latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / КАДЕТИ 135. КЛАСЕ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАЛИ КАМП БРОЈ 1

Актуелности 2010
30. 09. 2010.   15:23:43

КАДЕТИ 135. КЛАСЕ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАЛИ КАМП БРОЈ 1

Кадети 135. класе Војне академије и 2. класе Високе школе Војномедицинске академије успешно су завршили Камп број 1, који је реализован  у периоду од 02. до 30. септембра 2010. године у 5. центру за обуку Зајечар и 7. центру за обуку Лесковац. Обуку је завршило 199 кадета и 74 кадеткиње, према Плану војног оспособљавања.

Продекан у Војној академији, пуковник др Бобан Ђоровић, објаснио је новину у школовању будућих официра:

- План војног оспособљавања кадета уведен је ове године, са циљем да се кадети  током школовања  војностручно и психофизички припреме и оспособе за реализацију задатака унутар рода-службе и за обављање почетних официрских дужности нивоа командира вода, у складу са мисијама и задацима Војске Србије. План ће бити реализовн током четворогодишњег школовања кроз садржаје кампова од 1 - 6 на Војној академији, као и у центрима за обуку, полигонима и јединицама Војске Србије, додао је пуковник Ђоровић.

Током реализације дела садржаја Кампа број 1 кадети су оспособљавани за извршавање основних тактичких радњи и поступака стрелца у борби у различитим борбеним условима, дању и ноћу. Кроз теоретску и практичну наставу успешно су савладали руковање аутоматском пушком 7,62 мм, заузимање ставова за гађање, гађање различитих циљева и упознали се са савременим оптоелектронским уређајима за осматрање и нишањење ноћу и у условима ограничене видљивости. Наставак основне обуке по садржајима Кампа број 1 биће реализовани у Војној академији током зимског семестра. 

 

Непосредни извођачи обуке са кадетима били су командири водова 135. класе 1. кадетског пука, а увежбавања су изводили инструктори обуке (подофицири на дужностима командира одељења) из центара за обуку. 

Посебно интересовање кадета било је изражено приликом извршења дневних и ноћних пешадијских гађања аутоматском пушком 7,62 мм и бојево гађање бомбом М75. 

- Када сам се пријавила на студије медицине у високу школу ВМА нисам ни слутила на каквим ћу искушењима бити током реализације основне обуке. Иако сам са неповерењем и страхом кренула на обуку, са поносом могу да кажем да сам успешно завршила овај део и да ће ми у будућности,  као војном лекару, ово искуство пуно значити, рекла је кадеткиња 2. класе високе школе ВМА Бојана Дамњановић.

 

- Искуства са кампа помоћи ће нам у извршавању редовних обавеза током школовања, истакли су кадет Стефан Јовановић и кадеткиња Тијана Цветковић из 135. класе Војне академије.
Оствареним резултатима задовољан је био и  командант 135. класе
потпуковник Зоран Францишковић, који је рекао да је посебно задовољан озбиљношћу кадета и кадеткиња и њихових командира у реализацији свих постављених задатака.

- Сви планирани садржаји Кампа број 1 у потпуности су реализовани, а постигнути резултати показују да су кадети и кадеткиње успешно савладали прву препреку свог школовања, рекао је потпуковник Францишковић. 

Са осмесима на лицима, задовољни и поносни постигнутим резултатима кадети и кадеткиње 135. класе Војне академије и 2. класе Високе школе Војномедицинске академије започели су припреме за своје прве академске обавезе које их очекују на почетку зимског семестра.

Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна