26. 06. 2010.
ВЕЖБА КАДЕТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ ''ДИПЛОМАЦ 2010''

Кадети завршне године Војне академије извели су јуче на полигону „Пасуљанске ливаде“ показну вежбу са бојним гађањем „Дипломац 2010“. Вежби су присуствовали министар одбране Драган Шутановац са сарадницима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са члановима колегијума, државни секретар Министарства одбране Турске генерал-потпуковник Ахмет Турмуш, контраадмирал оружаних снага Турске Хакан Ерајдим, помоћник министра одбране Бангладеша генерал-мајор Абдул Матин, инострани војни представници и бројни гости. Вежби су присуствовали и кадети војних академија из Чешке, Словачке, Eгипта, Турске, Белгије и Холандије.


Министар одбране Драган Шутановац, после завршетка вежбе, изразио је задовољство због чињенице да су вежби присуствовaле високе делегације Турске и Бангладеша као и студенти иностраних војних академија који у оквиру «Међународне недеље 2010» бораве у нашој земљи.

Министар је посетио да се «Дипломац» изводи већ пети пут и да се ради о веома захтевној активности и да су кадети на тај начин положили свој завршни испит.

Шутановац је подсетио да је пре десет дана са Хрватском потписан споразум о сарадњи у области одбране, чиме је наша земља показала да је фактор стабилности у региону. Јуче потписан споразум са Либијом о војнотехничкој сарадњи сведочи, према министровим речима, да систем одбране снажно подржава одбрамбену индустрију наше земље.

У годинама које су за нама учинили смо много у развоју војног школства и милим да је то препознато не само у земљи него и у иностранству. Велики број делегација које присуствују данас о томе говори најбоље – рекао је министар додавши да је током прошле године у нашим војним школама школовано и усавршавано 117 припадника страних армија, а да је 192 наших старешина боравило у иностранству из истих разлога.

– Министар Шутановац подсетио је да интересовање за војну професију до недавно било много мање, а да данас војне школе имају могућност да бирају међу великим бројем кандидата и да међу њима не приме и многе «вуковце».

Шутановац је скренуо пажњу да наши кадети вежбају процедуре у мултинационалним операцијама, а да су Скупштина и Влада недавно донели одлуку, да поред четири мисије у којима се ангажују припадници ВС, Србија узме учешће у још две – Либану и Кипру.

– Потпуно свесни да је велики део друштва и економије данас у великој кризи чинимо максималне напоре да развијамо ново наоружање и војну опрему и да то понудимо онима којима је неопходно, наравно у квалитету и цени која је прихватљива. Зато смо данас имали презентацију домета Војнотехничког института и Југоимпорта и убеђени смо да ће ова средства данас приказана наћи купца и ван граница наше земље – рекао је Шутановац.

Министар је нагласио да ће 2010. година бити препозната као година велике реформе у друштву – потпуне професионализације Војске Србије што представља укидање старомодног принципа служења војног рока и увођење савременог принципа обуке и оспособљавања. Вежба је била, како је рекао, својеврстан приказ онога што ће наши будући официри учити будуће војнике. Шутановац је рекао да се за око 4.000 слободних радних места за професионалне војнике пријавило око 15.000 грађана од чега 13 посто жена.

Шутановац је рекао да бу у наредној години требало обезбедити развојни буџет који би омогућио да се неки системи модернизују и да се ситуација у ваздухопловству стабилизује јер је оно данас, како је рекао, «веома тешко, готово лоше».

- Убеђен сам да ћемо наћи могућности јер ми као систем помажемо привреди и пуњењу буџета и да ће они који одлучују о трошењу тог буџета разумеју зашто је важно да војска напредује – рекао је министар.

Он је честитао свим учесницима вежбе, кадетима, њиховим старешинама и професорима додавши да је у тренутку извођења вежбе акредитациона комисија одлучивала о акредитацији Војног универзитета. То би, како је рекао требала још данас да буде нова вест о искораку у систему одбране.

Вежба"Дипломац" представља приказ интеграције борбених дејстава снага на тактичком нивоу у првој мисији ВС са здруженим вежбовним активностима и бојним гађањем тактичких снага у нападној операцији. Поред кадета академије који су вежбом доказали ниво стручних знања стечених током четири, односно пет година школовања, ангажоване су и јединице Војске Србије и установе Министарства одбране, укупно око 940 људи.

Тактичка супозиција предвиђала је да противничке снаге теже да стабилизују одбрану на достигнутој линији и успоставе окупациони систем власти на заузетој територији. Поред тога, сценарио вежбе предвидео је да противник ствара услове за довођење свежих снага и продужетак нападне операције.

Задатак за наше снаге био је да нападном операцијом разбију и протерају непријатеља преко државне границе и успоставе контролу над територијом ради стварања услова за приморавање непријатеља на прихватање услова трајног мира.

У току вежбе представљено је садејство пешадије, оклопних и механизованих јединица, авијације уз подршку свих надлежних служби војске. Посматрачи су имали прилику да виде дејство свих врста пешадијског наоружања, тенка М84, борбеног возила пешадије авиона Галеб Г4, хеликоптера Гама и противоклопних вођених ракета. Кадети су на једној радној тачки приказали поступке који се примењују на контролним пунктовима мултинационалних снага Уједињених нација.

За разлику од претходних вежби овог типа промењен је нов приступ - у припрему су укључени сви нивои школовања и усавршавања у Војној академији. У првој фази слушаоци генералштабног усавршавања испланирали су вежбу и израдили документа плана операције у улози здружене оперативне команде и команде оперативне групе. Потом су слушаоци командно-штабног усавршавања и кадети завршне године испланирали вежбу на оперативном плану на нивоу команди батаљона, чета и водова те целокупну вежбу проиграли у новоформираном Центру за симулације.

На вежби је демонстриран рад и гађање из средстава НВО која развија и модернизује „Југоимпорт СДПР“: Самоходни топ-хаубица 155 милиметара „Нора Б-52“, артиљеријске самоходне хаубице 122 милиметра „Соко“, тенка М-84 АБ1, борбеног оклопног возила точкаша „Лазар“, командног извиђачког возила, система за управљање ватром и командно-информационог система.

Војнотехнички институт представио је средство у развоју – артиљеријску самоходну хаубицу 122 милиметра „СОРА“, школски авион „Ласта“, модернизовану противоклопну ракету „Маљутка“ итд.

Поред динамичких активности на полигону, посетиоци су имали прилику да се упознају са елементима и радом логистичког обезбеђења бригаде и да виде тактичко технички збор средстава НВО из надлежности БТИ и Југоимпорта. На трећој радној тачки видели су садржаје опште логистике и могућности исхране у природи.

Први пут је омогућено праћење видео преноса вежбе путем интернета у реалном времену и геопозиционирање јединица у функцији командовања. Кадети завршне године смера авијације управљали су хеликоптерима Газела, а кадеткиње су учествовале у ватреном делу приказа у саставу послуга минобацача 82 милиметра.

Галерија вести
Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото Дипломац 2010 фото 
ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs