latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ЗАВРШЕНО ШКОЛОВАЊЕ 56. КЛАСЕ КОМАНДНОСТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

Актуелности 2010
09. 07. 2010.   14:20:49

ЗАВРШЕНО ШКОЛОВАЊЕ 56. КЛАСЕ КОМАНДНОСТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

Свечаност поводом завршетка официра 56. класе командноштабног усавршавања Школе националне одбране Војне академије одржана је данас у Свечаној сали касарне ''Бањица 2''. 

Том приликом, министар одбране Драган Шутановац, према наредби председника Србије Бориса Тадића, уручио је официрске сабље са посветом тројици најуспешнијих полазника мајорима Драгиши Симићу (9,83), Горану Радосављевићу (9,67) и Слађану Тубићу (9,50). Дипломе командноштабним официрима доделио је начелник Војне Академије бригадни гелерал др Младен Вуруна. 

Командно-штабно усавршавање завршило је укупно 63 официра, од којих 57 из Војске Србије, тројица из Оружаних снага Босне и Херцеговине, двојица из Војске Црне Горе и један официр из Армије Републике Македоније. Генерација је завршила школовање са одличним успехом.

Реч је о средњем нивоу школовања у систему одбране, након којег су полазници оспособљени за командовање јединицама ранга батаљона, дивизиона, ескадриле, као и штабне дужности у бригадама и остале дужности у систему одбране. 

Честитајући официрима 56. класе, миинистар одбране Драган Шутановац истакао је да су свеукупне реформе које су спроведене значајне са аспекта одбране земље, али и за будуће позиције високих официра. Стога ће, како је истакао министар Шутановац, само најуспешнији и најупорнији стизати до највиших положаја.

„У току је формирање Универзитета одбране, први пут на нашим просторима, и поносни смо на чињеницу да већ сада на базичним студијама, али и на високом усавршавању имамо и официре страних војски“, истакао је министар Шутановац додајући да ће се у годинама које следе већи број страних студената повећавати.

Недавно потписивање споразума о сарадњи са Хрватском, према речима министра одбране, подразумева и могућност узајамног школовања официра у оквиру командно-штабног и генералштавног усавршавања. 

Министар Шутановац је поручио официрима да ће услед професионализације војске њихов посао бити знатно тежи, додајући да је Србија посвећена миру.

Према речима начелника Школе националне одбране пуковника Милољуба Сретеновића, једногодишње усавршавање официра 56. генерације у Школи националне одбране одвијало се према наставном програму који је усклађен са међународним процедурама и стандардима, те се на тај начин постиже интероперабилност са војскама широм света.

Завршетком школовања ове генерације, како је нагласио пуковник Сретеновић, систем одбране наше земље добија значајно освежење и појачање неопходно за свакодневне задатке јединица и успешан наставак процеса реформе Војске Србије посебно на тактичком и оперативном нивоу. 

У име колега 56. класе командноштабног усавршавања мајор Драгиша Симић је изразио уверење да је наша земља данас добила нову генерацију командноштабних официра који су високо оспособљени и у потпуности спремни да успешно изврше све постављене задатке, додајући да ће се трудити да што више знања стечених у тој школи пренесу осталим колегама.

„ Свесни значаја, одговорности и времена у којем живимо, настојаћемо да наше команде и јединице буду максимално обучене и оспособљене за извршавање наменских задатака“, поручио је мајор Симић наглашавајући да ће на тај начин пружити пуну подршку развоју система одбране и створити услове за успешну реализацију започетих реформи. 

Ове године, полазници овог високог школовања учествовали су у осмишљавање вежбе кадета Војне академије"Дипломац" и прва су генерација тог нивоа усавршавања која је верификовала један од модела задатака у Центру за симулације и учење на даљину Војне академије.

У оквиру студијских путовања током стручног усавршавања, официри 56. класе обишли су многе јединице и установе Војске, при чему су имали прилику да поред упознавања рада наших јединица, сагледају и војностратегијске карактеристике простора и део привредних и културно историјских потенцијала Србије.

Осим професора са Академије, полазницима су предавали и премијер Мирко Цветковић, министар одбране Драган Шутановац, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар финансија др Диана Драгутиновић, министар енергетике и рударства професор др Петар Шкундрић, као и начелник академија КоВ Руске федерације генерал пуковник Владимир Иванович Попов,као и представници других значајних институција из земље и иностранства из области одбране и безбедности. 

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, система одбране као и представници дипломатског кора, бројни професори, породице, старешине и колеге официра.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна