latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / МИНИСТАР ОДБРАНЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ КАДЕТИМА

Актуелности 2010
27. 10. 2010.   13:38:56

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ КАДЕТИМА

Министар одбране Драган Шутановац данас је у Свечаној сали Војне академије одржао први наставни час најмлађим кадетима и кадеткињама 135. класе. Уводно предавање министра одбране традиционално означава почетак школовања на основним академским студијама на Војној академији.

Том приликом, кадетима и њиховим колегиницама који се школују за професионалну војну службу, предочени су најзначајнији резултати рада Министарства одбране у протеклом периоду.

Честитајући на избору будућег позива и успеху на овогодишњем конкурсу, министар Шутановац је истакао да је од 1259 кандидата систем одабрао 244 најбољих, међу којима и 56 девојака. Он је подсетио да се из године у годину број кандидата повећавао, а конкуренција је све оштрија, што илуструју подаци да се ове године на конкурс јавио 371 кандидат са одличним и 576 кандидата са врло добрим успехом у средњој школи.За најмлађу класу, то представља обавезу да оправда поверење које јој је указано, подвукао је министар.«Повећање интереовања за Војну академију значи повећање поверења у Војску Србије» рекао је министар Шутановац.

Министар је излагање почео оценом да је у претходном периоду систем одбране трпео због финансијске кризе која је, према његовим речима, смањила војни буџет, али без обзира на то, позитивни резултати рада су очигледни. Основни показатељи тог тренда, како је навео Шутановац, су раст поверења у Војску кроз повећано интересовање за школовање у систему воjног образовања, живa међународнa активност и процес професионализације.

Према речима министра Шутановца, успостављен је снажан дијалог међу представницима система одбране свих земаља „од Анкаре до Беча“ са заједничким циљем одржавања регионалне безбедности и стабилности. Он се осврнуо на важност интеграционих процеса у контексту превенције организованог криминала и асиметричних претњи којима је изложен и наш простор. Шутановац је подсетио да ће значајан сегмент будућег ангажовања Војске бити у мултинационалним операцијама, што ће, како је оценио користити Србији у одбрани њених државних интереса. Најновија мисија у коју су недавно упућени наши мировњаци је Мировна мисија на Кипру (UNFICYP).

Министар одбране је рекао да су учињени значајни помаци у формирању квалитетно постављене пирамиде старешинског кадра у Војсци Србије. Том приликом он је кадетима поручио да од првог дана напредовање у каријери зависи од постигнутог успеха и личног залагања, додајући да се на том путу, они такмиче са својим, али и са осталим генерацијама.

Приоритети у наредном периоду су, како је нагласио министар Шутановац, завршетак процеса професионализације, модернизација и опремање, као и заједничка обука и веће учешће у мировним мисијама EУ и УН. Осим тога, активније учешће у програму Партнерства за мир, јачање регионалне сарадње, интензивирање билатералне војне сарадње, нарочито у војноекономској сарадњи, као и школовање и специјализација припадника МО и ВС у иностранству биће у фокусу рада система одбране.

Реформом војног школства, према речима министра одбране, омогућено је да се кадети школују по савременим стандардима, а студијски програми су прилагођени савременим захтевима високог образовања и усклађени са Болоњском декларацијом. Истовремено, како је нагласио, поред дипломе Војне академије кадети стичу и диплому која је призната и у структурама изван система одбране.

Када је реч о стандарду кадета, обезбеђени су повољнији услови за рад, пуштена је у рад савремена рачунарска мержа, а повећана су и новчана примања кадета у односу на претходне године.

«Најбољима је најбоље» поручио је министар кадетима и кадеткињама, наглашавајући да ће се чинити све да услови за рад и живот на академији буду бољи, а да је на њима да извршавају обавезе и остваре што бољи успех.

Кадети и кадеткиње су, након предавања, имали прилику да постављају питања министру одбране везана за актуелне проблеме као и основне правце државне политике који се тичу система одбране.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Галерија вести
Предавање министра одбране кадетима 135. класе  Предавање министра одбране кадетима 135. класе  Предавање министра одбране кадетима 135. класе  Предавање министра одбране кадетима 135. класе  Предавање министра одбране кадетима 135. класе 
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна