ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / MINISTAR ODBRANE ODRŽAO PREDAVANjE KADETIMA

Aktuelnosti 2010
27. 10. 2010.   13:38:56

MINISTAR ODBRANE ODRŽAO PREDAVANjE KADETIMA

Ministar odbrane Dragan Šutanovac danas je u Svečanoj sali Vojne akademije održao prvi nastavni čas najmlađim kadetima i kadetkinjama 135. klase. Uvodno predavanje ministra odbrane tradicionalno označava početak školovanja na osnovnim akademskim studijama na Vojnoj akademiji.

Tom prilikom, kadetima i njihovim koleginicama koji se školuju za profesionalnu vojnu službu, predočeni su najznačajniji rezultati rada Ministarstva odbrane u proteklom periodu.

Čestitajući na izboru budućeg poziva i uspehu na ovogodišnjem konkursu, ministar Šutanovac je istakao da je od 1259 kandidata sistem odabrao 244 najboljih, među kojima i 56 devojaka. On je podsetio da se iz godine u godinu broj kandidata povećavao, a konkurencija je sve oštrija, što ilustruju podaci da se ove godine na konkurs javio 371 kandidat sa odličnim i 576 kandidata sa vrlo dobrim uspehom u srednjoj školi.Za najmlađu klasu, to predstavlja obavezu da opravda poverenje koje joj je ukazano, podvukao je ministar.«Povećanje intereovanja za Vojnu akademiju znači povećanje poverenja u Vojsku Srbije» rekao je ministar Šutanovac.

Ministar je izlaganje počeo ocenom da je u prethodnom periodu sistem odbrane trpeo zbog finansijske krize koja je, prema njegovim rečima, smanjila vojni budžet, ali bez obzira na to, pozitivni rezultati rada su očigledni. Osnovni pokazatelji tog trenda, kako je naveo Šutanovac, su rast poverenja u Vojsku kroz povećano interesovanje za školovanje u sistemu vojnog obrazovanja, živa međunarodna aktivnost i proces profesionalizacije.

Prema rečima ministra Šutanovca, uspostavljen je snažan dijalog među predstavnicima sistema odbrane svih zemalja „od Ankare do Beča“ sa zajedničkim ciljem održavanja regionalne bezbednosti i stabilnosti. On se osvrnuo na važnost integracionih procesa u kontekstu prevencije organizovanog kriminala i asimetričnih pretnji kojima je izložen i naš prostor. Šutanovac je podsetio da će značajan segment budućeg angažovanja Vojske biti u multinacionalnim operacijama, što će, kako je ocenio koristiti Srbiji u odbrani njenih državnih interesa. Najnovija misija u koju su nedavno upućeni naši mirovnjaci je Mirovna misija na Kipru (UNFICYP).

Ministar odbrane je rekao da su učinjeni značajni pomaci u formiranju kvalitetno postavljene piramide starešinskog kadra u Vojsci Srbije. Tom prilikom on je kadetima poručio da od prvog dana napredovanje u karijeri zavisi od postignutog uspeha i ličnog zalaganja, dodajući da se na tom putu, oni takmiče sa svojim, ali i sa ostalim generacijama.

Prioriteti u narednom periodu su, kako je naglasio ministar Šutanovac, završetak procesa profesionalizacije, modernizacija i opremanje, kao i zajednička obuka i veće učešće u mirovnim misijama EU i UN. Osim toga, aktivnije učešće u programu Partnerstva za mir, jačanje regionalne saradnje, intenziviranje bilateralne vojne saradnje, naročito u vojnoekonomskoj saradnji, kao i školovanje i specijalizacija pripadnika MO i VS u inostranstvu biće u fokusu rada sistema odbrane.

Reformom vojnog školstva, prema rečima ministra odbrane, omogućeno je da se kadeti školuju po savremenim standardima, a studijski programi su prilagođeni savremenim zahtevima visokog obrazovanja i usklađeni sa Bolonjskom deklaracijom. Istovremeno, kako je naglasio, pored diplome Vojne akademije kadeti stiču i diplomu koja je priznata i u strukturama izvan sistema odbrane.

Kada je reč o standardu kadeta, obezbeđeni su povoljniji uslovi za rad, puštena je u rad savremena računarska merža, a povećana su i novčana primanja kadeta u odnosu na prethodne godine.

«Najboljima je najbolje» poručio je ministar kadetima i kadetkinjama, naglašavajući da će se činiti sve da uslovi za rad i život na akademiji budu bolji, a da je na njima da izvršavaju obaveze i ostvare što bolji uspeh.

Kadeti i kadetkinje su, nakon predavanja, imali priliku da postavljaju pitanja ministru odbrane vezana za aktuelne probleme kao i osnovne pravce državne politike koji se tiču sistema odbrane.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Galerija vesti
Predavanje ministra odbrane kadetima 135. klase  Predavanje ministra odbrane kadetima 135. klase  Predavanje ministra odbrane kadetima 135. klase  Predavanje ministra odbrane kadetima 135. klase  Predavanje ministra odbrane kadetima 135. klase 
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna