latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ОФИЦИРСКИ СИТАН ВЕЗ прилог недељника "ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА"

Актуелности 2010
26. 11. 2010.   11:40:36

ОФИЦИРСКИ СИТАН ВЕЗ прилог недељника "ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА"

 
                                                              Аутор: Јелена БОШКОВИЋ, новинар
               ФОТО: Владимир МАРКОВИЋ и Војна академија 
 
Од маја ове године кадети слободно време користе и да заиграју коло. Иако су се једни са народним играма сретали још у основној школи, други први пут овде на академији, за кратко време постали су тако уигран тим који се тек мало разликује од професионалаца

Петре, заповедај горе на бини, `ајде руке мало горе...један, два, три, четири, три, два, три....Десетак кадета Војне академије у корак прате коловођу. Командује Петар својим вршњацима, али не у строју, не ни у маршу, него у колу. Оном за игру. Народном. И тако је од маја ове године када су  на Бањици почеле пробе једног необичног фолклора. 
 
Док отвара врата биоскопске сале Војне академије где је овај ансамбл  прве кораке направио, капетан фрегате Светозар Василески нам објашава како су ови младићи и девојке одлучили да стану у још један строј. Овај пути  играчки. 
-Идеја да се на Војној академији организује фолклорна секција потекла је од самих кадета – каже Светозар.

 
Њих четрдесет је са одушевљењем кренуло на пробе крајем маја под будним оком кореографа Братомира Лачковића из Друштва за чување, неговање и заштиту културне традиције и народа ''Рад'' са Новог Београда.
 
Богат репертоар

А да униформа и народна ношња могу да иду руку под руку, било је јасно већ на првом концерту почетком јуна. Постројени на бини академије, сви као један, као под конац што би се рекло, четрдесет кадета везло је моравац. После се коло, виловито, плаховито, навезено... баш као у песми Бранка Радичевића, плело и на Трећем спортском првенству Војске Србије и Сплету игара из Поморавља.
 
Саша Анђелковић и Марија Маркагић И док су се јунаци наше приче загревали за популарни ''тројанац'', долази ''алфа и омега фолклора'', како га зову његови играчи, кореограф Братомир Лачковић. За кадете он је једноставно ''чика Бата''. На почетку разговора објашава како изгледа рад са кадетима. 
-Сви су солидни играчи, сада већ могу да играју у ансаблу, али наравно морају још да раде – хвали их чика Бата. -  Брзо су научили како да се крећу по бини, да се не сударају што је и најважније. Грешке у кораку се дешавају, али то се не примећује много у игри. Имају осетљиво уво, што је посебно битно, јер у исто време морају да слушају оркестар који нас прати, певају и играју. 
 
До сада је кроз ову фолклорну секцију прошло укупно четрдесетак кадета, углавном аматера. Неки су се сусрели са народним играма још у основној школи, али има и оних који су прве кораке направили тек на академији. Мучило је и нас, ко је бројчано јачи, младићи или девојке. Иако би многи пресудили у корист јачег пола, резултат је овај пут готово нерешен. Занимљиво је да ни састав секције није сталан. Неки су са заврштеком школске године и игру завршили, али зато ту су бруцоши. Сада их је тридесетак. 
А да кадети умеју много тога да одиграју доказује прилично богат репертоар. Има ту и ''моравца'', ''тројанца'', игара из Поморавља, Косова, Шумадије...
-За мене игре нису везане за географски појам, па их и не разврставам тако – наставља Братомир. - Суштина је да играче прво научим како се играју она тежа, а  потом она једноставнија кола. Када сам први пут рекао да ћемо да играмо ''кукуњеж у три'', ни реч ме нису разумели. Међутим, направили су полукруг тачно онако како сам им објаснио и држали се чврсто до краја.
 
Коло у мраку 
 
Монолог јединог професионалца у овој фолклорној секцији, пажљиво прате и његови играчи. Признају да иако су одличној форми, после два сата играња, сви пробу напусте у мокрим мајцама и тренеркама. И не чуди, ако се зна да за само једну игру на бини пређу од шест до дванаест километара, и то за свега шест до седам минута. А, за једну пробу прођу и по десет кореографија. 
 
Виктор Вереш, кадет треће године, један је од оних који су прве кораке направили тек на академији. 
-Случајно сам почео да играм – објашњава. -  Једног дана сам кренуо са друговима на ручак и сазнао да је у току проба. Када сам први пут заиграо, чинило ми се да нећу умети да савладам кораке. Међутим, после три пробе све је изгледало другачије. 
Свој први велики наступ Виктор каже да никад неће да заборави. Што због овација одушевљене публике, што због струје која је нестала.
-У једном тренутку остали смо у потпуном мраку на бини.- смеје се.- Нисмо знали о чему је реч, али смо наставили да играмо. Ни публици није много сметало. После неколико минута струја се вратила. 
 
Има овај униформисани ансамбл и искусне играче. Један од њих је коловођа, Петар Арсовић, онај с почетка приче, кадет четврте године. Али и даме Марија Милосављевић и Наташа Вукмир. Прве кораке, направили су у својим родним градовима. Петар у краљевачком ''Железничару'', Наташа у ваљевском ''Ђердану'', а Марија у Апатину. 
 
Кажу наши саговорници, да кадетима од руке иду готово све игре. Омиљен им је ''тројанац'' због лепог ритма и лаких скокова. У народној ношњи се добро сналазе, као и униформи. Разлике готово да и нема. 
Колеге из угла посматра и Емилија Цветановић из Ниша. Признаје тамнокоса дама да је фолклор заиграла први пут на академији, али да је са другим плесовима друговала седам година. 
-Дуго сам тренирала хип-хоп и диско денс- каже. -  Овде такве секције нема, али ми је фолклор био јако занимљив. Мало ми је било тешко у почетку да се навикнем, јер је основа игре потпуно другачија, али се брзо ухвати корак. 
 
Корак је ухватила и Катарина Станковић из Ваљева. На наговор својих колега, стидљиво признаје да је, док није кренула на фолклор, искуства имала једино у женском фудбалу. Види се да би смеђокоса девојка овај део приче најрадије избегла, али њена колегиница Емилија не одустаје, већ додаје да је Катарина и фудбалски судија. 
 
О свом кореографу имају само речи хвале. Иако ''једини командат на проби'' за себе верује да је строг, његови играчи се са тим не слажу. Углас кажу да ''чика Бата'' има доста стрпљења, а уме и да се нашали. 
За крај овог дружења Братомир нам одаје малу тајну- млади кадети ће коначно да ступе и на велику сцену, на пролеће на великом концерту у Сава Центру, где ће раме уз раме да играју са члановима ансамбла ''Рад''.  
 

Архива вести   2011 2010 2009  2008
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
ДИГИТАЛНИ РЕПОЗИТОРИЈУМ ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА
Претраживање Актуелности 2010
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна