ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / OTVORENO TREĆE SPORTSKO PRVENSTVO VOJSKE SRBIJE

Aktuelnosti 2010
10. 06. 2010.   13:11:02

OTVORENO TREĆE SPORTSKO PRVENSTVO VOJSKE SRBIJE

Treće sportsko prvenstvo Vojske Srbije, koje će trajati naredna tri dana, svečano je počelo danas na terenima Vojne akademije na Banjici.


Takmičenje je otvorio ministar odbrane Dragan Šutanovac u prisustvu zamenika načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Mladena Ćirkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divca, pomoćnika ministra sporta i omladine Gorana Kreclovića, predsednika Sportskog saveza Srbije Aleksandra Šoštara, legendarnog atletičara Daneta Korice, episkopa Atanasija Rakite i brojnih zvanica iz sportskog i javnog života.

Promoteri ovogodišnjeg sportskog prvenstva su – Jasna Šekarić, Vladimir Grbić, Aca Kovačević, Slobodan Branković, Tamara Šotra, Dragan Jaćimović, Vuk Rašović, Milja Ratković, Ivan Tasić, Nikola Pavković i Ljubomir Karajović.

Ministar Šutanovac priznao je da ima tremu da govori o sportu pred tako važnim sportskim imenima, ali da je ta trema pozitivna, budući da sport u sistemu odbrane prvi put ima tako važno mesto u društvu i ozbiljnu podršku.

Šutanovac je podsetio da se prethodnih meseci na nižim nivoima takmičenja nadmetalo više od 3.500 pripadnika Vojske Srbije. On je rekao da su se sportisti okupili, ne da bi tražili najbolje, nego da bi se družili i pokazali da u njima živi sportski duh.

- Danas neće biti gubitnika. Danas su ovde svi pobednici, i vi koji ćete se takmičiti, i mi koji smo ovde punog srca imajući u vidu da tribine nikad nisu bile tako ispunjene, a sve u želji za promocijom sporta. Fizička obuka i sport u sistemu odbrane su važan element borbenih sposobnosti i svesni smo da samo njenim jačanjem jačamo i operativnu sposobnost naše vojske – rekao je Šutanovac.

Ministar je podsetio na uspeh Vojske Srbije u Međunarodnoj asocijaciji vojnih sportova čiji su pripadnici sa 46 takmičenja doneli 26 medalja – 14 zlatnih, sedam srebrnih i osam bronzanih. To je, prema ministrovim rečima i podstrek za mlade ljude koji danas možda ne veruju da mogu da postingu vrhunske rezultate. Šutanovac je rekao da su medalje koje su vojni skijaši, ali i ostali doneli iz inostranstva veoma vežne za sistem odbrane, ali i za državu.

- Ta medalja koju nosite na grudima nije simbol samo vaše snage i moći, to je simbol cele zemlje, a posebno sistema odbrane – istakao je Šutanovac.

On je svim učesnicima poželeo uspeh uz želju da pobedi onaj koji je bolji, a da poraženih ne bude. Ministar odbrane proglasio je prvenstvo otvorenim uz usklik – Živela Srbija!

Načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna pozdravio je učesnike i brojne goste prvenstva podsetivši da je ovo jubilarna godina VA i Treće vojno prvenstvo VS. On je takmičarima poželeo da se u svoje jedinice vrate zadovoljni i nepovređeni,a da u nadmetanju pobede – sport, mladost i najbolji.

Početak svečanosti obeležio je skok dvojice padobranaca Specijalne brigade koji su nosili državnu zastavu i zastavu Vojske Srbije.

Izjave

Jasna Šekarić – promoter streljaštva

- Vrlo rado sam se odazvala pozivu Ministarstva odbrane i Vojne akademije, jer je uvek lepo prisustvovati događajima gde je sve priređeno u slavu sporta. Vojska Srbije i Vojna akademija meni i mojim kolegama uvek su izlazili u susret. Uprava VA mi ustupa termine i prostor za treniranje za šta na Akademiji postoje odlični uslovi. Veza između vojske i sporta postojala je i ranije. Na neki način vojska je uvek učestvovala i pomagala organizaciju sportskih manifestacija.

Vlade Divac – predsednik Olimpijkog komiteta

- Drago mi je što sam prisustvovao otvaranju jedne ovakve manifestacije. Vidi se da vojska drži do sporta i sportskog duha i da tek planira da ulaže u događaje kao što je ovaj i zbog toga treba da budemo ponosni na našu vojsku. Sport u Srbiji je veoma bitan, ali ne može da funkcionoiiše bez vojske u punom kapacitetu. Razgovarali smo sa ministrom Šutanovcem i zaključili da sport i vojska moraju jače da se povežu, jer jedni drugima možemo mnogo da pomognemo.

Tamara Šotra – promoter mačevalaštva

- Veoma sam zadovoljna organizacijom manifestacije, kako otvaranja tako i sportskih dešavanja koja nam predstoje. Saradnja mačevalaca i vojske ima dugu tradiciju. Mačevanje je deo istorije srpske vojske i zato se i danas drži do njega.

Dragan Jaćimović – promoter orijentiringa

- Vojna akademija ima sjajne uslove za trening i ovde dolaze da treniraju mnogi profesionalni sportisti. Svojevremeno sam trenirao i ja. Što se tiče same manifestacije Sportskog prvenstva bitno je to da se vidi jedan mnogo viši nivo na kojem je sport u vojsci danas nego ranijih godina. Danas za sportiste postoje mnogo bolji uslovi za treninge, a to automatski stvara i bolje šanse za uspeh, što se već vidi iz rezultata koje vojni sportisti postižu. Na kraju, ovo je odličan način za promociju Vojske Srbije.

Dragan Tasić – promoter streličarstva

- Meni je naročito drago što prisustvujem ovoj manifestaciji na Vojnoj akademiji zato što sam u sportskom vodu VA služio vojni rok. U vojsci ima vrsnih sportista koji postižu odlične rezultate ne samo u streličarstvu već u svim sportovima. Streličarstvo je posebno značajno za specijalne snage Vojske Srbije.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Galerija vesti
Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije  Otvaranje 3. sportskog prvenstva Vojske Srbije 
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna