latinica | english
HorSeparator

Насловна / Октобар 2010 / ПРЕДАВАЊЕ НАЧЕЛНИКА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ СЛУШАОЦИМА 54. КЛАСЕ ГЕНЕРАЛШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

Октобар 2010
06. 10. 2010.   18:59:38

ПРЕДАВАЊЕ НАЧЕЛНИКА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ СЛУШАОЦИМА 54. КЛАСЕ ГЕНЕРАЛШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

Поводом отпочињања школовања слушаоца 54. класе Генералштабног усавршавања, дана 04. октобра 2010. године начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна, одржао је предавање на тему ''Реформа војног образовања у Републици Србији – тачке ослонца у будућности''.
 
На школовање је по наредби Министра одбране Републике Србије, примљено 30 официра из Војске Србије и Министарства одбране, два официра из Босне и Херцеговине, један официр из Црне Горе, један официр из Аустрије и један официр из Турске.
 
На почетку предавања генерал Вуруна, поздравио је присутне слушаоце и припаднике сталног састава, а посебно топлу добродошлицу пожелео је  припадницима страних оружаних снага, изражавајући задовољство што се на овај начин јача сарадња у региону и шире. 
 
У свом предавању генерал Вуруна је истакао три основна типа војног образовања према P. Foot;  основне циљеве реформе војног образовања у Републици Србији, истакавши визију развоја војног образовања у будућности.
 
Говорећи о типовима војног образовања генерал Вуруна је анализирао ''Јена'', потом ''Фокланди'' и на крају ''Косово'' тип указујући на хронологију њиховог развоја кроз историју са њиховим основним карактеристикама. Истичући актуелност ''Косово'' типа војног образовања генерал је указао на значај утицаја комплексног окружења на војску као систем у оквиру одређеног друштва и промене које су у том смислу неминовне. Као основне ослонце овог типа војног образовања истакао је официре наставнике, наставнике са одговарајућим академским звањем и студенте.
 
Генерал Вуруна је истакао да су створени потребни услови и да се у скорој будућности може очекивати формирање Универзитета одбране, што је један од најважнијих циљева досадашњих активности на пољу реформе војног образовања. Као један од веома важних циљева у реформи војног образовања генерал Вуруна је истакао потребу да официри по завршеном командно-штабном усавршавању испуне услове за стицање звање ''мастер''.  Усклађивање нашег војног образовања са светским стандардима и у том смислу развој Курса високих студија безбедности и одбране биће један од тежишних задатака у будућности- рекао је генарал Вуруна .
 
Захтеви који се пред војску као систем намећу, могући разноврсни облици ангажовања и упућеност на сарадњу у оквиру региона и шире, тражи развој нових програма, савремених официра и нових институција сарадње - рекао је на крају генерал Вуруна.
 
Предавању су поред начелника Војне академије, присуствовали пуковник Миле Јелић начелник Школе националне одбране, као и начелници катедри, које ће реализовати наставни план и програм са слушаоцима генералштабног усаврашавања.      


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Октобар 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна