ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / PROMOCIJA OFICIRA 53. KLASE GENERALŠTABNOG USAVRŠAVANjA

Aktuelnosti 2010
02. 07. 2010.   14:12:50

PROMOCIJA OFICIRA 53. KLASE GENERALŠTABNOG USAVRŠAVANjA

Svečanost povodom završetka školovanja 44 polaznika 53. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije, u kojoj je bilo 39 oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, trojica iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine i po jedan iz Armije Republike Makedonije i oružanih snaga Ruske federacije, održana je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Prisustvovali su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednik Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, predstavnici ministarstava Vlade, verskih zajednica u Srbiji, organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske, kao i diplomate i izaslanici odbrane akreditovani u našoj zemlji, te porodice starešina koje su završile najviše vojno usavršavanje.

Predsednik Tadić uručio je oficirske sablje starešinama koje su uspešno okončale jednogodišnje školovanje za najodgovornije dužnosti u sistemu odbrane. Tom prilikom, predsednik je rekao da je Srbija danas faktor stabilnosti u regionu, te da je njena vojska posvećena bezbednosti građana, ali je i činilac stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, kao i izuzetan potencijal za razvoj države.

Čestitajući oficirima završetak usavršavanja, predsednik Tadić je povodom današnjih događaja na Kosovu i Metohiji zatražio od međunarodnih institucija najoštrije reagovanje i očuvanje reda i zakonitosti u južnoj srpskoj pokrajini. Naglasio je da Srbija neće odgovarati na provokacije koje mogu da ugroze stabilnost u regionu, jer su Srbija i njena vojska ključni faktori i nezaobilazni činioci mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.
Srbija nijednim činom nije doprinela ugrožavanju bezbednosti ljudi, istakao je Tadić, i ima međunarodni kredibilitet da zahteva poštovanje i reagovanje koje garantuje mir i stabilnost. Prema njegovim rečima, Srbija je demokratska zemlja koja zna da upravlja krizom i zato neće odgovorati na provokacije. Predsednik Srbije je poručio da je Vojska Srbija i faktor stabilnosti i faktora razvoja države, kao i njenog međunarodnog kredibiliteta.

– Da bi naša zemlja imala visok međunarodni kredibilitet mora učestvovati u mirovnim operacijama. Ne postoji zemlja koja zaslužuje poštovanje, a koja na međunarodnom planu ne preuzima rizike u korist mira i stabilnosti –naveo je Tadić. Vojska Srbije, kako je objasnio, mora biti sposobna za međunarodnu interoperabilnost, učešće u mirovnim operacijama, jer to predstavlja i garanciju da je sposobna da zaštiti i integritet sopstvene zemlje.

Predsednik Tadić istakao je da je ponosan što su na generalštabnom usavršavanju u našoj zemlji i starešine susednih zemalja. Srbija će u narednom periodu, kako kaže, bez obzira na ekonomsku krizu, modernizovati i opremiti svoju vojsku. Približavamo se trenutku kada će srpska vojska postati profesionalana, što ne znači da će služnje vojnog roka biti onemogućeno, te da ćemo na taj način Vojsku udaljiti od građana, naveo je predsednik Republike.

U ime polaznika 53. generacije generalštabnog usavršavanja, pukovnik Slavoljub Dabić istakao je da su na školovanju uspešno ovladali neophodnim znanjima i veštinama, sagledali potrebe sistema odbrane, te da će dati pun doprinos u budućem radu na najodgovornijim dužnostima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.


– Oficiri 53. klase su tokom školovanja imali priliku da sagledaju savremene izazove bezbednosti i integracije u ostvarivanju bezbednosti, dostignut stepen i pravce modernizacije sistema odbrane Srbije, ali i da prošire saznanja o aktuelnim i potencijalnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti u svetu, okruženju i našoj zemlji – istakao je pukovnik Dabić.

Tokom vojnostručnog školovanja, oficiri su izučavali vojnu strategiju, komandovanje i rukovođenje i operatiku. Slušali su predavanja iz oblasti teorije sukoba, međunarodnih odnosa, stranih strategija i doktrina, te međunarodnog humanitarnog prava i civilno-vojnih odnosa. Predavali su im profesori Vojne akademije, ali i predsednik Vlade Republike Srbije, ministri odbrane, finansija, energetike i rudarstva, zatim, načelnik Generalštaba naše vojske, državni sekretari Ministarstva odbrane i pomoćnik ministra, te komandanti operativnih sastava Vojske. Takođe su imali priliku da slušaju predavanja ministara odbrane Mađarske i Češke, kao i predstavnike Odbrambene akademije Velike Britanije.

Pored kabinetske nastave, za polaznike 53. klase organizovana su različita studijska putovanja u zemlji i inostranstvu, ali i komandantska putovanja po Srbiji. Uz podršku Kraljevine Norveške, boravili su u sedištu Natoa u Briselu, Evropskoj komadi za pridruživanje u Briselu, Komandi za zajedničke operacije u Monsu. Takođe su posetili kompleks na kome se odigrala čuvena bitka kod Vaterloa.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna