ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / PROMOVISANI NAJMLAĐI OFICIRI VOJSKE SRBIJE

Aktuelnosti 2010
13. 09. 2010.   09:12:34

PROMOVISANI NAJMLAĐI OFICIRI VOJSKE SRBIJE

Stroj Vojske Srbije od danas je snažniji za 130 novih oficira. Svečanim defileom ispred Doma Narodne Skupštine Republike Srbije, u prisutvu predsednika Borisa Tadića, predsednika Vlade Mirka Cvetkovića, ministara, vojnog vrha, državnih i vojnih delegacija, SAD, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, diplomatskog kora, predstavnika Evropske asocijacije vojnih novinara, brojnih uglednih zvanica iz zemlje i inostranstva i građana, svršeni diplomci 130. i 131. klase Vojne akademije predstavili su se naciji. Iako je tradicionalno šapke uvis bacilo 134 potporučnika, četvorica će profesionalnu vojnu karijeru nastaviti u Vojsci Crne Gore.


Prvi u rangu je potporučnik Nikola Fejsov sa opštim uspehom 9,73, drugi je Ivan Tubin sa prosekom 9,51, dok je treći najuspešniji kadet u generaciji Miloš Ranđelović sa prosečnom ocenom 9,35. Predsednik Republike, tradicionalno je prvu trojicu u rangu nagradio oficirskim sabljama.

Najbolje potporučnika po bataljonima KoV, ViPVD i Logistika, Dušana Stanića, Slobodana Vukojevca i Ivana Vličkovića ministar odbrane Dragan Šutanovac nagradio je pištoljima.

Predsednik Republike Boris Tadić istakao je da mu predstavlja čast što može da se obrati na petoj svečanoj promociji potporučnika Vojske Srbije.

- Najmlađi potporučnici koji stoje pred nama, zajedno sa njihovim mlađim kolegama, kadetima Vojne akademije, predstavljaju oličenje budućnosti našeg sistema odbrane. Snaga, čvrstina, koje, vidim, krase ovaj stroj uverava nas da će vreme koje dolazi karakterisati, iznad svega mir, bezbednost i spokoj. Njihovi roditelji s pravom su ponosni, a ponosni smo i mi, građani Srbije na ove devojke i mladiće i Vojnu akademiju koja održava tradiciju školovanja srpskih oficira već punih 160 godina – rekao je predsednik Tadić.

On je istakao da treba da budemo ponosni na činjenicu da je Vojna akademija otvorena prema svim zemljama našeg regiona, ali i svim državama Evrope i sveta. Na taj način, kako je rekao, povezujemo naše visoko vojno školstvo sa međunarosnim obrazovanjem na polju bezbednosti, čime se suštinski i u praksi doprinosi doktrini prema kojoj je vojska u svakom demokratskom društvu modernog sveta instrument spoljne politike i jedan od ključnih činilaca međunarodnog kredibiliteta svake zemlje.

- Naše doba je bremenito mnogim iskušenjima za koje čovečanstvo, na žalost, još nema adekvatna rešenja, a to su klimatske promene, imperativ otkrića novih energija i tehnologija u proizvodnji hrane kao odgovor na populacionu ekspanziju, globalni terorizam i globalni organizovani kriminal, verski i politički ekstremizam, rekao je Tadić.

- Treba da se setimo i svih nevinih žrtava terorističkih napada u Njujorku koji se dogodio 11. septembra 2001. godine – naglasio je predsednik i podsetio da živimo u vremenu najdublje svetske ekonomske krize i promena odnosa snaga u međunarodnoj politici. Pod tim okolnostima Srbija, koja je pre samo 11 godina bila u ratnom vihoru sa najvećom oružanom silom sveta sa teškim posledicama koje se i danas osećaju, traži svoje mesto u modernoj političkoj zajednici sveta, u Evropskoj uniji.

- U takvom političkom vremenu tražimo rešenje i za najkompleksnije državno istorijsko pitanje, problem Kosova i Metohije. Nakon tragičnog ratnog iskustva doneli smo odluku da naš integritet na Kosovu branimo isključivo mirnim, pravnim i diplomatskom sredstvima kroz institucije Ujedinjenih nacija. Samo tako je moguće istovremeno štititi integritet naše zemlje, ali i živote ljudi, njihove porodice, materijalna dobra i, u stvari, našu zajedničku budućnost – istakao je Tadić.

Takav pristup, državnom, pravnom, nacionalnom, istorijskom, ali i životnom pitanju Kosova i Metohije, smatra predsednik Tadić, jedino je legitiman jer proističe iz volje građana Republike Srbije više puta potvrđene tokom protekle decenije.

- Centralni principi takve politike su iskazani u stavu da Republika Srbija ne priznaje i neće nikada priznati nelegalnu nezavisnost Kosova i Metohije. Ovaj problem je moguće rešiti kroz dijalog i mirne pregovore koji treba da dovedu do obostrano prihvatljivog rešenja. Dogovor koji smo postigli sa 27 zemalja Evropske unije, među kojima ima onih koje nisu i onih koje jesu priznale takozvanu kosovsku nezavisnost i Rezolucija koje je aklamacijom usvojena u Generalnoj skupštini UN otvara mogućnost dijaloga i čuva pravo Srbije da mirnim i diplomatskom sredstvima brani vlastiti integritet i legitimne interese na KiM, poštujući pri tom i legitimna prava albanskog naroda – rekao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je to najznačajnije političko ostvarenje sa predstavnicima EU koje nastavlja integraciju Srbije u tu zajednicu evropskih naroda.

- I sada, kao i pre nekoliko godina kada smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima onih koji iz razloga svoje političke dobiti govore notornu neistinu, da je na ovaj način Srbija odustala od Kosova. Kao što je očigledno da to, tada, nije bila istina, tako je i danas tokom usvajanja zajedničke rezolucije 28 evropskih zemalja. Više puta sam rekao da je kosovski problem veoma težak i da smo i sada, posle Generalne skupštine UN u vrlo teškoj situaciji i poručujem da kao što nema mesta trijumfalizmu, tako nema mesta ni defetizmu ni obmanama. Mi ćemo pronaći izlaz iz ove situacije verujući u našu pravednu borbu, verujući u međunaroni politički i pravni poredak i verujući u ispravnost naših ciljeva – podvukao je Tadić.

Glas u Ujedinjenim nacijama, kako je rekao, podrazumeva i određene obaveze koje smo preuzeli. Povelja UN obavezuje države članice da na poziv stave na raspolaganje svoje oružane snage i druge efektive radi održavanja mira u svetu i zbog toga, smatra predsednik, Srbija pridaje veliki značaj angažovanju UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti u svetu i opredeljena je za učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.

- Time svetu pokazujemo jasan i čvrst stav i potvrdu konzistentnosti naše spoljne politike, kojom se zalažemo za rešavanje svih sporova mirnim putem, putem dijaloga kojim se dolazi do kompromisa. Jedino na takav način Srbija može da obezbedi partnerske i prijateljske odnose s najvažnijim međunarodnim faktorima i obezbedi podršku za ostvarenje svojih državnih i nacionalnih ciljeva, kao i ekonomski razvoj i povećanje standarda. Nastavljajući investicije u svoju ekonomsku budućnost, intenzivne infrastrukturne radove, izgradnju saobraćajanica puteva i mostova, Srbija će nastaviti da gradi i mostove prijateljstva – rekao je Tadić.

- U spoljnoj politici ćemo takođe učiniti sve da podignemo nove i obnovimo stare mostove saradnje, prijateljstva i razumevanja. Obnova političkih i ekonomskih partnerstava će biti u fokusu državne politike jer je to dobro i za državu i za naše građane. Odustajanje od takvog puta bilo bi izuzetno štetno i vodilo bi zemlju u izolaciju i potpunu ekonomsku neizvesnost, a bezbednost države u rizike s nesagledivim posledicama, rekao je predsednik Tadić i dodao da je za Srbiju centralni politički cilj članstvo u Evropskoj uniji.

- Najveći interes svih građana jeste da postanemo ravnopravni i uvaženi deo evropskih naroda, da podižući kvalitet života građana dostignemo visoke standarde razvijenih zemalja - naglasio je Tadić.

Ističući da Ustav Republike Srbije garantuje manjinama i svim ljudima pravo na različitost, a pravo na različitost je pretpostavka slobodnog društva, Tadić je rekao da je Srbija kuća svih svojih građana bez obzira na njihovo nacionalno poreklo, versko opredeljenje i lični identitet.

- Zato će se država Srbija s uvažavanjem odnositi prema svim svojim građanima podjednako i obezbediće da svako ostvaruje svoja ustavom zajamčena prava. Ali i Srbija očekuje da svi građani poštuju svoju domovinu Srbiju i da se odustane od svakog huškanja na nasilje. Država Srbija neće tolerisati ni pretnje nasiljem ni nasilje kojim se ugrožava bilo koja institucija ili državni organ. Državni organi Republike Srbije će na svako nasilje i ugrožavanje osnovnih ljudskih i demokratskih prava reagovati u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i toga svako treba da bude svestan. Samo država ima pravo na primenu sile u skladu sa zakonom i država će zaštiti sve svoje građane bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu ili političku pripadnost. Srbija jeste i biće država slobode za sve ljude,narode i vere koje u njoj žive i postoje - naglasio je predsednik Tadić.

Jaka i moderna Srbija, rekao je predsednik, treba da ima jaku i modernu vojsku jer samo takva Srbija, s takvom vojskom može biti faktor mira i stabilnosti.

- Zbog toga smo pristupili reformi i profesionalizaciji Vojske koja će biti završena već početkom sledeće godine. Tada će naš sistem odbrane brojati oko 36 hiljada dobro obučenih pripadnika profesionalaca. Praksa je pokazala da su profesionalne vojske ipak efikasnije i ekonomski racionalnije u odnosu na klasični regrutni sastav. Taj proces nije samo reforma oružanih snaga već i reforma društva danas, kada čitav svet teži sistem koji će biti profesionalniji i na efikasan način odgovoriti savremenim izazovima, rizicima i pretnjama. To ne znači da Republika Srbija i njena vojska zatvaraju vrata onima koji žele da služe vojni rok. Mi vojsku kao centralnu bezbednosnu instituciju činimo otvorenom za sve naše građane i celokupnu javnost – naglasio je predsednik Srbije.

Čestitajući najmlađim potporučnicima prvi oficirski čin, predsednik Tadić je rekao:

- Od vas očekujem, od vas svi građani očekuju da svoje obaveze ispunjavate časno, odgovorno i profesionalno, da pošteno služite svom ponosnom narodu i državi, u najboljoj tradiciji naših slavnih predaka, naših slavnih ratnika. Da, ako zatreba, ne daj Bože, branite Srbiju i uvek čuvate mir i našu slavnu srpsku vojničku tradiciju, istakao je predsednik Boris Tadić.

Brigadni general dr Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije, podsetio je da se ove godine proslavlja 160. godina srpskog vojnog školstva i da ta visokoškolska ustanova ulazi u završnu fazu reforme.

- Izvršena je dopuna Zakona o visokom obrazovanju nakon čega je vojno obrazovanje u potpunosti ušlo u pravni okvir, standarde i zahteve obrazovanja Republike Srbije. Uvedeni su i novi studijski programi, koje je Vojna akademija akreditovala samostalno ili u saradnji sa fakultetima univerziteta u Srbiji, čime je značajno podignut kvalitet studija. Vojna akademija se akreditovala i kao naučnoistraživačka ustanova što će nam pomoći u ispunjenju naše osnovne misije – bolje obrazovanje i osposobljavanje oficira Vojske Srbije – rekao je general Vuruna.

On je naglasio da je do kraja reforme preostalo je da se osavremene programi usavršavanja oficira tokom karijere i da se uposli višak kapaciteta školovanjem stranaca i studenata za potrebe domaće odbrambene industrije. Vuruna je podvukao da je neophodno da se nauke o odbrani postave na mesto koje im pripada.

Načelnik Vojne akademije rekao je da je ta institucija tokom protekle godine izvršila sve redovne zadatke.

- Trećinu aktivnosti realizovali smo na poligonima i terenima, u jedinicama VS i drugim ustanovama, uspešno smo izveli 170 gađanja iz različitih vrsta naoružanja, od prošlog septembra otštampali smo preko 40 udžbenika, nastavu u VA su održali predsednik Vlade, ministri iz naše zemlje i inostranstva, državni sekretari, strani predavači, generali VS i drugih armija, u ovoj godini posetilo nas je 65 delegacija iz 32 zemlje, dok su pripadnici VA službeno bili u 19 zemalja. U Vojnoj gimnaziji školovanje je završio 51 učenik i prvi put svi su položili prijemni ispit Vojne akademije – rekao je Vuruna.

U Školi nacionalne odbrane, prema njegovim rečima, školovanje je uspešno završilo 107 oficira KŠU i GŠU. U novim klasama koje ovih dana stižu u VA, pored oficira VS školovaće se i oficire iz BiH, Crne Gore, Turske, Austrije i SAD.

- Ove godine master studije u VA završava i 20 oficira iz oružanih snaga Alžira.
Pored studija i usavršavanja sproveli smo i preko 30 kraćih kurseva, uglavnom stranih jezika, na kojima je osposobljeno oko 400 lica. Na osnovnim studijama školujemo oko 800 kadeta i kadetkinja za sve rodove i gotovo sve službe Vojske Srbije. Među njima se nalaze i današnji slavljenici, novi potporučnici, kadeti 130. i 131. klase, najmlađi oficiri Vojske Srbije i Vojske Crne Gore – istakao je general Vuruna

On je naglasio da su mladi potporučnici završili svoje četvorogodišnje i petogodišnje školovanje sa vrlodobrom prosečnom ocenom 7,69 i da je ovo prva generacija koja dobija diplome priznate u Srbiji i šire.

- Postigli su sjajan uspeh, ispunili sve obaveze koje predstavljaju deo školovanja u VA, pokazali koliko mogu i šta sve smeju i tako dokazali da su dostojni čina potporučnika srpskih oficira. I ja im na tome čestitam. Hvala – završio je govor načelnik VA.

Najbolji student generacije Nikola Fejsov obećao je da će mladi oficiri opravdati poverenje.

- Stojim danas ispred stroja ljudi koji su odabrali težak, ali častan poziv – poziv oficira, i mogu da kažem, u ime nas koji danas postajemo nalmlađi oficiri Vojske Srbije, da ćemo sve poverene zadatke izvršavati odgovorno i časno, jer je čast naša imovina. Na to nas obavezuje i tradicija srpske vojske i Vojne akademije, tradicija duga punih 160 godina. Naši preci pokazali su nam kako se služi otadžbini, a naša dužnost je da sledimo njihove svetle primere – rekao je potporučnik Fejsov.

Počasna četa Garde pod komandom majora Marka Marjanovića izvela je egzercir, atraktivnu predstavu vrhunskog poznavanja strojevih radnji sa naoružanjem, a borbeni avioni Vojske Srbije nadleteli su centar Beograda u čast novih oficira.


- Služite časno sveome narodu i budite ponos otadžbine – poručio je iz aviona pilot major Bojan Milosavljević. Posle toga, oficirske šapke poletele su tradicionalno prema nebu prestonice.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna