latinica | english
HorSeparator

Насловна / Март 2010 / ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 160 ГОДИНА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Март 2010
26. 03. 2010.   15:06:24

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 160 ГОДИНА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић отворио је данас у Војном музеју на Калемегдану изложбу поводом 160. годишњице Војне академије. Том приликом генерални директор «ПТТ Србија» Горан Ћирић представио је и јубиларну поштанску марку која је настала у част те високе војношколске институције. Свечаности је присуствовао и начелник ВА бригaдни генерал Младен Вуруна као и бројне званице.

Државни секретар Јовичић подсетио је на значај и место које Војна академија има, не само за војску него и за државу у целини. Он је рекао да се величина једне установе процењује по условимa у којима је настала и крчила путеве сопствене афирмације.

- Данашња Војна академија, на путу дугом 160 година, пролазила је кроз искушења, делећи судбину народа, државе и војске – рекао је Јовичић подсетивши на богату историју и развој Академије. Према његовим речима, Вoјна академија је данас савремена војнообразовна институција, а њена интеграција са високошколским институцијама Србије важан је задатак државног врха.

Горан Ћирић истакао је да Поште Србије имају част да Војној академији дарују марку поводом тако важног и великог јубилеја. Он је рекао да је Академија у 160 година постојања потврдила да се опстаје само са својим народом, а да је пошта јубиларном марком и мотивима на њој желела да ода почаст тој институцији и онима који су после школовања у њој дали свој живот за отаџбину.

Директор Војног музеја пуковник Мирослав Кнежевић рекао је да изложба представља допринос те институције обележавању јубилеја Војне академије. Он је представио аутора изложбе потпуковника Ивана Мијатовића као и институције и предузећа која су помогла у њеној организацији.

У Војном музеју представљен је, први пут, документ «Устројеније Артилеријске школе» који се чува у Архиву Србије. Посетиоци ће до 25. априла имати прилику да виде поставку докумената, оружја, кадетских униформи и опсталих предмета који сведоче о 16 деценија академије. Ту је и оригинална сабља генерала Фрање Заха, као и она коју председник Републике додељује најбољим младим потпоручницима на њиховј промоцији.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање Март 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна