latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ПРЕДАВАЊЕ КАИ ЕИДЕА У ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ

Актуелности 2010
23. 11. 2010.   16:35:59

ПРЕДАВАЊЕ КАИ ЕИДЕА У ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ

Норвешки дипломата и политичар Каи Еиде одржао је данас предавање на тему "Конфликт у Авганистану и његови утицаји на политичке институције - шта смо научили?" полазницима Школе националне одбране и професорима у Центру за симулације и учење на даљину Војне академије.

Током предавања Еиде је говорио о утицају конфликта у Авганистану на иституције у тој земљи. Институције у Авганистану биле су недовољно јаке да би се одржале у таквим условима, истакао је он, а ни међународна заједница није успела у првом покушају да их поново успостави. Разлози за такво стање су бројни, како је навео норвешки дипломата, а да би напори у том смеру у будућности уродили плодом, неопходно је да се, како је оценио, избегне стварање паралелних структура власти. Осим тога, при покушајима изградње институција, потребно је, поштовати традицију и наслеђе тог народа, не наметати моделе који су се показали као оптимални у другим случајевима, нагласио је Еиде додајући да је то предуслов да они заживе и опстану у будућности.

Према његовим речима, за напредовање у мировном процесу неопходно је успоставити минимум стабилности у земљи, а економски развој, који може да подстакне донације међународне заједнице, најбољи је лек против нестабилности, поручио је Еиде.

Гостовање норвешког дипломате део је активности у оквиру Програма усавршавања у области реформе сектора безбедности британског Министарства спољних послова, Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Краљевине Норвешке. Циљ програма је пружање помоћи Министарству одбране и Министарству спољних послова Републике Србије у развоју вишег нивоа школовања за официре и унапређивање способности за доношење одлука на међуресорном нивоу.

Каи Еиде, норвешки дипломата од 2008. до марта ове године био је специјални представник Уједињених нација у Авганистану и шеф Мисије Уједињених нација за помоћ у Авганистану (UNAMA). У претходним мандатима, Еиде је био именован за специјалног изасланика Уједињених нација генералног секретара на Косову 2005. године и за специјалног представника генералног секретара у Босни и Херцеговини од 1997. до 1998. године.

Осим тога, био је на функцији специјалног саветника за Балкан норвешког Министарства спољних послова, као и амбасадор на Међународној конференцији за бившу Југославију.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна