latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ПРОМОВИСАНИ НАЈМЛАЂИ ОФИЦИРИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Актуелности 2010
13. 09. 2010.   09:12:34

ПРОМОВИСАНИ НАЈМЛАЂИ ОФИЦИРИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Строј Војске Србије од данас је снажнији за 130 нових официра. Свечаним дефилеом испред Дома Народне Скупштине Републике Србије, у присутву председника Бориса Тадића, председника Владе Мирка Цветковића, министара, војног врха, државних и војних делегација, САД, Италије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, дипломатског кора, представника Европске асоцијације војних новинара, бројних угледних званица из земље и иностранства и грађана, свршени дипломци 130. и 131. класе Војне академије представили су се нацији. Иако је традиционално шапке увис бацило 134 потпоручника, четворица ће професионалну војну каријеру наставити у Војсци Црне Горе.


Први у рангу је потпоручник Никола Фејсов са општим успехом 9,73, други је Иван Тубин са просеком 9,51, док је трећи најуспешнији кадет у генерацији Милош Ранђеловић са просечном оценом 9,35. Председник Републике, традиционално је прву тројицу у рангу наградио официрским сабљама.

Најбоље потпоручника по батаљонима КоВ, ВиПВД и Логистика, Душана Станића, Слободана Вукојевца и Ивана Вличковића министар одбране Драган Шутановац наградио је пиштољима.

Председник Републике Борис Тадић истакао је да му представља част што може да се обрати на петој свечаној промоцији потпоручника Војске Србије.

- Најмлађи потпоручници који стоје пред нама, заједно са њиховим млађим колегама, кадетима Војне академије, представљају оличење будућности нашег система одбране. Снага, чврстина, које, видим, красе овај строј уверава нас да ће време које долази карактерисати, изнад свега мир, безбедност и спокој. Њихови родитељи с правом су поносни, а поносни смо и ми, грађани Србије на ове девојке и младиће и Војну академију која одржава традицију школовања српских официра већ пуних 160 година – рекао је председник Тадић.

Он је истакао да треба да будемо поносни на чињеницу да је Војна академија отворена према свим земљама нашег региона, али и свим државама Европе и света. На тај начин, како је рекао, повезујемо наше високо војно школство са међунаросним образовањем на пољу безбедности, чиме се суштински и у пракси доприноси доктрини према којој је војска у сваком демократском друштву модерног света инструмент спољне политике и један од кључних чинилаца међународног кредибилитета сваке земље.

- Наше доба је бременито многим искушењима за које човечанство, на жалост, још нема адекватна решења, а то су климатске промене, императив открића нових енергија и технологија у производњи хране као одговор на популациону експанзију, глобални тероризам и глобални организовани криминал, верски и политички екстремизам, рекао је Тадић.

- Треба да се сетимо и свих невиних жртава терористичких напада у Њујорку који се догодио 11. септембра 2001. године – нагласио је председник и подсетио да живимо у времену најдубље светске економске кризе и промена односа снага у међународној политици. Под тим околностима Србија, која је пре само 11 година била у ратном вихору са највећом оружаном силом света са тешким последицама које се и данас осећају, тражи своје место у модерној политичкој заједници света, у Европској унији.

- У таквом политичком времену тражимо решење и за најкомплексније државно историјско питање, проблем Косова и Метохије. Након трагичног ратног искуства донели смо одлуку да наш интегритет на Косову бранимо искључиво мирним, правним и дипломатском средствима кроз институције Уједињених нација. Само тако је могуће истовремено штитити интегритет наше земље, али и животе људи, њихове породице, материјална добра и, у ствари, нашу заједничку будућност – истакао је Тадић.

Такав приступ, државном, правном, националном, историјском, али и животном питању Косова и Метохије, сматра председник Тадић, једино је легитиман јер проистиче из воље грађана Републике Србије више пута потврђене током протекле деценије.

- Централни принципи такве политике су исказани у ставу да Република Србија не признаје и неће никада признати нелегалну независност Косова и Метохије. Овај проблем је могуће решити кроз дијалог и мирне преговоре који треба да доведу до обострано прихватљивог решења. Договор који смо постигли са 27 земаља Европске уније, међу којима има оних које нису и оних које јесу признале такозвану косовску независност и Резолуција које је акламацијом усвојена у Генералној скупштини УН отвара могућност дијалога и чува право Србије да мирним и дипломатском средствима брани властити интегритет и легитимне интересе на КиМ, поштујући при том и легитимна права албанског народа – рекао је председник Србије.

Тадић је рекао да је то најзначајније политичко остварење са представницима ЕУ које наставља интеграцију Србије у ту заједницу европских народа.

- И сада, као и пре неколико година када смо потписали Споразум о стабилизацији и придруживању, има оних који из разлога своје политичке добити говоре ноторну неистину, да је на овај начин Србија одустала од Косова. Као што је очигледно да то, тада, није била истина, тако је и данас током усвајања заједничке резолуције 28 европских земаља. Више пута сам рекао да је косовски проблем веома тежак и да смо и сада, после Генералне скупштине УН у врло тешкој ситуацији и поручујем да као што нема места тријумфализму, тако нема места ни дефетизму ни обманама. Ми ћемо пронаћи излаз из ове ситуације верујући у нашу праведну борбу, верујући у међунарони политички и правни поредак и верујући у исправност наших циљева – подвукао је Тадић.

Глас у Уједињеним нацијама, како је рекао, подразумева и одређене обавезе које смо преузели. Повеља УН обавезује државе чланице да на позив ставе на располагање своје оружане снаге и друге ефективе ради одржавања мира у свету и због тога, сматра председник, Србија придаје велики значај ангажовању УН на плану промоције и очувања мира и безбедности у свету и опредељена је за учешће у систему колективне безбедности.

- Тиме свету показујемо јасан и чврст став и потврду конзистентности наше спољне политике, којом се залажемо за решавање свих спорова мирним путем, путем дијалога којим се долази до компромиса. Једино на такав начин Србија може да обезбеди партнерске и пријатељске односе с најважнијим међународним факторима и обезбеди подршку за остварење својих државних и националних циљева, као и економски развој и повећање стандарда. Настављајући инвестиције у своју економску будућност, интензивне инфраструктурне радове, изградњу саобраћајаница путева и мостова, Србија ће наставити да гради и мостове пријатељства – рекао је Тадић.

- У спољној политици ћемо такође учинити све да подигнемо нове и обновимо старе мостове сарадње, пријатељства и разумевања. Обнова политичких и економских партнерстава ће бити у фокусу државне политике јер је то добро и за државу и за наше грађане. Одустајање од таквог пута било би изузетно штетно и водило би земљу у изолацију и потпуну економску неизвесност, а безбедност државе у ризике с несагледивим последицама, рекао је председник Тадић и додао да је за Србију централни политички циљ чланство у Европској унији.

- Највећи интерес свих грађана јесте да постанемо равноправни и уважени део европских народа, да подижући квалитет живота грађана достигнемо високе стандарде развијених земаља - нагласио је Тадић.

Истичући да Устав Републике Србије гарантује мањинама и свим људима право на различитост, а право на различитост је претпоставка слободног друштва, Тадић је рекао да је Србија кућа свих својих грађана без обзира на њихово национално порекло, верско опредељење и лични идентитет.

- Зато ће се држава Србија с уважавањем односити према свим својим грађанима подједнако и обезбедиће да свако остварује своја уставом зајамчена права. Али и Србија очекује да сви грађани поштују своју домовину Србију и да се одустане од сваког хушкања на насиље. Држава Србија неће толерисати ни претње насиљем ни насиље којим се угрожава било која институција или државни орган. Државни органи Републике Србије ће на свако насиље и угрожавање основних људских и демократских права реаговати у складу са својим законским овлашћењима и тога свако треба да буде свестан. Само држава има право на примену силе у складу са законом и држава ће заштити све своје грађане без обзира на њихову националну, верску, полну или политичку припадност. Србија јесте и биће држава слободе за све људе,народе и вере које у њој живе и постоје - нагласио је председник Тадић.

Јака и модерна Србија, рекао је председник, треба да има јаку и модерну војску јер само таква Србија, с таквом војском може бити фактор мира и стабилности.

- Због тога смо приступили реформи и професионализацији Војске која ће бити завршена већ почетком следеће године. Тада ће наш систем одбране бројати око 36 хиљада добро обучених припадника професионалаца. Пракса је показала да су професионалне војске ипак ефикасније и економски рационалније у односу на класични регрутни састав. Тај процес није само реформа оружаних снага већ и реформа друштва данас, када читав свет тежи систем који ће бити професионалнији и на ефикасан начин одговорити савременим изазовима, ризицима и претњама. То не значи да Република Србија и њена војска затварају врата онима који желе да служе војни рок. Ми војску као централну безбедносну институцију чинимо отвореном за све наше грађане и целокупну јавност – нагласио је председник Србије.

Честитајући најмлађим потпоручницима први официрски чин, председник Тадић је рекао:

- Од вас очекујем, од вас сви грађани очекују да своје обавезе испуњавате часно, одговорно и професионално, да поштено служите свом поносном народу и држави, у најбољој традицији наших славних предака, наших славних ратника. Да, ако затреба, не дај Боже, браните Србију и увек чувате мир и нашу славну српску војничку традицију, истакао је председник Борис Тадић.

Бригадни генерал др Младен Вуруна, начелник Војне академије, подсетио је да се ове године прославља 160. година српског војног школства и да та високошколска установа улази у завршну фазу реформе.

- Извршена је допуна Закона о високом образовању након чега је војно образовање у потпуности ушло у правни оквир, стандарде и захтеве образовања Републике Србије. Уведени су и нови студијски програми, које је Војна академија акредитовала самостално или у сарадњи са факултетима универзитета у Србији, чиме је значајно подигнут квалитет студија. Војна академија се акредитовала и као научноистраживачка установа што ће нам помоћи у испуњењу наше основне мисије – боље образовање и оспособљавање официра Војске Србије – рекао је генерал Вуруна.

Он је нагласио да је до краја реформе преостало је да се осавремене програми усавршавања официра током каријере и да се упосли вишак капацитета школовањем странаца и студената за потребе домаће одбрамбене индустрије. Вуруна је подвукао да је неопходно да се науке о одбрани поставе на место које им припада.

Начелник Војне академије рекао је да је та институција током протекле године извршила све редовне задатке.

- Трећину активности реализовали смо на полигонима и теренима, у јединицама ВС и другим установама, успешно смо извели 170 гађања из различитих врста наоружања, од прошлог септембра отштампали смо преко 40 уџбеника, наставу у ВА су одржали председник Владе, министри из наше земље и иностранства, државни секретари, страни предавачи, генерали ВС и других армија, у овој години посетило нас је 65 делегација из 32 земље, док су припадници ВА службено били у 19 земаља. У Војној гимназији школовање је завршио 51 ученик и први пут сви су положили пријемни испит Војне академије – рекао је Вуруна.

У Школи националне одбране, према његовим речима, школовање је успешно завршило 107 официра КШУ и ГШУ. У новим класама које ових дана стижу у ВА, поред официра ВС школоваће се и официре из БиХ, Црне Горе, Турске, Аустрије и САД.

- Ове године мастер студије у ВА завршава и 20 официра из оружаних снага Алжира.
Поред студија и усавршавања спровели смо и преко 30 краћих курсева, углавном страних језика, на којима је оспособљено око 400 лица. На основним студијама школујемо око 800 кадета и кадеткиња за све родове и готово све службе Војске Србије. Међу њима се налазе и данашњи слављеници, нови потпоручници, кадети 130. и 131. класе, најмлађи официри Војске Србије и Војске Црне Горе – истакао је генерал Вуруна

Он је нагласио да су млади потпоручници завршили своје четворогодишње и петогодишње школовање са врлодобром просечном оценом 7,69 и да је ово прва генерација која добија дипломе признате у Србији и шире.

- Постигли су сјајан успех, испунили све обавезе које представљају део школовања у ВА, показали колико могу и шта све смеју и тако доказали да су достојни чина потпоручника српских официра. И ја им на томе честитам. Хвала – завршио је говор начелник ВА.

Најбољи студент генерације Никола Фејсов обећао је да ће млади официри оправдати поверење.

- Стојим данас испред строја људи који су одабрали тежак, али частан позив – позив официра, и могу да кажем, у име нас који данас постајемо налмлађи официри Војске Србије, да ћемо све поверене задатке извршавати одговорно и часно, јер је част наша имовина. На то нас обавезује и традиција српске војске и Војне академије, традиција дуга пуних 160 година. Наши преци показали су нам како се служи отаџбини, а наша дужност је да следимо њихове светле примере – рекао је потпоручник Фејсов.

Почасна чета Гарде под командом мајора Марка Марјановића извела је егзерцир, атрактивну представу врхунског познавања стројевих радњи са наоружањем, а борбени авиони Војске Србије надлетели су центар Београда у част нових официра.


- Служите часно свеоме народу и будите понос отаџбине – поручио је из авиона пилот мајор Бојан Милосављевић. После тога, официрске шапке полетеле су традиционално према небу престонице.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна