ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / PREDAVANjE KAI EIDEA U VOJNOJ AKADEMIJI

Aktuelnosti 2010
23. 11. 2010.   16:35:59

PREDAVANjE KAI EIDEA U VOJNOJ AKADEMIJI

Norveški diplomata i političar Kai Eide održao je danas predavanje na temu "Konflikt u Avganistanu i njegovi uticaji na političke institucije - šta smo naučili?" polaznicima Škole nacionalne odbrane i profesorima u Centru za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

Tokom predavanja Eide je govorio o uticaju konflikta u Avganistanu na istitucije u toj zemlji. Institucije u Avganistanu bile su nedovoljno jake da bi se održale u takvim uslovima, istakao je on, a ni međunarodna zajednica nije uspela u prvom pokušaju da ih ponovo uspostavi. Razlozi za takvo stanje su brojni, kako je naveo norveški diplomata, a da bi napori u tom smeru u budućnosti urodili plodom, neophodno je da se, kako je ocenio, izbegne stvaranje paralelnih struktura vlasti. Osim toga, pri pokušajima izgradnje institucija, potrebno je, poštovati tradiciju i nasleđe tog naroda, ne nametati modele koji su se pokazali kao optimalni u drugim slučajevima, naglasio je Eide dodajući da je to preduslov da oni zažive i opstanu u budućnosti.

Prema njegovim rečima, za napredovanje u mirovnom procesu neophodno je uspostaviti minimum stabilnosti u zemlji, a ekonomski razvoj, koji može da podstakne donacije međunarodne zajednice, najbolji je lek protiv nestabilnosti, poručio je Eide.

Gostovanje norveškog diplomate deo je aktivnosti u okviru Programa usavršavanja u oblasti reforme sektora bezbednosti britanskog Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške. Cilj programa je pružanje pomoći Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u razvoju višeg nivoa školovanja za oficire i unapređivanje sposobnosti za donošenje odluka na međuresornom nivou.

Kai Eide, norveški diplomata od 2008. do marta ove godine bio je specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Avganistanu i šef Misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA). U prethodnim mandatima, Eide je bio imenovan za specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija generalnog sekretara na Kosovu 2005. godine i za specijalnog predstavnika generalnog sekretara u Bosni i Hercegovini od 1997. do 1998. godine.

Osim toga, bio je na funkciji specijalnog savetnika za Balkan norveškog Ministarstva spoljnih poslova, kao i ambasador na Međunarodnoj konferenciji za bivšu Jugoslaviju.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna