ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / ZAVRŠENO ŠKOLOVANjE 56. KLASE KOMANDNOSTABNOG USAVRŠAVANjA

Aktuelnosti 2010
09. 07. 2010.   14:20:49

ZAVRŠENO ŠKOLOVANjE 56. KLASE KOMANDNOSTABNOG USAVRŠAVANjA

Svečanost povodom završetka oficira 56. klase komandnoštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije održana je danas u Svečanoj sali kasarne ''Banjica 2''. 

Tom prilikom, ministar odbrane Dragan Šutanovac, prema naredbi predsednika Srbije Borisa Tadića, uručio je oficirske sablje sa posvetom trojici najuspešnijih polaznika majorima Dragiši Simiću (9,83), Goranu Radosavljeviću (9,67) i Slađanu Tubiću (9,50). Diplome komandnoštabnim oficirima dodelio je načelnik Vojne Akademije brigadni geleral dr Mladen Vuruna. 

Komandno-štabno usavršavanje završilo je ukupno 63 oficira, od kojih 57 iz Vojske Srbije, trojica iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dvojica iz Vojske Crne Gore i jedan oficir iz Armije Republike Makedonije. Generacija je završila školovanje sa odličnim uspehom.

Reč je o srednjem nivou školovanja u sistemu odbrane, nakon kojeg su polaznici osposobljeni za komandovanje jedinicama ranga bataljona, diviziona, eskadrile, kao i štabne dužnosti u brigadama i ostale dužnosti u sistemu odbrane. 

Čestitajući oficirima 56. klase, miinistar odbrane Dragan Šutanovac istakao je da su sveukupne reforme koje su sprovedene značajne sa aspekta odbrane zemlje, ali i za buduće pozicije visokih oficira. Stoga će, kako je istakao ministar Šutanovac, samo najuspešniji i najuporniji stizati do najviših položaja.

„U toku je formiranje Univerziteta odbrane, prvi put na našim prostorima, i ponosni smo na činjenicu da već sada na bazičnim studijama, ali i na visokom usavršavanju imamo i oficire stranih vojski“, istakao je ministar Šutanovac dodajući da će se u godinama koje slede veći broj stranih studenata povećavati.

Nedavno potpisivanje sporazuma o saradnji sa Hrvatskom, prema rečima ministra odbrane, podrazumeva i mogućnost uzajamnog školovanja oficira u okviru komandno-štabnog i generalštavnog usavršavanja. 

Ministar Šutanovac je poručio oficirima da će usled profesionalizacije vojske njihov posao biti znatno teži, dodajući da je Srbija posvećena miru.

Prema rečima načelnika Škole nacionalne odbrane pukovnika Miloljuba Sretenovića, jednogodišnje usavršavanje oficira 56. generacije u Školi nacionalne odbrane odvijalo se prema nastavnom programu koji je usklađen sa međunarodnim procedurama i standardima, te se na taj način postiže interoperabilnost sa vojskama širom sveta.

Završetkom školovanja ove generacije, kako je naglasio pukovnik Sretenović, sistem odbrane naše zemlje dobija značajno osveženje i pojačanje neophodno za svakodnevne zadatke jedinica i uspešan nastavak procesa reforme Vojske Srbije posebno na taktičkom i operativnom nivou. 

U ime kolega 56. klase komandnoštabnog usavršavanja major Dragiša Simić je izrazio uverenje da je naša zemlja danas dobila novu generaciju komandnoštabnih oficira koji su visoko osposobljeni i u potpunosti spremni da uspešno izvrše sve postavljene zadatke, dodajući da će se truditi da što više znanja stečenih u toj školi prenesu ostalim kolegama.

„ Svesni značaja, odgovornosti i vremena u kojem živimo, nastojaćemo da naše komande i jedinice budu maksimalno obučene i osposobljene za izvršavanje namenskih zadataka“, poručio je major Simić naglašavajući da će na taj način pružiti punu podršku razvoju sistema odbrane i stvoriti uslove za uspešnu realizaciju započetih reformi. 

Ove godine, polaznici ovog visokog školovanja učestvovali su u osmišljavanje vežbe kadeta Vojne akademije"Diplomac" i prva su generacija tog nivoa usavršavanja koja je verifikovala jedan od modela zadataka u Centru za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

U okviru studijskih putovanja tokom stručnog usavršavanja, oficiri 56. klase obišli su mnoge jedinice i ustanove Vojske, pri čemu su imali priliku da pored upoznavanja rada naših jedinica, sagledaju i vojnostrategijske karakteristike prostora i deo privrednih i kulturno istorijskih potencijala Srbije.

Osim profesora sa Akademije, polaznicima su predavali i premijer Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar finansija dr Diana Dragutinović, ministar energetike i rudarstva profesor dr Petar Škundrić, kao i načelnik akademija KoV Ruske federacije general pukovnik Vladimir Ivanovič Popov,kao i predstavnici drugih značajnih institucija iz zemlje i inostranstva iz oblasti odbrane i bezbednosti. 

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, sistema odbrane kao i predstavnici diplomatskog kora, brojni profesori, porodice, starešine i kolege oficira.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna