latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Актуелности 2010
15. 05. 2010.   20:36:55

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


Министар одбране Драган Шутановац, начелник Војномедицинске академије генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић и начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна одржали су 13. 05. 2010. године у Влади Републике Србије конференцију за новинаре посвећену актуелном процесу пријема нове генерације кадета на ВА и ВМА.

Министар Шутановац рекао је да су резултати војног школства импозантни и да се нису поновили деценијама уназад. Он је рекао да је за упис на Војну академију конкурисало 1.259 младића и девојака на укупно 240 слободних места, што је 5,25 кандидата на једно место.

Прошле године, како је рекао, било је 200 кандидата мање на исти број понуђених места за упис, односно 4,4 на једно место, док је пре четири године за упис на ВА пријаву поднео само 21 свршени средњошколац.

Као посебан успех министар Шутановац наводи да су и припадници етничких мањина у већем броју конкурисали за упис, а да је међу њима 19 Мађара, два Буњевца, два Словака, шест Бошњака, пет Рома те по један Бугарин, Горанац, Румун и Црногорац.Он је изнео податак да је 371 кандидат за ВА средњу школу завршио са одличним успехом.

Министар је нагласио да је у току и упис друге генерације кадета на Високу школу ВМА те да је за 25 места конкурисало 209 кандидата од чега је 121 одличних, а 51 «вуковац». Шутановац је рекао да би било занимљиво упоредити те параметре са осталим високошколским установама у земљи.

Министар Шутановац саопштио је да ће децембарска генерација војника завршити служење војног рока 31. маја, на основу наређења председника Републике Србије. Он је подсетио да је та класа регрута у војску примљена од 25. до 27. јануара, а не у децембру, због епидемије грипа Х1Н1. Одлука председника Републике донета је на основу закона, а на предлог министра одбране, након стручне анализе Генералштаба.

Министар је рекао да ће ускоро бити потписан и оснивачки акт Војног универзитета на коме ће се, према његовим речима, поред класичних војних студија, школовати и војни инжењери и војни лекари. Тиме ће се Србија сврстати у ред земаља који имају ту високошколску институцију. Војни универзитет, према његовом мишљењу могао би да понуди своје услуге и изван граница Србије.

Начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна рекао је да је завршен први део уписа кандидата на ВА који се састојао од теста из математике и провере физичких способности. Он је рекао да је просечан број поена постигнутих на тесту из математике, међу првих 240 кандидата био 25 поена од могућих 45 што је далеко бољи резултат него претходних година. И просечни резултати провере физичких способности били су веома добри.. Генерал Вуруна рекао је да за оне који су задовољили критеријуме следи медицинска провера и тек тада ће се знати коначан списак нових кадета.

Вуруна је нагласио да је квалитетан упис од прошле године дао резултате те да је пролазност на испитима повећана за око 10 посто, а да је просечна оцена повећана од 0,6 до 1 у зависноти од студијског програма. Ове године, како је рекао, према прелиминарним резултатима, кандидати су још и бољи.

Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић изразио је задовољство резултатима прве класе кадета, односно војних студената медицине, који су до сада положили све испите и то са просечном оценом 8, 94. Двоје кадета за сада, како је истакао, има све десетке.

Јевтић је истакао да је програм Високе школе ВМА обогаћен искуствима домаћих и страних медицинских факулатета који су битни за систем одбране. То ће омогућити да будући свршени дипломци медицине буду и војници и лекари што ће дати квалитет више и извршавању мисија Војске Србије.

Он је рекао да су у току лекарски прегледи и психолошка тестирања кандидата. Сви они ће, како је рекао, у исто време полагати пријемни испит истог садржаја као и остали кандидати за студије медицине у Србији. Генерал Јевтић рекао је да велико занимање ученика са високим просеком из свих крајева земље сведочи о угледу и поверењу у ВМА и систем одбране.

На питање о oтварању мисије при НАТО-у Бриселу, министар је одговорио да ће то бити завршено у предвиђеним роковима, чак и пре половине ове године. Када је у питању учешће у још три мировне мисије, које су најављене, он је рекао да су у току разговори о томе. Ангажовање нашег медицинског тима у Уганди за шта је била заинтесована Француска, отказано је јер су, како је рекао, ангажовани локални лекари. Министар је додао да ће за друге две мисије, ускоро имати нове информације, јер се оне већ припремају, изразивши очекивање да ће оне бити реализоване у току ове године.

Када је у питању афера „сателит“, министар Шутановац је истакао да МО није учествовало у правном делу спора, али је делегирало једног представника у комисији - помоћника министра за материјалне ресурсе.

Он је нагласио да у овом тренутку не зна да ли држава треба да исплати новац само због тога што је изгубљена добит израелске компаније или ће за узврат имати и неку корист. Према његовим речима, уколико буде опција да се у тим преговорима добије било шта корисно за систем одбране Србије, свакако да ће неко из МО, ко познаје наменску индустрију Израела, бити у тиму преговарача.

Шутановац је истакао, поводом питања о одговорности бившег министра Давинића, да је свака одговорност индивидуална и изразио наду да ће правосудни систем наћи утемељење у закону да некога позове на одговорност због евидентне штете, која је овога пута, како је оценио, енормна.

Поводом актуелизовања случаја погинулих војника у касарни у Лесковцу 2004. и 2005. године, Шутановац је изјавио да је то покушај да се углед и поверење у Војску спусте на оне године када су се ти догађаји и десили. Војска Србије, подвукао је, није истражна установа, и нагласио да се у правној држави зна ко врши истражне и предистражне радње.


Министар је истакао да је разговарао са породицама погинулих војника не само из касарне у Лесковцу, већ из из 1999. године, додавши да није у могућности да промени нити да утиче на судске одлуке. Права адреса на коју треба да се обрате они који сумњају у званични епилог догађаја, поручио је Шутановац, јесте правосуђе.

На питање о томе да је Министaрство одбране ангажовано на оснивању Академије у Либији , министар је рекао да су у току само прелиминарни разговори те да су одређене земље које упућују своје припаднике на студије и усавршавање на ВА, исказале потребу да на основама искустава нашег војног школства формирају и војне академије у њиховим земљама.

Шутановац је и овом приликом појаснио да је одлука коју је 1990. године донео тадашњи ССНО о додели стадиона ЈНА без надокнаде Спортском друштву „Партизан“, није била утемељена у позитивним правним прописима који су тада били на снази, јер су они дефинисани тако да мора да постоји посебан интерес за систем одбране да би се било која непокретност отуђила на начин на који је отуђен стадион Партизана. Он је подсетио да је 1997. годне, а касније и 2007. године покренут поступак који би требао да ревидира тај уговор о поклону. Министар је поновио да се нада да ће у скорије време бити нађено решење у вези са овим проблемом, и да ће се са спортским друштвом „Партизан“ споразумети о томе шта су интереси Војске Србије и да се ти интереси не огледају у узурпацији било ког спортског простора.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна