latinica | english
HorSeparator

Насловна / Април 2010 / ДРАГОСЛАВ ПЕТРОВИЋ ГОРСКИ – НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП

Април 2010
22. 04. 2010.   20:53:22

ДРАГОСЛАВ ПЕТРОВИЋ ГОРСКИ – НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП

Данас је у Војној академији одржан научно-стручни скуп под називом «Мисао и дело генерала – народног хероја Драгослава Петровића Горског». Био је то први скуп те врсте у низу скупова који се одржавају поводом обележавања јубилеја 160 година постојања Војне академије.

Циљ скупа био је научно сагледавање целокупне мисли и дела генерала Драгослава Петровића Горског, са посебним освртом на његов допринос развоју војне географије и примену његовог ратног искуства у савременој војној пракси.

Говорећи о истакнутом борцу Народноослободилачке војске и свом ратном другу из Расинског партизанског одреда, писац и академик Добрица Ћосић је нагласио да су генерала Петровића красиле све најбоље особине ратника и врхунског команданта.

- Уколико као његов саборац и политички комесар хоћу да свог ратног команданта одредим једном врлином, рећи ћу да је генерал Горски био човек високе свести и монашке посвећености циљу коме је стремио и дужностима које је обављао – поручио је академик Ћосић.

Присећајући се ратних времена, Добрица Ћосић је, као добар пријатељ и саборац генерала Горског,  нагласио његове изузетне способности и бројне радове које је оставио иза себе, а затим позвао младе нараштаје војника да се у свему угледају на њега, а посебно на његове моралне и људске карактеристике.
Он се у свом говору осврнуо на савремене војно-политичке изазове са којима се Србија суочава.

Научно-стручни скуп посвећен генералу Петровићу, који заједнички организују Војна академија и Војногеографски институт, отворио је начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна.

У раду скупа учествовало је двадесет учесника који су својим радовима указали на улогу генерала Петровића у рату, као и траг који је оставио у домену војне географије, спорта и другим областима.

Скупу су поред припадника ВС и МО, присуствовали генерали у пензији др Спасоје Мучибабић и Милован Мишевић, као и чланови породице и пријатељи генерала Горског.

Након пленарних излагања пријављених радова у просторијама Војне академије, завршна реч научно-стручног скупа ће бити дата у просторијама Војногеографског института.

Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Април 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна