latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / НОВА КЛАСА МАТУРАНАТА ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ

Актуелности 2010
08. 06. 2010.   12:49:45

НОВА КЛАСА МАТУРАНАТА ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ

Ученици 34. класе Војне гимназије данас су званично завршили четворогодишње школовање. Свечаности су присутвовали: начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна, владика хвостански Атанасије, руководвтво Војне гимназије те родитељи и родбина матураната. Прва тројица у рангу: Павле Дугалић, Александар Боровчанин и Стефан Славковић, сви са просеком 5,00, награђени су ручним сатовима са посветом. Ученик генерације Павле Дугалић, добио је и традиционалну награду фонда „потпоручник Борко Никитовић“.


Бригадни генерал Младен Вуруна рекао је да су матуранти пре четири године били лепо васпитана и добро образована деца, а да су данас понос своје школе и својих родитеља. Генерал Вуруна је изразио уверење да ће они једног дана бити сјајни официри и да ће неки од њих, сасвим сигурно, досегнути до најодговорнијих дужности у систему одбране. Он је истакао да ће они своја елегантна цивила одела ускоро заменити униформама, да ће школу у којој је „знање оружје“ заменити оном „којој је част имовина“.

Начелник Војне гимназије пуковник Милан Стевић честитао је родитељима ученика нагласивши да је њихов допринос данашњем успеху немерљив. Стевић је подсетио на сложен, напоран и леп четворогодишњи процес школовања и на све изазове са којима се 34. класа сусретала. Он је са поносом истакао да се данас обраћа „зрелим, младим људима, који су пример својој генерацији“.

Отац трагично настрадалог потпоручника Борка Никитовића и предствник истоименог фонда који сваке године традиционално награђује најбоље у класи Војне гимназије и Војне академије, Љубомир Никитовић, рекао је будућим кадетима и официрима да су изабрали частан позив и да треба да очувају слободу и мир које су претходне генерације тешко стекле. Он је поручио младићима, да поред професионалног успеха граде и породице и на тај се начин оставре и као официри и као људи.

Најбољи ученик у генерацији Павле Дугалић захвалио је старешинама и професорима подсетивши да су његову класу васпитавали и учили да поштују историју српског народа и дела људи који су дали своје животе у борби за слободу. Павле је нагласио да је његова класа сазревала брзо и да је услед тога изгубила један део безбрижне младости, што је, према његовим речима, итекако вредело. Он је поручио родитељима да је његова класа спремна да положи заклетву држави и ступи у строј Војне академије.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна