ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / VEŽBA KADETA VOJNE AKADEMIJE ''DIPLOMAC 2010''

Aktuelnosti 2010
26. 06. 2010.   13:45:31

VEŽBA KADETA VOJNE AKADEMIJE ''DIPLOMAC 2010''

Kadeti završne godine Vojne akademije izveli su juče na poligonu „Pasuljanske livade“ pokaznu vežbu sa bojnim gađanjem „Diplomac 2010“. Vežbi su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac sa saradnicima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić sa članovima kolegijuma, državni sekretar Ministarstva odbrane Turske general-potpukovnik Ahmet Turmuš, kontraadmiral oružanih snaga Turske Hakan Erajdim, pomoćnik ministra odbrane Bangladeša general-major Abdul Matin, inostrani vojni predstavnici i brojni gosti. Vežbi su prisustvovali i kadeti vojnih akademija iz Češke, Slovačke, Egipta, Turske, Belgije i Holandije.


Ministar odbrane Dragan Šutanovac, posle završetka vežbe, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su vežbi prisustvovale visoke delegacije Turske i Bangladeša kao i studenti inostranih vojnih akademija koji u okviru «Međunarodne nedelje 2010» borave u našoj zemlji.

Ministar je posetio da se «Diplomac» izvodi već peti put i da se radi o veoma zahtevnoj aktivnosti i da su kadeti na taj način položili svoj završni ispit.

Šutanovac je podsetio da je pre deset dana sa Hrvatskom potpisan sporazum o saradnji u oblasti odbrane, čime je naša zemlja pokazala da je faktor stabilnosti u regionu. Juče potpisan sporazum sa Libijom o vojnotehničkoj saradnji svedoči, prema ministrovim rečima, da sistem odbrane snažno podržava odbrambenu industriju naše zemlje.

U godinama koje su za nama učinili smo mnogo u razvoju vojnog školstva i milim da je to prepoznato ne samo u zemlji nego i u inostranstvu. Veliki broj delegacija koje prisustvuju danas o tome govori najbolje – rekao je ministar dodavši da je tokom prošle godine u našim vojnim školama školovano i usavršavano 117 pripadnika stranih armija, a da je 192 naših starešina boravilo u inostranstvu iz istih razloga.

– Ministar Šutanovac podsetio je da interesovanje za vojnu profesiju do nedavno bilo mnogo manje, a da danas vojne škole imaju mogućnost da biraju među velikim brojem kandidata i da među njima ne prime i mnoge «vukovce».

Šutanovac je skrenuo pažnju da naši kadeti vežbaju procedure u multinacionalnim operacijama, a da su Skupština i Vlada nedavno doneli odluku, da pored četiri misije u kojima se angažuju pripadnici VS, Srbija uzme učešće u još dve – Libanu i Kipru.

– Potpuno svesni da je veliki deo društva i ekonomije danas u velikoj krizi činimo maksimalne napore da razvijamo novo naoružanje i vojnu opremu i da to ponudimo onima kojima je neophodno, naravno u kvalitetu i ceni koja je prihvatljiva. Zato smo danas imali prezentaciju dometa Vojnotehničkog instituta i Jugoimporta i ubeđeni smo da će ova sredstva danas prikazana naći kupca i van granica naše zemlje – rekao je Šutanovac.

Ministar je naglasio da će 2010. godina biti prepoznata kao godina velike reforme u društvu – potpune profesionalizacije Vojske Srbije što predstavlja ukidanje staromodnog principa služenja vojnog roka i uvođenje savremenog principa obuke i osposobljavanja. Vežba je bila, kako je rekao, svojevrstan prikaz onoga što će naši budući oficiri učiti buduće vojnike. Šutanovac je rekao da se za oko 4.000 slobodnih radnih mesta za profesionalne vojnike prijavilo oko 15.000 građana od čega 13 posto žena.

Šutanovac je rekao da bu u narednoj godini trebalo obezbediti razvojni budžet koji bi omogućio da se neki sistemi modernizuju i da se situacija u vazduhoplovstvu stabilizuje jer je ono danas, kako je rekao, «veoma teško, gotovo loše».

- Ubeđen sam da ćemo naći mogućnosti jer mi kao sistem pomažemo privredi i punjenju budžeta i da će oni koji odlučuju o trošenju tog budžeta razumeju zašto je važno da vojska napreduje – rekao je ministar.

On je čestitao svim učesnicima vežbe, kadetima, njihovim starešinama i profesorima dodavši da je u trenutku izvođenja vežbe akreditaciona komisija odlučivala o akreditaciji Vojnog univerziteta. To bi, kako je rekao trebala još danas da bude nova vest o iskoraku u sistemu odbrane.

Vežba"Diplomac" predstavlja prikaz integracije borbenih dejstava snaga na taktičkom nivou u prvoj misiji VS sa združenim vežbovnim aktivnostima i bojnim gađanjem taktičkih snaga u napadnoj operaciji. Pored kadeta akademije koji su vežbom dokazali nivo stručnih znanja stečenih tokom četiri, odnosno pet godina školovanja, angažovane su i jedinice Vojske Srbije i ustanove Ministarstva odbrane, ukupno oko 940 ljudi.

Taktička supozicija predviđala je da protivničke snage teže da stabilizuju odbranu na dostignutoj liniji i uspostave okupacioni sistem vlasti na zauzetoj teritoriji. Pored toga, scenario vežbe predvideo je da protivnik stvara uslove za dovođenje svežih snaga i produžetak napadne operacije.

Zadatak za naše snage bio je da napadnom operacijom razbiju i proteraju neprijatelja preko državne granice i uspostave kontrolu nad teritorijom radi stvaranja uslova za primoravanje neprijatelja na prihvatanje uslova trajnog mira.

U toku vežbe predstavljeno je sadejstvo pešadije, oklopnih i mehanizovanih jedinica, avijacije uz podršku svih nadležnih službi vojske. Posmatrači su imali priliku da vide dejstvo svih vrsta pešadijskog naoružanja, tenka M84, borbenog vozila pešadije aviona Galeb G4, helikoptera Gama i protivoklopnih vođenih raketa. Kadeti su na jednoj radnoj tački prikazali postupke koji se primenjuju na kontrolnim punktovima multinacionalnih snaga Ujedinjenih nacija.

Za razliku od prethodnih vežbi ovog tipa promenjen je nov pristup - u pripremu su uključeni svi nivoi školovanja i usavršavanja u Vojnoj akademiji. U prvoj fazi slušaoci generalštabnog usavršavanja isplanirali su vežbu i izradili dokumenta plana operacije u ulozi združene operativne komande i komande operativne grupe. Potom su slušaoci komandno-štabnog usavršavanja i kadeti završne godine isplanirali vežbu na operativnom planu na nivou komandi bataljona, četa i vodova te celokupnu vežbu proigrali u novoformiranom Centru za simulacije.

Na vežbi je demonstriran rad i gađanje iz sredstava NVO koja razvija i modernizuje „Jugoimport SDPR“: Samohodni top-haubica 155 milimetara „Nora B-52“, artiljerijske samohodne haubice 122 milimetra „Soko“, tenka M-84 AB1, borbenog oklopnog vozila točkaša „Lazar“, komandnog izviđačkog vozila, sistema za upravljanje vatrom i komandno-informacionog sistema.

Vojnotehnički institut predstavio je sredstvo u razvoju – artiljerijsku samohodnu haubicu 122 milimetra „SORA“, školski avion „Lasta“, modernizovanu protivoklopnu raketu „Maljutka“ itd.

Pored dinamičkih aktivnosti na poligonu, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa elementima i radom logističkog obezbeđenja brigade i da vide taktičko tehnički zbor sredstava NVO iz nadležnosti BTI i Jugoimporta. Na trećoj radnoj tački videli su sadržaje opšte logistike i mogućnosti ishrane u prirodi.

Prvi put je omogućeno praćenje video prenosa vežbe putem interneta u realnom vremenu i geopozicioniranje jedinica u funkciji komandovanja. Kadeti završne godine smera avijacije upravljali su helikopterima Gazela, a kadetkinje su učestvovale u vatrenom delu prikaza u sastavu posluga minobacača 82 milimetra.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Galerija vesti
Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto  Diplomac 2010 foto 
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna