latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / КАДЕТИ 135. КЛАСЕ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАЛИ КАМП БРОЈ 1

Актуелности 2010
30. 09. 2010.   15:23:43

КАДЕТИ 135. КЛАСЕ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАЛИ КАМП БРОЈ 1

Кадети 135. класе Војне академије и 2. класе Високе школе Војномедицинске академије успешно су завршили Камп број 1, који је реализован  у периоду од 02. до 30. септембра 2010. године у 5. центру за обуку Зајечар и 7. центру за обуку Лесковац. Обуку је завршило 199 кадета и 74 кадеткиње, према Плану војног оспособљавања.

Продекан у Војној академији, пуковник др Бобан Ђоровић, објаснио је новину у школовању будућих официра:

- План војног оспособљавања кадета уведен је ове године, са циљем да се кадети  током школовања  војностручно и психофизички припреме и оспособе за реализацију задатака унутар рода-службе и за обављање почетних официрских дужности нивоа командира вода, у складу са мисијама и задацима Војске Србије. План ће бити реализовн током четворогодишњег школовања кроз садржаје кампова од 1 - 6 на Војној академији, као и у центрима за обуку, полигонима и јединицама Војске Србије, додао је пуковник Ђоровић.

Током реализације дела садржаја Кампа број 1 кадети су оспособљавани за извршавање основних тактичких радњи и поступака стрелца у борби у различитим борбеним условима, дању и ноћу. Кроз теоретску и практичну наставу успешно су савладали руковање аутоматском пушком 7,62 мм, заузимање ставова за гађање, гађање различитих циљева и упознали се са савременим оптоелектронским уређајима за осматрање и нишањење ноћу и у условима ограничене видљивости. Наставак основне обуке по садржајима Кампа број 1 биће реализовани у Војној академији током зимског семестра. 

 

Непосредни извођачи обуке са кадетима били су командири водова 135. класе 1. кадетског пука, а увежбавања су изводили инструктори обуке (подофицири на дужностима командира одељења) из центара за обуку. 

Посебно интересовање кадета било је изражено приликом извршења дневних и ноћних пешадијских гађања аутоматском пушком 7,62 мм и бојево гађање бомбом М75. 

- Када сам се пријавила на студије медицине у високу школу ВМА нисам ни слутила на каквим ћу искушењима бити током реализације основне обуке. Иако сам са неповерењем и страхом кренула на обуку, са поносом могу да кажем да сам успешно завршила овај део и да ће ми у будућности,  као војном лекару, ово искуство пуно значити, рекла је кадеткиња 2. класе високе школе ВМА Бојана Дамњановић.

 

- Искуства са кампа помоћи ће нам у извршавању редовних обавеза током школовања, истакли су кадет Стефан Јовановић и кадеткиња Тијана Цветковић из 135. класе Војне академије.
Оствареним резултатима задовољан је био и  командант 135. класе
потпуковник Зоран Францишковић, који је рекао да је посебно задовољан озбиљношћу кадета и кадеткиња и њихових командира у реализацији свих постављених задатака.

- Сви планирани садржаји Кампа број 1 у потпуности су реализовани, а постигнути резултати показују да су кадети и кадеткиње успешно савладали прву препреку свог школовања, рекао је потпуковник Францишковић. 

Са осмесима на лицима, задовољни и поносни постигнутим резултатима кадети и кадеткиње 135. класе Војне академије и 2. класе Високе школе Војномедицинске академије започели су припреме за своје прве академске обавезе које их очекују на почетку зимског семестра.

Архива вести   2011 2010 2009  2008
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна