latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Упис у Војну академију - ПРАВИ ИЗБОР / Основне академске студије / Права и обавезе

Права и обавезе

Права и обавезе кадета

Школовање у Војној академији почиње 1. октобра календарске године и траје четири године. После завршетка школовања кадети се примају у професионалну војну службу и унапређују у чин потпоручника одговарајућег рода - службе и стичу високо образовање и стручно звање дипломираног менаџера и дипломираног инжењера у систему одбране.

Министарство одбране Републике Србије кадету обезбеђује смештај и услуге у интернату, исхрану, одећу, обућу, школски прибор, уџбенике, здравствену заштиту, трошкове превоза приликом коришћења семестралног и годишњег распуста и месечна новчана примања, зависно од чина који имају за време школовања.

Кадет се обавезује:

  • да школовање заврши у року одређеном Статутом Војне академије;
  • да по завршетку школовања у Војној академији ступи на дужност одређену за професионалног официра Војске Србије и да у професионалној војној служби остане онолико времена колико је прописано Законом о Војсци и
  • да прихвати распоред у гарнизону по потреби службе, а сходно Закону о Војсци.

Међусобне обавезе лица примљених на школовање и Министарства одбране Републике Србије регулишу се уговором.

У случају раскида уговора кадет је дужан да Министарству одбране Републике Србије надокнади трошкове школовања у следећим случајевима:

  • ако школовање прекине по личном захтеву – молби;
  • ако својом кривицом изгуби статус кадета, на начин и у случајевима предвиђеним одредбама Закона о војним школама и војним научноистраживачким установама и другим прописима;
  • ако по завршетку школовања у Војној академији одбије да ступи у професионалну војну службу предвиђену за професионалног официра Војске Србије и
  • ако му професионална војна служба престане по захтеву или због неоправданог изостанка из службе, а у служби не остане онолико времена колико је предвиђено Законом о Војсци.
HorSeparator
Максима
"Живот је вечита борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред!"
Војна академија
...То те спрема за живот када ћеш преузети одговорност за своју породицу, децу, јединицу и ширу заједницу. Научићеш да смело живиш са страхом, да доносиш одлуке кад је тешко, кад нема времена, кад од твоје одлуке зависе животи других људи. Ако у томе будеш успешан, то ће те временом испуњавати поносом и задовољством, а други ће те препознати као официра за велике подухвате.

И тако ћеш расти током целе твоје каријере. О висинама нећеш морати да сањаш. До њих сасвим сигурно можеш стићи.
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна