25. 09. 2010.
KADETI 135. KLASE VOJNE AKADEMIJE POLOŽILI ZAKLETVU

U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu, Jakovu, Leskovcu i Zaječaru, danas su kadeti 135. klase Vojne akademije i vojnici septembarske generacije položili zakletvu. 

Svečanostima su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, roditelji, rodbina i prijatelji mladih vojnika, predstavnici lokalne samouprave, SPC, organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih borbi vojske i naroda Srbije i brojni građani.

U leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ davanje svečane zakletve najmlađima u stroju odbrane, među kojima su bili i kadeti 135. klase Vojne akademije, 2. klase Vojnomedicinske akademije i profesionalni vojnici, čestitao je načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić.

Svečanosti su prisustvovali i državni sekretar Igor Jovičić, komandant Komande za obuku general-major Aleksandar Živković i načelnik Vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna.

Čestitajući datu zakletvu vojnicima i kadetima, general Miletić je podsetio da za naš narod odbrana otadžbine oduvek predstavlja svetu dužnost, pravo i čast i da je potvrda toga danas visok odziv regruta na služenje vojnog roka i veliko interesovanje mladih ljudi za školovanje na Vojnoj akademiji i rad u Vojsci Srbije. 

- Zato u ovom stroju mladih i odvažnih – rekao je general Miletić - zajedno polažu zakletvu oni koji su se odlučili da se za odbranu otadžbine osposobe kroz redovno služenje vojnog roka i oni kojima je Vojska Srbije profesionalno opredeljenje. Jaka i moderna Srbija treba da ima jaku i modernu vojsku, koja može uspešno da odgovori bezbednosnim izazovima našeg doba. Samo takva Srbija, s takvom vojskom, može biti faktor mira i stabilnosti i zato je obuka u Vojsci Srbije sadržajna, kvalitetna i efikasna. 

General-potpukovnik Miloje Miletić je izrazio uverenje da će neki od vojnika, posle odsluženja vojnog roka, opredeliti da postanu profesionalni vojnici Vojske Srbije i naglasio da će za najbolje mesta uvek biti. 

Kadetima vojnih akademija general Miletić je poručio da su pred njima godine studija i stručnog osposobljavanja, kako bi uspešno stigli do svog cilja, a to je da postanu vrhunske vojne starešine i, ukoliko to bude neophodno, da svim srcem brane Srbiju, u duhu srpskih vojničkih tradicija. 

- Vojska Srbije predstavlja čvrst oslonac rukovodstvu zemlje u suprostavljanju bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama. Razvijamo saradnju i partnerstvo sa međunarodnim bezbednosnim organizacijama, institucijama i demokratskim zemljama regiona i sveta. Srbija, kao zemlja mira, učešćem u multinacionalnim operacijama UN pokazuje da je aktivan činilac očuvanja međunarodne bezbednosti. Mi ćemo ove godine završiti sa profesionalizacijom naše vojske. Interesovanje za prijem u profesionalnu vojnu službu je veliko. Sa zadovoljstvom ističem da Vojska Srbije privlči mladiće i devojke, koji se u velikom broju opredeljuju za vojni poziv. Zato ćemo mi, i u uslovima potpune profesionalizacije, rado prihvatiti sve one koji budu želeli da služe vojni rok, rekao je general Miletić na svečanosti u Leskovcu
.

VOJNA AKADEMIJA - Pavla Jurišića Šturma 33, 11000 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190; E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Vojna akademija Beograd / sva prava zadržana
dozvolu za upotrebu materijala objavljenih na sajtu tražite preko e-adrese: kancelarija@va.mod.gov.rs