latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ПРОМОЦИЈА ОФИЦИРА 53. КЛАСЕ ГЕНЕРАЛШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

Актуелности 2010
02. 07. 2010.   14:12:50

ПРОМОЦИЈА ОФИЦИРА 53. КЛАСЕ ГЕНЕРАЛШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

Свечаност поводом завршетка школовања 44 полазника 53. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране Војне академије, у којој је било 39 официра из Министарства одбране и Војске Србије, тројица из оружаних снага Босне и Херцеговине и по један из Армије Републике Македоније и оружаних снага Руске федерације, одржана је данас у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Присуствовали су председник Републике Србије Борис Тадић, председник Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници министарстава Владе, верских заједница у Србији, организацијских целина Министарства одбране и Генералштаба Војске, као и дипломате и изасланици одбране акредитовани у нашој земљи, те породице старешина које су завршиле највише војно усавршавање.

Председник Тадић уручио је официрске сабље старешинама које су успешно окончале једногодишње школовање за најодговорније дужности у систему одбране. Том приликом, председник је рекао да је Србија данас фактор стабилности у региону, те да је њена војска посвећена безбедности грађана, али је и чинилац стабилности у југоисточној Европи, као и изузетан потенцијал за развој државе.

Честитајући официрима завршетак усавршавања, председник Тадић је поводом данашњих догађаја на Косову и Метохији затражио од међународних институција најоштрије реаговање и очување реда и законитости у јужној српској покрајини. Нагласио је да Србија неће одговарати на провокације које могу да угрозе стабилност у региону, јер су Србија и њена војска кључни фактори и незаобилазни чиниоци мира и стабилности у југоисточној Европи.
Србија ниједним чином није допринела угрожавању безбедности људи, истакао је Тадић, и има међународни кредибилитет да захтева поштовање и реаговање које гарантује мир и стабилност. Према његовим речима, Србија је демократска земља која зна да управља кризом и зато неће одговорати на провокације. Председник Србије је поручио да је Војска Србија и фактор стабилности и фактора развоја државе, као и њеног међународног кредибилитета.

– Да би наша земља имала висок међународни кредибилитет мора учествовати у мировним операцијама. Не постоји земља која заслужује поштовање, а која на међународном плану не преузима ризике у корист мира и стабилности –навео је Тадић. Војска Србије, како је објаснио, мора бити способна за међународну интероперабилност, учешће у мировним операцијама, јер то представља и гаранцију да је способна да заштити и интегритет сопствене земље.

Председник Тадић истакао је да је поносан што су на генералштабном усавршавању у нашој земљи и старешине суседних земаља. Србија ће у наредном периоду, како каже, без обзира на економску кризу, модернизовати и опремити своју војску. Приближавамо се тренутку када ће српска војска постати професионалана, што не значи да ће служње војног рока бити онемогућено, те да ћемо на тај начин Војску удаљити од грађана, навео је председник Републике.

У име полазника 53. генерације генералштабног усавршавања, пуковник Славољуб Дабић истакао је да су на школовању успешно овладали неопходним знањима и вештинама, сагледали потребе система одбране, те да ће дати пун допринос у будућем раду на најодговорнијим дужностима у Министарству одбране и Војсци Србије.


– Официри 53. класе су током школовања имали прилику да сагледају савремене изазове безбедности и интеграције у остваривању безбедности, достигнут степен и правце модернизације система одбране Србије, али и да прошире сазнања о актуелним и потенцијалним изазовима, ризицима и претњама безбедности у свету, окружењу и нашој земљи – истакао је пуковник Дабић.

Током војностручног школовања, официри су изучавали војну стратегију, командовање и руковођење и оператику. Слушали су предавања из области теорије сукоба, међународних односа, страних стратегија и доктрина, те међународног хуманитарног права и цивилно-војних односа. Предавали су им професори Војне академије, али и председник Владе Републике Србије, министри одбране, финансија, енергетике и рударства, затим, начелник Генералштаба наше војске, државни секретари Министарства одбране и помоћник министра, те команданти оперативних састава Војске. Такође су имали прилику да слушају предавања министара одбране Мађарске и Чешке, као и представнике Одбрамбене академије Велике Британије.

Поред кабинетске наставе, за полазнике 53. класе организована су различита студијска путовања у земљи и иностранству, али и командантска путовања по Србији. Уз подршку Краљевине Норвешке, боравили су у седишту Натоа у Бриселу, Европској комади за придруживање у Бриселу, Команди за заједничке операције у Монсу. Такође су посетили комплекс на коме се одиграла чувена битка код Ватерлоа.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна