latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / ПРИПАДНИЦИ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ У ПОСЕТИ ШАБАЧКОЈ ЕПАРХИЈИ

ПРИПАДНИЦИ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ У ПОСЕТИ ШАБАЧКОЈ ЕПАРХИЈИ

Током викенда, 22. и 23. маја 2010. године, са благословом Епископа хвостанског г. Атанасија, група кадета и слушалаца школе за резервне  официре 1. студентског пука Војне академије посетили су Шабачку епархију. 
Првог дана посете будући српски официри били су у манастиру Троноши, општини Љубовији и старом Сокограду. За време кратког боравка у манастиру Троноши кадети и слушаоци обишли су манастир и Музеј Вука Караџића, а на крају их је топлом беседом поздравила игуманија манастира, мати Варвара, пожелевши им успех у даљем школовању.  
Након кратког боравка у манастиру Троноши, кадети и слушаоци упутили су се у општину Љубовија, где их је у цркви Преображења господњег поздравио и зажелео им добродошлицу председник Општине Љубовија, господин Милован Ковачевић и старешина цркве  јереј Милан Андрић . Након речи добродошлице наши домаћини повели су нас у обилазак града, где смо посетили етно село на Дрини, а потом смо се упутили у конак манастира Сокоград, где нас је дочекао наш домаћин,  јереј Зоран Ристивојевић. 
 
У рано јутро следећег дана, присуствовали смо свечаној литургији, поводом празника свете Тројице. После завршене литургије наш домаћин, јереј Зоран Ристивојевић је нашу христољубиву војску срдачно поздравио и повео је у обилазак трпезарије манастира и Музеја Владике Николаја Велимировића. Кадети и слушаоци су током обиласка видели ратну заставу Вожда Карађорђа из Првог српског устанка и оригиналне рукописе владике Николаја коме је манастир посвећен. Јереј Зоран Ристивојевић истакао је да је ово један од најрадоснијих дана од када постоји духовни центар подно 
Сокограда и да се св. владика Николај Велимировић неизмерно радује окупљању припадника српске војске у његовој светињи. На крају се капетан фрегате Светозар Василески захвалио нашем домаћину на гостопримству и пажњи која је, током боравка у манастиру Сокоград, исказана према припадницима Војне академије. По завршетку обиласка манастирског комплекса кадети и слушаоци попели су се на врх на којем се налазе остаци Соко тврђаве, а који данас краси  крст висине 12,80 метара, који је манастиру даровала немачка породица Вробел. Након угодног боравка у манастиру Сокоград пуни лепих утисака упутили смо се у Шабац.
 
У седишту Шабачке епархије дочекали су нас Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Лаврентије и градоначелник града, господин Милош Милошевић. У топлом и пријатељском сусрету у саборном храму, владика и градоначелник нису крили искрену радост што су им у госте дошли припадници Војне академије. Посебну радост код свих присутних изазвала је песма ''Тамо далеко'' коју су отпевали војни академци заједно са 
владиком. Химну Светом Сави отпевали су дечији хорови, који су на искрен и дечији начин поздравили припаднике Војне академије.  Након исказане добродошлице владика је припадницима Војне академије показао Саборни шабачки храм и гроб Луке Лазаревића, војводе из Првог српског устанка, а градоначелник је кроз шетњу градом кадете и слушаоце упознао са културно-историјским знаменитостима града.  
Као прави српски домаћин, Владика је уважене госте послужио богатом трпезом. На крају посете капетан фрегате Светозар Василески се, у име начелника Војне академије, захвалио на добродошлици и Владици 
уручио фотографије од прошлогодишње посете Епархији шабачкој. Војни секретар епископа Атанасија се, у његово име од срца захвалио владици шабачком на гостопримству.
Пуни утисака, духовно окрепљени и освежених знања из познавања националне историје, кадети и слушаоци Војне академије су се веома задовољни, вратили својим свакодневним обавезама.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна