27. 05. 2010.
СВЕЧАНОМ ПРОСЛАВОМ ОБЕЛЕЖЕНО 40 ГОДИНА ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ

Под слоганом "Знање је наше оружје" у Војној гимназији је свечано обележено 40 година постојања те елитне образовне установе Војске Србије. Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, некадашњи и садашњи професори и бројни бивши ученици Војне гимназије.


Обраћајући се гостима начелник Војне гимназије пуковник мр Милан Стевић и сам њен некадашњи ученик, истакао је да је кроз школу, формирану маја 1970. године под називом "Братство јединство", до сада прошло више од осам хиљада ученика, од којих су многи били, а неки су и данас, на руководећим дужностима у Министарству одбране и Генералштабу Војске Србије.

- Војна гимназија је била и остала јединствена у Србији по свом циљу да мотивише, образује, васпита и припреми средњошколце за студирање на Војној академији и будући војни позив. Тај циљ у потпуности остварујемо, ево, већ четири деценије. Ученици Војне гимназије су били и данас су међу најбољим студентима Војне академије. Јединствени смо и по доприносу који улажемо у васпитање и образовање ученика. Тај посебан однос између професора, начелника класа, разредних старешина и свих запослених према ученицима је оно што даје посебан печат овој школи и чиме се ученици заувек вежу за Војну гимназију. Незаборавни живот у Интернату и свакодневне шетње од Интерната до зграде гимназије, али и многобројни посебни облици наставе, од обуке у скијању и пливању, преко периода прилагођавања, до небројених секција, остају у неизбрисивом и драгом сећању свих нас који смо похађали ову школу, рекао је између осталог пуковник мр Милан Стевић.

После уводног излагања начелника Војне гимназије, приказан је документарни филм о школи, а затим су, уз учешће Уметничког ансамбла "Станислав Бинички", ученици извели пригодни рецитал.

На крају свечаности, његово преосвештенство епископ хвостански Атанасије Ракита је, поводом 40 година Војне гимназије, у име патријарха Српске православне цркве, начелнику Војне гимназије пуковнику мр Милану Стевићу уручио грб СПЦ.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs