ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / KADETI 135. KLASE USPEŠNO REALIZOVALI KAMP BROJ 1

Aktuelnosti 2010
30. 09. 2010.   15:23:43

KADETI 135. KLASE USPEŠNO REALIZOVALI KAMP BROJ 1

Kadeti 135. klase Vojne akademije i 2. klase Visoke škole Vojnomedicinske akademije uspešno su završili Kamp broj 1, koji je realizovan  u periodu od 02. do 30. septembra 2010. godine u 5. centru za obuku Zaječar i 7. centru za obuku Leskovac. Obuku je završilo 199 kadeta i 74 kadetkinje, prema Planu vojnog osposobljavanja.

Prodekan u Vojnoj akademiji, pukovnik dr Boban Đorović, objasnio je novinu u školovanju budućih oficira:

- Plan vojnog osposobljavanja kadeta uveden je ove godine, sa ciljem da se kadeti  tokom školovanja  vojnostručno i psihofizički pripreme i osposobe za realizaciju zadataka unutar roda-službe i za obavljanje početnih oficirskih dužnosti nivoa komandira voda, u skladu sa misijama i zadacima Vojske Srbije. Plan će biti realizovn tokom četvorogodišnjeg školovanja kroz sadržaje kampova od 1 - 6 na Vojnoj akademiji, kao i u centrima za obuku, poligonima i jedinicama Vojske Srbije, dodao je pukovnik Đorović.

Tokom realizacije dela sadržaja Kampa broj 1 kadeti su osposobljavani za izvršavanje osnovnih taktičkih radnji i postupaka strelca u borbi u različitim borbenim uslovima, danju i noću. Kroz teoretsku i praktičnu nastavu uspešno su savladali rukovanje automatskom puškom 7,62 mm, zauzimanje stavova za gađanje, gađanje različitih ciljeva i upoznali se sa savremenim optoelektronskim uređajima za osmatranje i nišanjenje noću i u uslovima ograničene vidljivosti. Nastavak osnovne obuke po sadržajima Kampa broj 1 biće realizovani u Vojnoj akademiji tokom zimskog semestra. 

 

Neposredni izvođači obuke sa kadetima bili su komandiri vodova 135. klase 1. kadetskog puka, a uvežbavanja su izvodili instruktori obuke (podoficiri na dužnostima komandira odeljenja) iz centara za obuku. 

Posebno interesovanje kadeta bilo je izraženo prilikom izvršenja dnevnih i noćnih pešadijskih gađanja automatskom puškom 7,62 mm i bojevo gađanje bombom M75. 

- Kada sam se prijavila na studije medicine u visoku školu VMA nisam ni slutila na kakvim ću iskušenjima biti tokom realizacije osnovne obuke. Iako sam sa nepoverenjem i strahom krenula na obuku, sa ponosom mogu da kažem da sam uspešno završila ovaj deo i da će mi u budućnosti,  kao vojnom lekaru, ovo iskustvo puno značiti, rekla je kadetkinja 2. klase visoke škole VMA Bojana Damnjanović.

 

- Iskustva sa kampa pomoći će nam u izvršavanju redovnih obaveza tokom školovanja, istakli su kadet Stefan Jovanović i kadetkinja Tijana Cvetković iz 135. klase Vojne akademije.
Ostvarenim rezultatima zadovoljan je bio i  komandant 135. klase
potpukovnik Zoran Francišković, koji je rekao da je posebno zadovoljan ozbiljnošću kadeta i kadetkinja i njihovih komandira u realizaciji svih postavljenih zadataka.

- Svi planirani sadržaji Kampa broj 1 u potpunosti su realizovani, a postignuti rezultati pokazuju da su kadeti i kadetkinje uspešno savladali prvu prepreku svog školovanja, rekao je potpukovnik Francišković. 

Sa osmesima na licima, zadovoljni i ponosni postignutim rezultatima kadeti i kadetkinje 135. klase Vojne akademije i 2. klase Visoke škole Vojnomedicinske akademije započeli su pripreme za svoje prve akademske obaveze koje ih očekuju na početku zimskog semestra.

Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna