ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2010 / OFICIRSKI SITAN VEZ prilog nedeljnika "ILUSTROVANA POLITIKA"

Aktuelnosti 2010
26. 11. 2010.   11:40:38

OFICIRSKI SITAN VEZ prilog nedeljnika "ILUSTROVANA POLITIKA"

 
                                                              Autor: Jelena BOŠKOVIĆ, novinar
               FOTO: Vladimir MARKOVIĆ i Vojna akademija 
 
Od maja ove godine kadeti slobodno vreme koriste i da zaigraju kolo. Iako su se jedni sa narodnim igrama sretali još u osnovnoj školi, drugi prvi put ovde na akademiji, za kratko vreme postali su tako uigran tim koji se tek malo razlikuje od profesionalaca

Petre, zapovedaj gore na bini, `ajde ruke malo gore...jedan, dva, tri, četiri, tri, dva, tri....Desetak kadeta Vojne akademije u korak prate kolovođu. Komanduje Petar svojim vršnjacima, ali ne u stroju, ne ni u maršu, nego u kolu. Onom za igru. Narodnom. I tako je od maja ove godine kada su  na Banjici počele probe jednog neobičnog folklora. 
 
Dok otvara vrata bioskopske sale Vojne akademije gde je ovaj ansambl  prve korake napravio, kapetan fregate Svetozar Vasileski nam objašava kako su ovi mladići i devojke odlučili da stanu u još jedan stroj. Ovaj puti  igrački. 
-Ideja da se na Vojnoj akademiji organizuje folklorna sekcija potekla je od samih kadeta – kaže Svetozar.

 
Njih četrdeset je sa oduševljenjem krenulo na probe krajem maja pod budnim okom koreografa Bratomira Lačkovića iz Društva za čuvanje, negovanje i zaštitu kulturne tradicije i naroda ''Rad'' sa Novog Beograda.
 
Bogat repertoar

A da uniforma i narodna nošnja mogu da idu ruku pod ruku, bilo je jasno već na prvom koncertu početkom juna. Postrojeni na bini akademije, svi kao jedan, kao pod konac što bi se reklo, četrdeset kadeta vezlo je moravac. Posle se kolo, vilovito, plahovito, navezeno... baš kao u pesmi Branka Radičevića, plelo i na Trećem sportskom prvenstvu Vojske Srbije i Spletu igara iz Pomoravlja.
 
Saša Anđelković i Marija Markagić I dok su se junaci naše priče zagrevali za popularni ''trojanac'', dolazi ''alfa i omega folklora'', kako ga zovu njegovi igrači, koreograf Bratomir Lačković. Za kadete on je jednostavno ''čika Bata''. Na početku razgovora objašava kako izgleda rad sa kadetima. 
-Svi su solidni igrači, sada već mogu da igraju u ansablu, ali naravno moraju još da rade – hvali ih čika Bata. -  Brzo su naučili kako da se kreću po bini, da se ne sudaraju što je i najvažnije. Greške u koraku se dešavaju, ali to se ne primećuje mnogo u igri. Imaju osetljivo uvo, što je posebno bitno, jer u isto vreme moraju da slušaju orkestar koji nas prati, pevaju i igraju. 
 
Do sada je kroz ovu folklornu sekciju prošlo ukupno četrdesetak kadeta, uglavnom amatera. Neki su se susreli sa narodnim igrama još u osnovnoj školi, ali ima i onih koji su prve korake napravili tek na akademiji. Mučilo je i nas, ko je brojčano jači, mladići ili devojke. Iako bi mnogi presudili u korist jačeg pola, rezultat je ovaj put gotovo nerešen. Zanimljivo je da ni sastav sekcije nije stalan. Neki su sa završtekom školske godine i igru završili, ali zato tu su brucoši. Sada ih je tridesetak. 
A da kadeti umeju mnogo toga da odigraju dokazuje prilično bogat repertoar. Ima tu i ''moravca'', ''trojanca'', igara iz Pomoravlja, Kosova, Šumadije...
-Za mene igre nisu vezane za geografski pojam, pa ih i ne razvrstavam tako – nastavlja Bratomir. - Suština je da igrače prvo naučim kako se igraju ona teža, a  potom ona jednostavnija kola. Kada sam prvi put rekao da ćemo da igramo ''kukunjež u tri'', ni reč me nisu razumeli. Međutim, napravili su polukrug tačno onako kako sam im objasnio i držali se čvrsto do kraja.
 
Kolo u mraku 
 
Monolog jedinog profesionalca u ovoj folklornoj sekciji, pažljivo prate i njegovi igrači. Priznaju da iako su odličnoj formi, posle dva sata igranja, svi probu napuste u mokrim majcama i trenerkama. I ne čudi, ako se zna da za samo jednu igru na bini pređu od šest do dvanaest kilometara, i to za svega šest do sedam minuta. A, za jednu probu prođu i po deset koreografija. 
 
Viktor Vereš, kadet treće godine, jedan je od onih koji su prve korake napravili tek na akademiji. 
-Slučajno sam počeo da igram – objašnjava. -  Jednog dana sam krenuo sa drugovima na ručak i saznao da je u toku proba. Kada sam prvi put zaigrao, činilo mi se da neću umeti da savladam korake. Međutim, posle tri probe sve je izgledalo drugačije. 
Svoj prvi veliki nastup Viktor kaže da nikad neće da zaboravi. Što zbog ovacija oduševljene publike, što zbog struje koja je nestala.
-U jednom trenutku ostali smo u potpunom mraku na bini.- smeje se.- Nismo znali o čemu je reč, ali smo nastavili da igramo. Ni publici nije mnogo smetalo. Posle nekoliko minuta struja se vratila. 
 
Ima ovaj uniformisani ansambl i iskusne igrače. Jedan od njih je kolovođa, Petar Arsović, onaj s početka priče, kadet četvrte godine. Ali i dame Marija Milosavljević i Nataša Vukmir. Prve korake, napravili su u svojim rodnim gradovima. Petar u kraljevačkom ''Železničaru'', Nataša u valjevskom ''Đerdanu'', a Marija u Apatinu. 
 
Kažu naši sagovornici, da kadetima od ruke idu gotovo sve igre. Omiljen im je ''trojanac'' zbog lepog ritma i lakih skokova. U narodnoj nošnji se dobro snalaze, kao i uniformi. Razlike gotovo da i nema. 
Kolege iz ugla posmatra i Emilija Cvetanović iz Niša. Priznaje tamnokosa dama da je folklor zaigrala prvi put na akademiji, ali da je sa drugim plesovima drugovala sedam godina. 
-Dugo sam trenirala hip-hop i disko dens- kaže. -  Ovde takve sekcije nema, ali mi je folklor bio jako zanimljiv. Malo mi je bilo teško u početku da se naviknem, jer je osnova igre potpuno drugačija, ali se brzo uhvati korak. 
 
Korak je uhvatila i Katarina Stanković iz Valjeva. Na nagovor svojih kolega, stidljivo priznaje da je, dok nije krenula na folklor, iskustva imala jedino u ženskom fudbalu. Vidi se da bi smeđokosa devojka ovaj deo priče najradije izbegla, ali njena koleginica Emilija ne odustaje, već dodaje da je Katarina i fudbalski sudija. 
 
O svom koreografu imaju samo reči hvale. Iako ''jedini komandat na probi'' za sebe veruje da je strog, njegovi igrači se sa tim ne slažu. Uglas kažu da ''čika Bata'' ima dosta strpljenja, a ume i da se našali. 
Za kraj ovog druženja Bratomir nam odaje malu tajnu- mladi kadeti će konačno da stupe i na veliku scenu, na proleće na velikom koncertu u Sava Centru, gde će rame uz rame da igraju sa članovima ansambla ''Rad''.  
 

Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2010
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna