latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ У ШКОЛИ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

Актуелности 2010
25. 11. 2010.   16:02:14

ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ У ШКОЛИ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

Министар одбране Драган Шутановац одржао је данас предавање полазницима 54. класе Генералштабног усавршавања, 57. класе Командноштабног усавршавања и 1. класе основног Командноштабног курса Школе националне одбране.

Министар Шутановац изразио је задовољство што се међу припадницима Војске Србије налазе и припадници страних војски што сведочи о доброј регионалној сарадњи и међународном кредибилитету наше земље.

На почетку излагања, министар се осврнуо на карактеристике глобалне безбедносне ситуације, наводећи да жариште у било ком делу света може да поремети светске економске токове. Одјеци промена политичких и друштвених токова у Америци, Русији и Кини очекују се у односу са нашом земљом, оценио је министар Шутановац. Осим тога, актуелни нови стратешки концепт НАТО-а, како је истакао, одредиће правце будућег деловања те организације.


Када је реч о сарадњи са Европском унијом, као организација земаља којој ми тежимо, улажу се напори у правцу партиципације у мисијама ове заједнице, нагласио је министар додајући да је у овом случају Војска Србије мотор покретач приближавања ка чланству тој породици европских земаља.

Говорећи о унутрашњим проблемима у нашој земљи, министар Шутановац је истакао да Србија није у овом тренутку изложена безбедносним претњама, а простор Косова и Метохије и даље је критична тачка организованог криминала у овом делу Европе, који превазилази границе те територије.

Старешинама који се школују за најодговорније дужности у Војсци Србије, у наставку излагања, министар је предочио најзначајније резултате рада Министарства одбране у протеклом периоду као и смернице које ће бити пресудне у његовом даљем раду.

Када је реч о организацији, министар је најавио скоро увођење Генералног инспектора служби, као и формирање Одсека за интерну ревизију. Осим тога, до половине следеће године очекује се увођење свештеничке службе у Војсци Србије.

Осврнувши се на реформу система одбране, као основне показатеље успешности тог процеса, министар Шутановац је истакао раст поверења у Војску, као и живу међународну активност.

У том правцу, како је истакао, успостављен је снажан дијалог са представницима система одбране више од 50 земаља и потписано 39 међународних уговора у циљу одржавања регионалне безбедности и стабилности. Он се осврнуо на важност интеграционих процеса у контексту превенције организованог криминала и асиметричних претњи којима је изложен и наш простор.

Шутановац је подсетио да је значајан сегмент тренутног, а нарочито будућег ангажовања Војске бити у мултинационалним операцијама, што ће, како је оценио користити Србији у одбрани њених државних интереса. Тренутно су наши мировњаци ангажовани у пет мировних операција, а ускоро ће се још један наш контигент придружити мировној мисији у Либану.

Заокруживање законског оквира за функционисање система одбране, као и усвајање стратешких докумената који су донешени први пут у историји, министар је истакао као веома важне елементе реформе система одбране. Међу њима су и Дугорочни план развоја система одбране Републике Србије од 2010. до 2020. године, Министарско упутство за 2011. годину, као и Бела књига одбране Републике Србије и Процес планирања и прегледа (PARP). Он је истакао да има још простора за систематизацију и реорганизацију тог министарства у намери да оно постане функционалније.


У анализи финансијског пословања система одбране, према речима министра одбране, види се да то министарство за разлику од претходних, у последње две године није преносило дуговања, а која су 2007. износила чак 2.79 милијарди динара. Овакавим начином пословања, оценио је министар, донео је уштеду у износу од 655 милиона динара на име затезних камата

Учињени и значајни помаци у формирању квалитетно постављене пирамиде старешинског кадра у Војсци Србије, рекао је министар, а напредовање у каријери зависиће од постигнутог успеха и личног залагања. Осим тога, велика пажња се посвећује се школовању припадника система одбране у земњи и иностранству, нагласио је министар.

Старешине Војске Србије у наредном периоду добиће нове униформе, које одликује нова дигитална шара, истакао је министар додајући да је то потпуно домаћи производ.

Припадници Војске Србије, током ове године, учествовали су на бројним домаћим и међународним војним вежбама, а ангажовани су и оквиру 3.мисије војске на помоћи отклањању последица елементарних непогода.

Значајни напори су учињени у погледу подизања угледа Војске увођењем нових ознака јединица, формирањем Медија центра «Одбрана», што потврђују и најновији резултати Галуповог истраживања јавног мњења који показују да је грађани међу институцијама у земљи највише поверења имају у Војску Србије.

Приоритети у наредном периоду су, како је нагласио министар Шутановац, завршетак процеса професионализације, модернизација и опремање, као и заједничка обука и веће учешће у мировним мисијама EУ и УН. Осим тога, активније учешће у програму Партнерства за мир, јачање регионалне сарадње, интензивирање билатералне војне сарадње, нарочито у војноекономској области, као и школовање и специјализација припадника МО и ВС у иностранству биће у фокусу рада система одбране. Осим тога, акценат у наредном периоду биће ставњен на истраживање и развој актуелних приоритетних пројеката, као што су Авион Ласта П2, ПОПС Бумбар, као и система за звукометријско извиђање.

У амфитеатру Центра за симулације и учење на даљину Војне академије, међу присутнима било је 35 официра који ће похађати Генералштабно усавршавање, од којих два из Босне и Херцеговине, и по један из Црне Горе, Аустрије и Турске.

Осим њих, предавању је присуствовало и 55 старешина пред којима је Kомандноштабно усавршавање. Ове године, припадници Министарства одбране и Војске Србије на том нивоу усавршавања, делиће клупе са двојицом колега из оружаних снага Босне и Херцеговине, једним припадником оружаних снага Црне Горе, док ће се један официр војске САД накнадно прикључити школовању.

Ове године, први пут је организован основни Командноштабни курс на који је примљено 66 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Полугодишње школовање намењено је оспособљавању официра за дужности командира чете и штабне дужности на новоу батаљона


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна