08. 04. 2010.
РЕКОРДАН БРОЈ КАНДИДАТА НА КОНКУРСУ ЗА ВОЈНЕ ШКОЛЕ

Број пријављених кандидата на овогодишње конкурсе за упис у Војну академију и Војну гимназију рекордан је у последњих неколико година, што показује да се тренд раста интересовања за упис у војне школе бележи и ове године.

На конкурс за упис у Војну академију, која ове школске године уписује 240 кадета и кадеткиња, пријавило се 1259 кандидата (936 младића и 323 девојака).

На конкурс за упис у Војну гимназију, која ове године прима 120 младића, пријавила су се 1027 ученика завршних разреда основних школа.


Ови резултати, између осталог, показују да се реформа војног школства спроводи у правом смеру и да углед Војске Србије у јавности расте.


Конкурси за упис у Војну академију и Војну гимназију су били отворени у периоду од 15. фебруара до 01. априла 2010. године.

 

Селекција кандидата за Војну академију одвијаће се у два дела.


Први део селекције почеће 8. маја 2010. године у Војној академији. Сви кандидати полагаће пријемни испит из области математике имати физичку проверу.

Први део селекције траје од 8. до 10. маја и то по следећем:

  • 8. мај 2010. године - кандидати из РЦ НИШ
  • 9. мај 2010. - кандидати из РЦ НОВИ САД и РЦ ВАЉЕВО
  • 10. мај - кандидати из РЦ БЕОГРАД и РЦ КРАГУЈЕВАЦ.


Кандидати су дужни да у дане одређене за тестирање у Војној академији буду најкасније до 10.00 часова и да са собом понесу спортску опрему и документ за личну идентификацију. Све активности се завршавају у једном дану и кандидати немају обезбеђену исхрану.

Након првог дела селекције биће формирана јединствена ранг листа кандидата на основу остварених резултата и успеха из средње школе. Затим ће се кандидати позивати на други део селекције.

Други део селекције почиње 17. маја 2010. године и кандидати ће бити редом позивани, по јединственој ранг листи, на прегледе код клиничког психолога и на систематске прегледе -  све док се не попуни број од 240 кандидата који задовољавају све критеријуме.

То значи да се на проверу здравствених способности неће позивати сви кандидати који су прошли први део селекције већ потребан број по ранг листи док се не дође до 240 кандидата који задовољавају све критеријуме, који ће бити примљени у Војну академију.

Регионални центри бићe благовремено обавештени када и који кандидати треба да дођу на други део селекције. Почетком другог дела селекције почиње и селекција за кандидате који конкуришу за војно ваздухопловство која траје четири дана.

Ранг листа биће објављена након обраде резултата првог дела селекције.

 

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs