jubilej biti obeležen na posebno svečan način.

- Pripremamo svečanu akademiju koja će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 18. marta, uz direktan prenos na RTS-u. Potrudićemo se da na zanimljiv način prikažemo šta jeste i šta je bila VA. Očekujemo i prisustvo državnog vrha.

Koliko se u, odnosu na prošlo vreme, kadeti danas više podučavaju modernim tehnologijama nego klasičnim vojnim veštinama?
- Dosta je poboljšana materijalna baza nastave u VA. Omogućeno je izučavanje novih vojnih tehnologija i složenih vojnih operacija, koje, pored vojnih jedinica, podrazumevaju i uključenje civilnih institucija. Naravno, i klasična vojna znanja imaju svoje mesto u obrazovanju oficira. To je osnova bez koje se ne može. Oficir 21. veka je ratnik koji isto tako mora biti osposobljen da gradi i miri.

U uspehe Akademije često ubrajate njenu akreditaciju, šta to praktično znači za buduće polaznike VA?
- To znači da će na kraju studija dobiti diplomu priznatu i izvan naše države, kao i da će steći kvalifikacije za dva zanimanja - oficira i menadžera ili inženjera. Takođe, to znači da im je otvoren put za usavršavanje, nastavak studija na diplomskim i doktorskim studijama i profesionalno usavršavanje za potrebe VS.

Budući da je vaša uža specijalnost međunarodna saradnja obrazovnih institucija, kako VA stoji na tom planu?

- VA učestvuje u radu Konferencije komandanata NATO Odbrambenog koledža iz Rima, kao i u radu Centralnoevropskog foruma za visoko obrazovanje. Imamo odličnu saradnju sa mnogim institucijama, pre svih sa Odbrambenom akademijom Velike Britanije, Vojnim akademijama Francuske, Belgije, Češke, Mađarske, Hrvatske... Naši kadeti su u proteklih godinu dana obišli mnoge vojne škole, od SAD do Turske, a bili su i domaćini svojim kolegama iz inostranstva.

Politički intrigantno i sporno pitanje je članstvo naše zemlje u NATO. Šta studenti VA uče o tom savezu?

- Sve što je savez bio, šta danas jeste i u kom se pravcu razvija. Mnogi kadeti i oficiri na školovanju u Školi nacionalne odbrane posetili su institucije NATO u Norfolku, Briselu, Monsu i Napulju.

Kakvo je vaše lično mišljenje o pristupanju Srbije u NATO?
- Važno je da shvatimo šta pristupanje NATO donosi Srbiji. Niko od nas, kad donosi važne odluke u životu, ne oslanja se na lično mišljenje i emocije.

Kako procenjujete rad ministara odbrane i ima li VA podršku ministarstva?

- U vreme mandata ministra Šutanovca započete su značajne i osetljive aktivnosti reforme u sistemu odbrane i Vojsci, koje dotiču budućnost i razvoj. Neke od tih aktivnosti su već okončane, a neke su na putu uspešnog završetka. Ministar poklanja veliku pažnju VA, često dolazi u Akademiju, obraća se kadetima, oficirima na školovanju, zaposlenima. To je nov pristup koji unosi vrednost više.

Poeta u uniformi


U vašoj biografiji stoji i da pišete poeziju. Oficir i poeta, kako to ide jedno s drugim?

- Sada sam samo čitalac, a nekada sam bio i pisac. U Matici Srpskoj je objavljena zbirka poezije „Pleme“, a posle toga se i knjiga proze „Ogledala“. Takođe, moje priče su uvršćene i u nekoliko antologija.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna