ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / SVEČANOM PROSLAVOM OBELEŽENO 40 GODINA VOJNE GIMNAZIJE

Aktuelnosti 2010
27. 05. 2010.   12:29:49

SVEČANOM PROSLAVOM OBELEŽENO 40 GODINA VOJNE GIMNAZIJE

Pod sloganom "Znanje je naše oružje" u Vojnoj gimnaziji je svečano obeleženo 40 godina postojanja te elitne obrazovne ustanove Vojske Srbije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, nekadašnji i sadašnji profesori i brojni bivši učenici Vojne gimnazije.


Obraćajući se gostima načelnik Vojne gimnazije pukovnik mr Milan Stević i sam njen nekadašnji učenik, istakao je da je kroz školu, formiranu maja 1970. godine pod nazivom "Bratstvo jedinstvo", do sada prošlo više od osam hiljada učenika, od kojih su mnogi bili, a neki su i danas, na rukovodećim dužnostima u Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Srbije.

- Vojna gimnazija je bila i ostala jedinstvena u Srbiji po svom cilju da motiviše, obrazuje, vaspita i pripremi srednjoškolce za studiranje na Vojnoj akademiji i budući vojni poziv. Taj cilj u potpunosti ostvarujemo, evo, već četiri decenije. Učenici Vojne gimnazije su bili i danas su među najboljim studentima Vojne akademije. Jedinstveni smo i po doprinosu koji ulažemo u vaspitanje i obrazovanje učenika. Taj poseban odnos između profesora, načelnika klasa, razrednih starešina i svih zaposlenih prema učenicima je ono što daje poseban pečat ovoj školi i čime se učenici zauvek vežu za Vojnu gimnaziju. Nezaboravni život u Internatu i svakodnevne šetnje od Internata do zgrade gimnazije, ali i mnogobrojni posebni oblici nastave, od obuke u skijanju i plivanju, preko perioda prilagođavanja, do nebrojenih sekcija, ostaju u neizbrisivom i dragom sećanju svih nas koji smo pohađali ovu školu, rekao je između ostalog pukovnik mr Milan Stević.

Posle uvodnog izlaganja načelnika Vojne gimnazije, prikazan je dokumentarni film o školi, a zatim su, uz učešće Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", učenici izveli prigodni recital.

Na kraju svečanosti, njegovo preosveštenstvo episkop hvostanski Atanasije Rakita je, povodom 40 godina Vojne gimnazije, u ime patrijarha Srpske pravoslavne crkve, načelniku Vojne gimnazije pukovniku mr Milanu Steviću uručio grb SPC.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna