latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ОТВОРЕНО ТРЕЋЕ СПОРТСКО ПРВЕНСТВО ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Актуелности 2010
10. 06. 2010.   13:11:02

ОТВОРЕНО ТРЕЋЕ СПОРТСКО ПРВЕНСТВО ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Треће спортско првенство Војске Србије, које ће трајати наредна три дана, свечано је почело данас на теренима Војне академије на Бањици.


Такмичење је отворио министар одбране Драган Шутановац у присуству заменика начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Младена Ћирковића, председника Олимпијског комитета Србије Владе Дивца, помоћника министра спорта и омладине Горана Крецловића, председника Спортског савеза Србије Александра Шоштара, легендарног атлетичара Данета Корице, епископа Атанасија Раките и бројних званица из спортског и јавног живота.

Промотери овогодишњег спортског првенства су – Јасна Шекарић, Владимир Грбић, Аца Ковачевић, Слободан Бранковић, Тамара Шотра, Драган Јаћимовић, Вук Рашовић, Миља Ратковић, Иван Тасић, Никола Павковић и Љубомир Карајовић.

Министар Шутановац признао је да има трему да говори о спорту пред тако важним спортским именима, али да је та трема позитивна, будући да спорт у систему одбране први пут има тако важно место у друштву и озбиљну подршку.

Шутановац је подсетио да се претходних месеци на нижим нивоима такмичења надметало више од 3.500 припадника Војске Србије. Он је рекао да су се спортисти окупили, не да би тражили најбоље, него да би се дружили и показали да у њима живи спортски дух.

- Данас неће бити губитника. Данас су овде сви победници, и ви који ћете се такмичити, и ми који смо овде пуног срца имајући у виду да трибине никад нису биле тако испуњене, а све у жељи за промоцијом спорта. Физичка обука и спорт у систему одбране су важан елемент борбених способности и свесни смо да само њеним јачањем јачамо и оперативну способност наше војске – рекао је Шутановац.

Министар је подсетио на успех Војске Србије у Међународној асоцијацији војних спортова чији су припадници са 46 такмичења донели 26 медаља – 14 златних, седам сребрних и осам бронзаних. То је, према министровим речима и подстрек за младе људе који данас можда не верују да могу да постингу врхунске резултате. Шутановац је рекао да су медаље које су војни скијаши, али и остали донели из иностранства веома вежне за систем одбране, али и за државу.

- Та медаља коју носите на грудима није симбол само ваше снаге и моћи, то је симбол целе земље, а посебно система одбране – истакао је Шутановац.

Он је свим учесницима пожелео успех уз жељу да победи онај који је бољи, а да поражених не буде. Министар одбране прогласио је првенство отвореним уз усклик – Живела Србија!

Начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна поздравио је учеснике и бројне госте првенства подсетивши да је ово јубиларна година ВА и Треће војно првенство ВС. Он је такмичарима пожелео да се у своје јединице врате задовољни и неповређени,а да у надметању победе – спорт, младост и најбољи.

Почетак свечаности обележио је скок двојице падобранаца Специјалне бригаде који су носили државну заставу и заставу Војске Србије.

Изјаве

Јасна Шекарић – промотер стрељаштва

- Врло радо сам се одазвала позиву Министарства одбране и Војне академије, јер је увек лепо присуствовати догађајима где је све приређено у славу спорта. Војска Србије и Војна академија мени и мојим колегама увек су излазили у сусрет. Управа ВА ми уступа термине и простор за тренирање за шта на Академији постоје одлични услови. Веза између војске и спорта постојала је и раније. На неки начин војска је увек учествовала и помагала организацију спортских манифестација.

Владе Дивац – председник Олимпијког комитета

- Драго ми је што сам присуствовао отварању једне овакве манифестације. Види се да војска држи до спорта и спортског духа и да тек планира да улаже у догађаје као што је овај и због тога треба да будемо поносни на нашу војску. Спорт у Србији је веома битан, али не може да функционоиише без војске у пуном капацитету. Разговарали смо са министром Шутановцем и закључили да спорт и војска морају јаче да се повежу, јер једни другима можемо много да помогнемо.

Тамара Шотра – промотер мачевалаштва

- Веома сам задовољна организацијом манифестације, како отварања тако и спортских дешавања која нам предстоје. Сарадња мачевалаца и војске има дугу традицију. Мачевање је део историје српске војске и зато се и данас држи до њега.

Драган Јаћимовић – промотер оријентиринга

- Војна академија има сјајне услове за тренинг и овде долазе да тренирају многи професионални спортисти. Својевремено сам тренирао и ја. Што се тиче саме манифестације Спортског првенства битно је то да се види један много виши ниво на којем је спорт у војсци данас него ранијих година. Данас за спортисте постоје много бољи услови за тренинге, а то аутоматски ствара и боље шансе за успех, што се већ види из резултата које војни спортисти постижу. На крају, ово је одличан начин за промоцију Војске Србије.

Драган Тасић – промотер стреличарства

- Мени је нарочито драго што присуствујем овој манифестацији на Војној академији зато што сам у спортском воду ВА служио војни рок. У војсци има врсних спортиста који постижу одличне резултате не само у стреличарству већ у свим спортовима. Стреличарство је посебно значајно за специјалне снаге Војске Србије.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Галерија вести
Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије  Отварање 3. спортског првенства Војске Србије 
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна