ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / PREDAVANjE MINISTRA ODBRANE U ŠKOLI NACIONALNE ODBRANE

Aktuelnosti 2010
25. 11. 2010.   16:02:14

PREDAVANjE MINISTRA ODBRANE U ŠKOLI NACIONALNE ODBRANE

Ministar odbrane Dragan Šutanovac održao je danas predavanje polaznicima 54. klase Generalštabnog usavršavanja, 57. klase Komandnoštabnog usavršavanja i 1. klase osnovnog Komandnoštabnog kursa Škole nacionalne odbrane.

Ministar Šutanovac izrazio je zadovoljstvo što se među pripadnicima Vojske Srbije nalaze i pripadnici stranih vojski što svedoči o dobroj regionalnoj saradnji i međunarodnom kredibilitetu naše zemlje.

Na početku izlaganja, ministar se osvrnuo na karakteristike globalne bezbednosne situacije, navodeći da žarište u bilo kom delu sveta može da poremeti svetske ekonomske tokove. Odjeci promena političkih i društvenih tokova u Americi, Rusiji i Kini očekuju se u odnosu sa našom zemljom, ocenio je ministar Šutanovac. Osim toga, aktuelni novi strateški koncept NATO-a, kako je istakao, odrediće pravce budućeg delovanja te organizacije.


Kada je reč o saradnji sa Evropskom unijom, kao organizacija zemalja kojoj mi težimo, ulažu se napori u pravcu participacije u misijama ove zajednice, naglasio je ministar dodajući da je u ovom slučaju Vojska Srbije motor pokretač približavanja ka članstvu toj porodici evropskih zemalja.

Govoreći o unutrašnjim problemima u našoj zemlji, ministar Šutanovac je istakao da Srbija nije u ovom trenutku izložena bezbednosnim pretnjama, a prostor Kosova i Metohije i dalje je kritična tačka organizovanog kriminala u ovom delu Evrope, koji prevazilazi granice te teritorije.

Starešinama koji se školuju za najodgovornije dužnosti u Vojsci Srbije, u nastavku izlaganja, ministar je predočio najznačajnije rezultate rada Ministarstva odbrane u proteklom periodu kao i smernice koje će biti presudne u njegovom daljem radu.

Kada je reč o organizaciji, ministar je najavio skoro uvođenje Generalnog inspektora službi, kao i formiranje Odseka za internu reviziju. Osim toga, do polovine sledeće godine očekuje se uvođenje svešteničke službe u Vojsci Srbije.

Osvrnuvši se na reformu sistema odbrane, kao osnovne pokazatelje uspešnosti tog procesa, ministar Šutanovac je istakao rast poverenja u Vojsku, kao i živu međunarodnu aktivnost.

U tom pravcu, kako je istakao, uspostavljen je snažan dijalog sa predstavnicima sistema odbrane više od 50 zemalja i potpisano 39 međunarodnih ugovora u cilju održavanja regionalne bezbednosti i stabilnosti. On se osvrnuo na važnost integracionih procesa u kontekstu prevencije organizovanog kriminala i asimetričnih pretnji kojima je izložen i naš prostor.

Šutanovac je podsetio da je značajan segment trenutnog, a naročito budućeg angažovanja Vojske biti u multinacionalnim operacijama, što će, kako je ocenio koristiti Srbiji u odbrani njenih državnih interesa. Trenutno su naši mirovnjaci angažovani u pet mirovnih operacija, a uskoro će se još jedan naš kontigent pridružiti mirovnoj misiji u Libanu.

Zaokruživanje zakonskog okvira za funkcionisanje sistema odbrane, kao i usvajanje strateških dokumenata koji su donešeni prvi put u istoriji, ministar je istakao kao veoma važne elemente reforme sistema odbrane. Među njima su i Dugoročni plan razvoja sistema odbrane Republike Srbije od 2010. do 2020. godine, Ministarsko uputstvo za 2011. godinu, kao i Bela knjiga odbrane Republike Srbije i Proces planiranja i pregleda (PARP). On je istakao da ima još prostora za sistematizaciju i reorganizaciju tog ministarstva u nameri da ono postane funkcionalnije.


U analizi finansijskog poslovanja sistema odbrane, prema rečima ministra odbrane, vidi se da to ministarstvo za razliku od prethodnih, u poslednje dve godine nije prenosilo dugovanja, a koja su 2007. iznosila čak 2.79 milijardi dinara. Ovakavim načinom poslovanja, ocenio je ministar, doneo je uštedu u iznosu od 655 miliona dinara na ime zateznih kamata

Učinjeni i značajni pomaci u formiranju kvalitetno postavljene piramide starešinskog kadra u Vojsci Srbije, rekao je ministar, a napredovanje u karijeri zavisiće od postignutog uspeha i ličnog zalaganja. Osim toga, velika pažnja se posvećuje se školovanju pripadnika sistema odbrane u zemnji i inostranstvu, naglasio je ministar.

Starešine Vojske Srbije u narednom periodu dobiće nove uniforme, koje odlikuje nova digitalna šara, istakao je ministar dodajući da je to potpuno domaći proizvod.

Pripadnici Vojske Srbije, tokom ove godine, učestvovali su na brojnim domaćim i međunarodnim vojnim vežbama, a angažovani su i okviru 3.misije vojske na pomoći otklanjanju posledica elementarnih nepogoda.

Značajni napori su učinjeni u pogledu podizanja ugleda Vojske uvođenjem novih oznaka jedinica, formiranjem Medija centra «Odbrana», što potvrđuju i najnoviji rezultati Galupovog istraživanja javnog mnjenja koji pokazuju da je građani među institucijama u zemlji najviše poverenja imaju u Vojsku Srbije.

Prioriteti u narednom periodu su, kako je naglasio ministar Šutanovac, završetak procesa profesionalizacije, modernizacija i opremanje, kao i zajednička obuka i veće učešće u mirovnim misijama EU i UN. Osim toga, aktivnije učešće u programu Partnerstva za mir, jačanje regionalne saradnje, intenziviranje bilateralne vojne saradnje, naročito u vojnoekonomskoj oblasti, kao i školovanje i specijalizacija pripadnika MO i VS u inostranstvu biće u fokusu rada sistema odbrane. Osim toga, akcenat u narednom periodu biće stavnjen na istraživanje i razvoj aktuelnih prioritetnih projekata, kao što su Avion Lasta P2, POPS Bumbar, kao i sistema za zvukometrijsko izviđanje.

U amfiteatru Centra za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije, među prisutnima bilo je 35 oficira koji će pohađati Generalštabno usavršavanje, od kojih dva iz Bosne i Hercegovine, i po jedan iz Crne Gore, Austrije i Turske.

Osim njih, predavanju je prisustvovalo i 55 starešina pred kojima je Komandnoštabno usavršavanje. Ove godine, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na tom nivou usavršavanja, deliće klupe sa dvojicom kolega iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jednim pripadnikom oružanih snaga Crne Gore, dok će se jedan oficir vojske SAD naknadno priključiti školovanju.

Ove godine, prvi put je organizovan osnovni Komandnoštabni kurs na koji je primljeno 66 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Polugodišnje školovanje namenjeno je osposobljavanju oficira za dužnosti komandira čete i štabne dužnosti na novou bataljona


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna